Ελλάδα|07.07.2021 13:45

ΜΜΜ: Κανονικά τα δρομολόγια σε Μετρό και ηλεκτρικό - Ανεστάλη η σημερινή στάση εργασίας

Μαρία Λιλιοπούλου

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του μετρό απόψε έως τη λήξη της βάρδιας ύστερα από την αναστολή της στάσης εργασίας που είχαν εξαγγείλει οι ηλεκτροδηγοί από τις 9 το βράδυ και μετά.

Το Σωματείο αποφάσισε την αναστολή της κινητοποίησης ύστερα από την σημερινή προσφυγή εκ μέρους της διοίκησης των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η προγραμματισμένη για τις 21:00 στάση εργασίας του Σωματείου Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Σωματείων Κίνησης (Σ.Η.Ε.Κ.).

Ως εκ τούτου, τα δρομολόγια στις Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό θα διεξαχθούν σήμερα κανονικά.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το επιβατικό κοινό, ότι η Διοίκηση των ΣΤΑ.ΣΥ., έχοντας πλήρη συναίσθηση του κοινωνικού κόστους, που προκαλούν τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες, ιδίως σε μια περίοδο έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, θα προασπίζει με κάθε τρόπο την ανάγκη της απρόσκοπτης λειτουργίας των μέσων σταθερής τροχιάς, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τα κλιματιστικά δε λειτουργούν

Οπως καταγγέλλουν οι ηλεκτροδηγοί, η αγωγή της ΣΤΑΣΥ κατά του Σωματείου έγινε με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τα εργασιακά παρά το γεγονός ότι είχε εγκαίρως ειδοποιηθεί τόσο η εταιρία όσο και το επιβατικό κοινό μέσω των ΜΜΕ και κυρίως χωρίς να έχουν επιλυθεί τα βασικά ζητήματα που αποτελούσαν και το αντικείμενο της κινητοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες των εργαζομένων αφορούν:

- Αδυναμία διάθεσης των προγραμματισμένων τρένων ανά ημέρα κυκλοφορίας λόγω ανεπάρκειας διαθέσιμων οχημάτων.

  • Δρομολόγηση συρμών στη γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), στους οποίους δε λειτουργεί το κλιματιστικό στην καμπίνα οδήγησης παρά τις συνθήκες καύσωνα.

  • Επίπονα και εξοντωτικά προγράμματα που εφαρμόζονται ειδικά στη Γραμμή 3 (μετρό) και συνακόλουθη καταπόνηση των ηλεκτροδηγών.

Οπως προκύπτει η στάση εργασίας ανεστάλη, ωστόσο οι ηλεκτροδηγοί της γραμμής 1 θα συνεχίσουν να εργάζονται σε τρένα, στα οποία το κλιματιστικό της καμπίνας τους είναι εκτός λειτουργίας.

«Οι επιχειρησιακοί ταγοί θεωρούν ότι θα αποκατασταθούν οι βλάβες των κλιματιστικών το συντομότερο δυνατό (μάλλον στο τέλος του καλοκαιριού αφού διανύουμε ήδη το πρώτο μισό του Ιουλίου) λες και δεν ήξεραν ότι θα είχαμε καλοκαίρι και φέτος» επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση το Σωματείο Ηλεκτροδηγών.

Στην αγωγή της η ΣΤΑΣΥ παραδέχεται ξεκάθαρα το πρόβλημα αναφέροντας για το ζήτημα ότι «μεριμνά ώστε να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατό συντομότερα οι βλάβες που προκύπτουν όταν υπάρχει η διαθεσιμότητα των γραμμών στο αμαξοστάσιο του Πειραιά, καθώς μόνο εκεί είναι δυνατόν να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν βλάβες κλιματιστικών της καμπίνας οδηγού». Προσθέτει επίσης πως ένας σημαντικός αριθμός εξαρτημάτων των κλιματιστικών δε διατίθενται στο εμπόριο, ενώ υπενθυμίζει ότι επίκειται ανακαίνιση των συρμών 8ης παραλαβής και αντικατάσταση των κλιματιστικων μονάδων της καμπίνας οδηγών.

Σε ερώτηση του «ethnos.gr» πηγες της εταιρίας επεσήμαναν, πάντως, ότι ο κλιματισμός λειτουργεί και οι όποιες βλάβες επιδιορθώνονται: «Σε συνθήκες καύσωνα όμως μπορεί να υπολειτουργήσει το σύστημα και να μην μπορεί να πιάσει το 100% της απόδοσής του».

Οσο για την πολυαναμενόμενη ανακατασκευή των συρμών, οι οποίοι κυκλοφορούν αν και κοντεύουν να κλείσουν μισό αιώνα ζωής, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει εξαγγελθεί εδώ και χρόνια χωρίς έως τώρα να έχει καταφέρει να ξεκινήσει. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι ηλεκτροδηγοί αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους πως «ευχόμαστε η περιβόητη ανακατασκευή να προλάβει τα βαγόνια <αρτιμελή> πριν σκορπίσουν στις τροχιές κάποια ωραία πρωία».


Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός – Πάρτι σε μπιτς μπαρ στην παραλιακή: Μαρτυρίες σοκ

Επίθεση με μαχαίρι στου Ζωγράφου – Αναφορές για τέσσερις τραυματίες

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown - Όσοι διαφωνούν να κάνουν μεικτές τις επιχειρήσεις τους

Χαλκίδα: Κορoνογλέντι σε νυχτερινό κέντρο, χωρίς μάσκες και αποστάσεις – Απίστευτες εικόνες

ΣΤΑΣΥμετρόδρομολόγιαηλεκτρικόςΜΜΜστάση εργασίας