Ελλάδα|07.07.2021 19:41

Ξενοδοχεία: Η μείωση ταλαιπωρίας στα οδικά σύνορα έφερε αύξηση στις πληρότητες

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Αισθητή είναι η αύξηση στις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης κυρίως από Βαλκάνιους τουρίστες μετά τη βελτίωση της κατάστασης στα οδικά σύνορα της χώρας. Εκεί όπου σχεδόν ολόκληρο τον προηγούμενο μήνα οι ουρές ήταν ατέλειωτες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για κορονοϊό και ήταν πολύωρη η ταλαιπωρία των τουριστών. 

Ωστόσο, όπως τονίζουν στο ethnos.gr εκπρόσωποι των ξενοδόχων των δύο περιοχών, το σημαντικότερο απ’ όλα, μετά τη μεγάλη μείωση της ταλαιπωρίας στα σύνορα, είναι ότι πλέον οι τουρίστες μπορούν να κάνουν καλύτερα τον προγραμματισμό τους και να προχωρήσουν σε κρατήσεις δωματίων για το επόμενο διάστημα, καθώς και ότι μεταφέρουν καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα στις κοινωνίες των χωρών τους.

Σε ό,τι αφορά το επόμενο διάστημα, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων εκφράζουν αισιοδοξία, ωστόσο, αυτή είναι συγκρατημένη, αφού όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα «σύννεφα», δυστυχώς, αρχίζουν και πάλι να πυκνώνουν στο συγκεκριμένο τομέα.

Στο 60% οι πληρότητες στη Χαλκιδική

Στο 50%-60% κυμαίνονται σήμερα οι πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής, όταν ολόκληρο τον Ιούνιο, κυρίως εξαιτίας της ταλαιπωρίας στα σύνορα, το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 20%-30%. Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής αλλά και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας ότι είναι εμφανής τις τελευταίες δέκα μέρες η μαζικότερη άφιξη κυρίως Βαλκάνιων τουριστών στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας, από τότε, δηλαδή, που βελτιώθηκε η κατάσταση στα σύνορα.

«Πρώτοι σε επισκέψεις είναι αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική οι Ρουμάνοι. Ακολουθούν οι Σέρβοι και αμέσως μετά έρχονται οι Σκοπιανοί. Οι Βαλκάνιοι κάθε χρόνο προγραμματίζουν τις διακοπές τους στη Χαλκιδική από τις 10 Ιουνίου και μετά, όταν κλείνουν τα σχολεία στις χώρες τους, ωστόσο, φέτος τις τελευταίες περίπου δέκα μέρες παρατηρήθηκε μαζικότερη άφιξη των τουριστών. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η βελτίωση της κατάστασης στα σύνορα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η μείωση της ταλαιπωρίας βοηθάει στο να προχωρήσουν μαζικότερα σε κρατήσεις οι τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες. Για το επόμενο διάστημα υπάρχει αισιοδοξία, αλλά είναι συγκρατημένη, αφού όλα θα εξαρτηθούν από τη μορφή που θα πάρει η πανδημία και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν», τονίζει ο κ. Τάσιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής η αύξηση των αφίξεων από Βαλκάνιους γίνεται με αργά βήματα και γι’ αυτό φορείς των επαγγελματιών του νομού προσανατολίζονται στο να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στην προσέλκυση Ελλήνων τουριστών μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού. Όπως ανέφερε, φέτος στο συγκεκριμένο τομέα η Χαλκιδική κρατάει τα πρωτεία στη χώρα. «Μπορεί να μην έγινε κάποιο μεγάλο… μπαμ, αλλά  είναι γεγονός ότι αυξήθηκαν οι Βαλκάνιοι τουρίστες τις τελευταίες δέκα μέρες, από τότε που βελτιώθηκε η κατάσταση στα σύνορα. Δυστυχώς, για το επόμενο διάστημα δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη, αφού δεν έχουμε κάποια σταθερά», αναφέρει ο κ. Κουφίδης.

Θεσσαλονίκη: 15% αύξηση στις πληρότητες

Για αύξηση κατά 15% στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος. Όπως υποστηρίζει, αυτό οφείλεται στη βελτίωση της κατάστασης στα σύνορα, αλλά και στο γεγονός ότι μπήκαμε πλέον στον Ιούλιο.

«Είναι σημαντικό ότι η βελτίωση της κατάστασης στα σύνορα έφερε αύξηση στον αριθμό των τουριστών, ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι πλέον μεταφέρουν καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα στις χώρες τους, κάτι που θα βοηθήσει πολύ για το επόμενο διάστημα. Οι άνθρωποι δεν ήξεραν τι θα αντιμετωπίσουν στα σύνορα. Δεν ήξεραν, για παράδειγμα, ότι θα περιμένουν ένα ολόκληρο βράδυ στους Ευζώνους. Η κατάσταση βελτιώθηκε και εμείς ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες», σημειώνει ο κ. Μανδρίνος.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός - νέα μέτρα: Συνεδριάζει η Επιτροπή - Τι εξετάζεται

Νίκος Χαρδαλιάς: Εισαγγελική έρευνα για το δημοσίευμα για τη Φενέρμπαχτσε

Γονικές άδειες: Ποιοι εργαζόμενοι γονείς είναι δικαιούχοι των νέων γονικών αδειών

Νέα μέτρα σε εστίαση: Με 3 χρώματα εφαρμογή για είσοδο πελατών

Δίκη Γιακουμάκη: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι

σύνοραξενοδοχείαΒαλκάνιοι τουρίστεςΧαλκιδική