Ελλάδα|17.07.2021 00:48

Κορονοϊός: Όλα τα νέα μέτρα για μεταφορές, εστίαση, ψυχαγωγία - Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Newsroom

Η αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα φέρνει νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος με τους ειδικούς να κρούουν το «καμπανάκι» για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί

Έτσι με βάση τις τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις υπάρχει διαχωρισμός για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες στους τομείς των μεταφορών, της εστίασης και της ψυχαγωγίας. 

Την ίδια ώρα η Γερμανία, κατατάσσει από την ερχόμενη Κυριακή την Ελλάδα, όπως και την Ολλανδία, στις «περιοχές υψηλού κινδύνου».

Ταξίδι με πλοίο: Self test για την επιστροφή από τα νησιά – Πώς θα γίνεται η επιβίβαση

Έχοντας πιστοποιητικό Covid, μοριακό ή rapid test ή και αρνητικό self test έως και 24 ωρών θα μπορούν από τις 16 Ιουλίου να επιβιβάζονται οι επιβάτες σε πλοία, θαλάσσια ταξί και λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας.

Το Λιμενικό Σώμα το οποίο είναι πλέον αρμόδιο για τους ελέγχους για τα μέτρα κατά του κορονοϊού στα λιμάνια της χώρας, συνοψίζει όσα προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τους επιβάτες πλοίων, θαλάσσιων ταξί αναφέροντας ότι απαιτείται υποχρεωτικό self - test για την επιστροφή από τα νησιά ενώ διευκρινίζει ότι οι επιβάτες θα πρέπει να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, «από την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, 
  • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
  • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν,
  • Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου».

Επιπλέον, το Λιμενικό Σώμα σημειώνει πως «για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου».

ΥΠΑ: Παρατείνονται έως τις 26 Ιουλίου οι οδηγίες για επιβάτες εσωτερικού

Παρατείνεται, έως τις 26 Ιουλίου, η αεροπορική οδηγία (notamπου αφορά στις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια πτήσεων εξωτερικού. Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (ΥΠΑ), οι επιβάτες από την ηπειρωτική χώρα, θα ταξιδεύουν σε νησιωτικούς προορισμούς μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ (PCR/RAPID), ή βεβαίωσης νόσησης. Τα μέτρα  έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19. 

Ειδικότερα, η αεροπορική οδηγία προβλέπει:

Όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορvνοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό να προσκομίζουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό COVID-19. 
  2. Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί, είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid test. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα. 
  3. Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. 

Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα. 

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Γενικές οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές μετακινήσεις. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. 

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους

Νέα μέτρα σε εστίαση και ψυχαγωγία: Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής εκδόθηκε το μεσημέρι της  Παρασκευής, 16 Ιουλίου η ΚΥΑ, η οποία περιλαμβάνει τα νέα μέτρα που θα ισχύουν σε εστίαση αλλά και σε ψυχαγωγία. Όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, δηλαδή σε μπαρ, κλαμπ και μπουζούκια που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο πελάτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης Covid -19 και ορίζεται πως αυτοί θα είναι καθήμενοι.

Μόνο εμβολιασμένοι πολίτες ή άτομα που έχουν νοσήσει μπορούν να μπουν και στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, αλλά και σε γήπεδα, και θέατρα -  κινηματογράφους. Σε όλους αυτούς τους χώρους οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποδείξεως στην είσοδο του μαγαζιού τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης, τα οποία θα ελέγχονται με την ειδική εφαρμογή Covid Free GR.

Η μέγιστη πληρότητα των αμιγών χώρων θα είναι στο 85% της αναγραφόμενης στην άδεια λειτουργίας με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε σε έγχαρτη μορφή είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους, που θα εκδίδεται με ευθύνη των γονιών τους.

Τι ισχύει με τους εξωτερικούς χώρους 

Στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αεριζόμενες στοές με ανοιχτές εισόδους και εξόδους, έχουν δικαίωμα να μπουν και πελάτες οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει των εμβολιασμό τους, ισχύει δηλαδή η μεικτή σύνθεση των μεικτών πελατών αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ανοιχτοί χώροι εστίασης – όπως τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια- θα λειτουργούν με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθήμενων, εκτός από τα γήπεδα, όταν λειτουργούν ως αμιγείς, θα μπορούν να έχουν 85% πληρότητα, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Όταν λειτουργούν όμως ως μεικτοί χώροι τότε προβλέπεται εκτός από υποχρεωτική χρήση μάσκας: 

  • 75% Πληρότητα για χώρους <1000 καθήμενων
  • 70% Πληρότητα για χώρους <5000 καθήμενων
  • 65% Πληρότητα για χώρους <15000 καθήμενων

Δείτε αναλυτικά την Κοινή Υπουργική Απόφαση με όλα τα μέτρα

Τα τρία σήματα για την εστίαση

«Χώρος Covid Free» - Όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» - Το σήμα προβλέπεται για καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό

«Μεικτός χώρος» - Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test)

Τι ισχύει με τα κέντρα διασκέδασης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα υπαίθρια και τα κλειστά κέντρα διασκέδασης από σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, και μόνο με καθήμενους πελάτες στο 85% της ωφέλιμης επιφάνειας.

Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ' αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ' όλη την διάρκεια της εργασίας του.
Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.

Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Στις «περιοχές κινδύνου» βάζει Ελλάδα και Ολλανδία η Γερμανία

Η Ελλάδα και η Γερμανία μπαίνουν στις «περιοχές κινδύνου» για τη Γερμανία, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι για την επιστροφή στη Γερμανία, απαιτείται, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή ανάρρωσης, είτε αρνητικό τεστ για κορονοϊό.

Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», η Γερμανία κατατάσσει από την ερχόμενη Κυριακή την Ελλάδα και την Ολλανδία στις «περιοχές κινδύνου» λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Σχετικά με τις «περιοχές κινδύνου», το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει σύσταση να αποφεύγονται «τα μη αναγκαία, τουριστικά ταξίδια», ενώ διευκρινίζει ότι για την επιστροφή στην Γερμανία, απαιτείται, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή ανάρρωσης, είτε αρνητικό τεστ για κορονοϊό.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις οδηγίες του γερμανικού υπουργείου Υγείας, όσοι επιστρέφουν από Ελλάδα θα πρέπει εντός 48 ωρών να επιδείξουν είτε αρνητικό τεστ, είτε πιστοποητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης.

Επίσης, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν νωρίτερα από την καραντίνα εφοσον υποβάλλονται σε αρνητικό τεστ ή αν υποδείξουν πιστοποητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης.

Η απόφαση αυτή σε σχέση με την Ελλάδα, αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο τουριστικό ρεύμα από Γερμανία σε Ελλάδα, με μεγάλες οικονομικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό.

Όλες οι ειδήσεις

Εστίαση - Διασκέδαση: Αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες όλοι οι κλειστοί χώροι

Κεραμέως για υποχρεωτικό εμβολιασμό πανεπιστημιακών – φοιτητών: Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα

Ηλιούπολη: Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του αστυνομικού που κατηγορείται για βιασμό 19χρονης και για trafficking

Κορονοϊός- Ζοφερή εκτίμηση από ECDC: Θα πενταπλασιαστούν τα κρούσματα στην Ευρώπη μέχρι την 1η Αυγούστου

Νέα μέτρα: Αρνητικό τεστ και για τα ταξίδια με τρένο εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών

Κορονοϊόςτουρίστεςεστίασηεμβόλιοπλοίοδιακοπέςμετάλλαξη Δέλτα