Ελλάδα|02.07.2021 14:30

Drones: Το «τρίτο μάτι» της ΕΛΑΣ από υποθέσεις ναρκωτικών μέχρι έρευνες διάσωσης

Newsroom

Για τα καλά φαίνεται πως έχουν μπει πλέον τα drones στις αποστολές της Αστυνομίας αποτελώντας  το τρίτο «μάτι», αξιόπιστο οδηγό και «αλεξίσφαιρο» μαζί, αφού η επιχειρησιακή λειτουργία τους λειτουργεί σαν προστατευτική ομπρέλα. Παράλληλα παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες προς αξιοποίηση στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται ανά περίπτωση

Ακόμα και στις έρευνες  για τη Γαλλίδα τουρίστρια, η οποία δυστυχώς εντοπίστηκε νεκρή, είδαμε για πρώτη φορά να επιστρατεύεται  το drone της EMAK Κρήτης, όπως αναφέρει το κρητικό σάιτ, Cretalive. To drone πράγματι προσέφερε την καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή συνδρομή για τον εντοπισμό της άτυχης κοπέλας.

Τα drones, όμως, «ξετρυπώνουν» και χασισοφυτείες! Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, αυτό το «κοινό μυστικό», μάλλον αποτελεί θέμα συζήτησης στα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο «εξτρίμ σπορ», με αφορμή τις αλλεπάλληλες φυτείες που εντοπίζονται από την ΕΛ.ΑΣ, κυρίως όμως εξαιτίας των επ’ αυτοφώρω συλλήψεων. Από τα τέλη Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν εντοπιστεί αρκετές φυτείες, μεγάλες, μικρότερες ή μίνι σε επίπεδο δενδρυλλίων. Όμως, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι συλλήψεις διακινητών εντός ή εκτός των φυτειών αφού προηγουμένως έχουν εντοπιστεί να εισέρχονται ή να συνδέονται με αυτές, κάτι που δεν ήταν σύνηθες στο παρελθόν και τώρα το συναντάμε όλο και πιο συχνά. 

Τα drone «λύνουν τα χέρια» της αστυνομίας

Στο παρελθόν, τότε ακόμα που σε γνωστές περιοχές της Κρήτης αναπτύσσονταν φυτείες-μαμούθ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να δυσκολεύονται (ή ακόμα και να φοβούνται) να προσεγγίσουν το επίμαχο μέρος, κάθε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ θύμιζε μάχη, με δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς και ελικόπτερα. Και όχι άδικα, αφού οι χασισοκαλλιεργητές δεν δίσταζαν ακόμα και να πυροβολήσουν στο ψαχνό, τόσο τις επίγειες δυνάμεις όσο και τα ελικόπτερα.  Μάλιστα, ορισμένες επιχειρήσεις είχαν αιματηρή κατάληξη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικών από το καλάσνικοφ χασισοκαλλιεργητή ενώ ήταν κρυμμένοι μέσα στο χώρο της φυτείας; 

Ήταν τον Ιούνιο του 2020  όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε εκτάκτως λόγω σοβαρών περιστατικών που είχαν σημειωθεί την περίοδο εκείνη στην περιοχή του ορεινού Μυλοπόταμου, είχε εξαγγείλει την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα ΤΑΕ Μυλοποτάμου και Μεσσαράς αντίστοιχα, ενώ είχε αναφερθεί ότι θα σταλούν και drones για τις αστυνομικές επιχειρήσεις με επίκεντρο κυρίως τις χασισοφυτείες, και όχι μόνο.

droneΚρήτηΕλληνική Αστυνομίαέρευναdronesχασισοφυτείες