Ελλάδα|03.07.2021 22:21

Κορονοϊός: Τετραψήφια τα κρούσματα ενώ «φρενάρουν» οι εμβολιασμοί

Newsroom

Τετραψήφιος είναι ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκε στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς που βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται, τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί και τους εμβολιασμούς να έχουν «φρενάρει». Συγκεκριμένα, το Σάββατο 3 Ιουλίου καταγράφηκαν 1.001 κρούσματα κορονοϊού, ενώ τις τελευταίες 24 μέρες τα κρούσματα ήταν σε τριψήφιο νούμερο (από τις 8 Ιουνίου).

Κάμψη παρουσιάζουν οι εμβολιασμοί

Παρά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει στη χώρα μας, και το γεγονός πως ο δείκτης θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα (από 1% στις 25 Ιουνίου σε 1,92% στις 3 Ιουλίου), ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν συνεχίζεται με τους ρυθμούς του προηγούμενου διαστήματος και παρουσιάζει ξεκάθαρη κάμψη.

Σύμφωνα με το γράφημα του OPEN, με εξαίρεση τη Δευτέρα, καμία άλλη μέρα της εβδομάδας που ολοκληρώνεται δεν έγιναν περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί, ενώ τις δύο προηγούμενες ημέρες ο αριθμός έπεσε και κάτω από τις 90.000. Πλέον έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα δεν σχηματίζονται ουρές, όπως τους προηγουμένους μήνες. 

Οι εμβολιασμοί ανά μέρα

Αναλυτικά οι εμβολιασμοί ανά μέρα την εβδομάδα που πέρασε:

  • 28/6:  Έγιναν 103.379 εμβόλια
  • 29/6:  Έγιναν 96.835 εμβόλια
  • 30/6: Έγιναν  92.362 εμβόλια
  • 1/7: Έγιναν 84.288 εμβόλια
  • 2/7: Έγιναν 83.457 εμβόλια

Ανήσυχοι οι επιστήμονες

Οι ειδικοί επισημαίνουν σε κάθε τόνο, ότι απέναντι στο ινδικό στέλεχος, που είναι 100% πιο μεταδοτικό από το αρχικό, μοναδική «ασπίδα» παρέχει ο πλήρης εμβολιασμός. Χάρη σ’ αυτόν, μάλιστα, τους τελευταίους μήνες αποτράπηκε ο θάνατος εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε ότι «είναι αγώνας δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και στις μεταλλάξεις που κάνει ο ιός. Πρέπει να φτάσουμε στο 75-80% για να έχουμε ανοσία».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης τόνισε πως: «Έχουμε αποφύγει περίπου 16.500 κρούσματα, έχουμε αποφύγει 250 διασωληνωμένους, θα είμαστε 400 τόσους και αποφύγαμε περίπου 400 θανάτους, εξαιτίας του εμβολιασμού».

Γώγος για αύξηση κρουσμάτων: «Η εικόνα είναι καλή αλλά χρειάζεται επιτήρηση»

Ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ήταν καθησυχαστικός για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει «ιδιαίτερη επιτήρηση» για να μην ξεφύγει η κατάσταση. «Δεν εμπνέει ανησυχία για την ώρα η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, εντούτοις συνολική εικόνα θα μπορούμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου», σημείωσε ο κ. Γώγος όμως πρόσθεσε πως η αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε «σχετικά δύσκολες» περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

Παράλληλα ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας τόνισε πως είναι ευτυχές πως οι θάνατοι είναι λίγοι και υπογράμμισε πως υπάρχει μια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία που αλλά όχι τόσο σημαντική.

Επομένως, «η συνολική εικόνα είναι καλή αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη επιτήρηση», σημείωσε και πρόσθεσε πως μια αυξητική πορεία στα κρούσματα μπορεί να φέρει νέα μέτρα και περιορισμούς.

Έρχονται οι εμβολιασμοί των ανηλίκων

Με τις μεταλλάξεις να βάζουν στο στόχαστρο και τις νεότερες ηλικίες, ακόμη και την Τρίτη ενδέχεται η Επιτροπή Εμβολιασμών να εγκρίνει τον εμβολιασμό εφήβων με Pfizer, 15 με 17 ετών, αλλά και των παιδιών άνω των 12 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Οπως τόνισε ο κ. Χρούσος, «το εμβόλιο της Pfizer έχει πολύ-πολύ λιγότερες επιπλοκές, απ' ό,τι τα υπόλοιπα εμβόλια που λαμβάνουν τα παιδιά».

Αναλυτικότερα, ο καθηγητής, που είναι και μέλος της επιτροπής, είπε στον ΣΚΑΪ ότι «Σίγουρα στο εγγύς μέλλον, εντός του Ιουλίου, πιθανώς και την ερχόμενη Τρίτη, θα εγκριθούν οι εμβολιασμοί για παιδιά μεταξύ 15-17 ετών και αργότερα ίσως και για μικρότερες ηλικίες». Ο κ. Χρούσος επεσήμανε ότι θα είναι καλό να εμβολιαστεί η εν λόγω ηλικιακή ομάδα, με δεδομένο ότι τα παιδιά που ανήκουν σε αυτή μετακινούνται συχνά, δεν διαφέρει πολύ από τους νέους 18 – 20 ετών, που έχουν ήδη τη δυνατότητα εμβολιασμού.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα θα έχουν προτεραιότητα στη σειρά των εμβολιασμών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιτροπή να συστήσει τον εμβολιασμό παιδιών 12 – 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι γονείς, σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα εμβόλια είναι δοκιμασμένα και στις συγκεκριμένες ηλικίες και δεν παρουσιάζουν επιπλοκές.

Απόκλιση της εμβολιαστικής κάλυψης ανάλογα με την περιοχή

Η εμβολιαστική κάλυψη σε διάφορες περιοχές της χώρας παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση. Οι κάτοικοι σε Κύθνο, Τζια, Μύκονο, Κίμωλο, Σέριφο και Σίφνο είναι πλήρως εμβολιασμένοι σε ποσοστό που προσεγγίζει το 80%. Αντιθέτως, μετά βίας ξεπερνά το 20% ο πληθυσμός που έχει κάνει και τις δύο δόσεις σε Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες, Ξάνθη, Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι, έως το τέλος του καλοκαιριού, το ινδικό θα αποτελεί το κυρίαρχο στέλεχος και στη χώρα μας.

Οι πρώτοι στους εμβολιασμούς με δύο δόσεις

Κύθνος: 78,5%
Κέα: 78,5%
Μύκονος: 77,3%
Κίμωλος: 74,8%
Σέριφος    : 74,8%
Σίφνος: 74,8%

Οι ουραγοί στον εμβολιασμό με δύο δόσεις

Φλώρινα: 20%
Ροδόπη: 22,8%
Σέρρες: 23,2%
Ξάνθη: 23,5%
Αιτωλοακαρνανία: 23,8%
Ευρυτανία 23, 8 %

Όλες οι ειδήσεις

Κύπρος: Μεγάλη φωτιά στον Αρακαπά - Καίγονται σπίτια και εκκενώνονται χωριά

Διακοπές στα νησιά: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις με πλοίο και αεροπλάνο

Κρήτη: Η τραγική ειρωνεία για τη Γαλλίδα τουρίστρια– Τα δέκα λεπτά που θα της έσωζαν τη ζωή

Αλόννησος: Διάσωση φώκιας στο λιμάνι από Σουηδούς ιστιοπλόους - Συγκλονιστικό βίντεο

Νέα Ζηλανδία: Πονούσε η μύτη της για 37 χρόνια και μια εξέταση για κορονοϊό αποκάλυψε την αιτία

Κορονοϊόςκρούσματαμετάλλαξηεμβόλιαεμβολιασμοί