Ελλάδα|07.07.2021 20:37

Βόρεια Μακεδονία: Στο τραπέζι αρνητικό pcr test για όσους επιστρέφουν από Ελλάδα

Τίμος Φακαλής

Σε… όνειρο θερινής νυκτός κινδυνεύει να μετατραπούν οι διακοπές στην Ελλάδα για χιλιάδες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας μετά το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων περιοριστικών μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση Ζάεφ εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στη γειτονική χώρα (5 κρούσματα την Δευτέρα, 16 την Τρίτη, 9 την Τετάρτη).  

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας Βένκο Φίλιπτσε εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα χερσαία σύνορα και να ληφθούν για όλους τους πολίτες που επιθυμούν να περάσουν τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας-συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ήδη βρίσκονται σε διακοπές στην Ελλάδα- νέα μέτρα εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα. 

Τα τρία μέτρα που εξετάζονται 

Μεταξύ των μέτρων που έχουν «πέσει» στο τραπέζι είναι είτε η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε νόσησης, είτε νέου αρνητικό pcr test που θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα. Η επιβολή ενός εκ των τριών εξεταζόμενων μέτρων θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την μετακίνηση των γειτόνων εκτός συνόρων, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα ειδικά στον οδικό τουρισμό και στις τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δεδομένου ότι βρισκόμαστε μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι επιχειρηματίες περιμένουν τους Βαλκάνιους για να «δουλέψουν».

Εκτόξευση του κόστους διακοπών λόγω προσκόμισης διπλού υποχρεωτικού αρνητικού pcr test

Μέχρι στιγμής, απαραίτητη προϋπόθεση για να ταξιδέψουν προς Ελλάδα οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας είναι η επίδειξη αρνητικού PCR test το κόστος του οποίου στη γειτονική χώρα ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά άτομα. Τυχόν επιβολή νέου αρνητικού pcr test και για την επιστροφή των τουριστών από την Ελλάδα αναμένεται να εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο το κόστος των διακοπών, κάνοντας 'τες ασύμφορες. Σημειώνεται ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα η οποία καταγράφει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με 390.000 πολίτες να έχουν λάβει μέχρι στιγμής την πρώτη δόση και 237.000 πολίτες και τις δύο δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι τουρίστες που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν προς Ελλάδα ενδέχεται να υποβληθούν σε διπλό pcr test. Συνολικά, σύμφωνα με τον υπουργείο Υγείας της γειτονικής χώρας, έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας 155.741 πολίτες.  Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την προσεχή Παρασκευή από τον την Επιτροπή Λοιμωδών Νοσημάτων.  

Φόβοι για ακυρώσεις 

Πιθανή αυστηροποίηση των μέτρων αναμένεται να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό της Βόρειας Μακεδονίας με τους περισσότερους να στρέφονται στη λύση της λίμνης Αχρίδας. Αρκετοί είναι και αυτοί που επιλέγουν τη λύση της Τουρκίας, δεδομένου ότι τα τουριστικά πακέτα έχουν μειωθεί μετά και την καταρακύλα της τουρκική λίρας. Παράγοντες της αγοράς τόνιζαν στο ethnos.gr ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να οδηγήσει και σε ακυρώσεις κρατήσεων, δημιουργώντας νέα προβλήματα στον εσωτερικό τουρισμό της χώρας παρά το πρόσφατο ξεμπλοκάρισμα των συνόρων το οποίο καλλιέργησε ελπίδες ανάκαμψης του οδικού τουρισμού.

Όλες οι ειδήσεις

Μετακίνηση εκτός νομού - Σκέρτσος: Δεν εξετάζονται νέα μέτρα και περιορισμοί

Νίκος Χαρδαλιάς: Εισαγγελική έρευνα για το δημοσίευμα για τη Φενέρμπαχτσε

Γονικές άδειες: Ποιοι εργαζόμενοι γονείς είναι δικαιούχοι των νέων γονικών αδειών

Νέα μέτρα σε εστίαση: Με 3 χρώματα εφαρμογή για είσοδο πελατών

Δίκη Γιακουμάκη: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι

Βόρεια Μακεδονίατελωνείοελληνικός τουρισμόςpcr