Ελλάδα|20.01.2019 19:20

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν στο Σύνταγμα (pics & vid)

Κώστας Στάμου

Λίγο μετά τις 17:30 ολοκληρώθηκε το Παμακεδονικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και το ethnos.gr σας παρουσιάζει το χρονικό όλων των γεγονότων από τις 10:00 το πρωί μέχρι και το τέλος αυτού. 

18:32: Το συλλαλητηρίο για τη Μακεδονία ολοκληρώθηκε. Ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθήσατε. 

18:21: H Φώφη Γεννηματά διέγραψε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

18:19:  Η ΔΗΜΑΡ θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

18:18: Μήνυση για τα χημικά καταθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος

18:15: Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή του Συντάγματος λίγα λεπτά μετά τα επεισόδια ανάμεσα σε ΜΑΤ και διαδηλωτές.

18:05: Φωτιές αυτή την ώρα στην Ερμού. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα και η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές

17:57: Επίθεση σε εικονολήπτη καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΡΤ

17:53: Ο Βασίλης Κικίλιας παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε νεαρή γυναίκα με αναπνευστικά προβλήματα

T

17:45: ΝΔ για χημικά: Να παραιτηθούν Γεροβασίλη και Παπακώστα

17:43: Τα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς έχουν μεταφερθεί στην Καραγιώργη Σερβίας, στην Ερμού, τη Μητροπόλεως και τους κάθετους δρόμους. 

17:39: Τέσσερις διαδηλωτές έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα στον Ερυθρό Σταυρό έχουν μεταφερθεί ο φωτορεπόρτερ, ο άνδρας που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη Σόλωνος και Ασκληπιού και άλλο ένα άτομο. Παράλληλα οι πρώτες βοήθειες έχουν παρασχεθεί σε τουλάχιστον 13 ακόμα άτομα.

17:34: Διαδηλωτές πετούν στους αστυνομικούς ακόμα και βεγγαλικά.

17:33: Οι διαδηλωτές βρίσκονται στην Ερμού και τους γύρω δρόμους ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και μολότοφ.

17:32: Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ κυνηγούν τους διαδηλωτές προς την Ερμού και τους πετούν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης με σκοπό να τους περιορίσουν.

17:30: Διαδηλωτές μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια κρατούν σημαίες και πετούν μολότοφ στους αστυνομικούς τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να τους απωθήσουν εκ νέοπυ στο κάτω μέρος της Πλατείας με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.. 

17:28: Αστυνομικές δυνάμεις μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου στα πλάγια της Βουλής

17:26: Δυνάμεις των ΜΑΤ απωθούν τους διαδηλωτές στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος

17:20:  «Μου έλεγαν "φέρε την κάμερα". Στην αρχή δεν την έδωσα και άρχισαν να με βαράνε και με κυνήγησαν, όπως και άλλους συναδέλφους που πήγαν να με βοηθήσουν», δήλωσε ο φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ συνάδελφοί του τραυματίστηκαν πιο ελαφρά. «Ξεκίνησαν 2-3 άτομα και μετά μαζεύτηκε όχλος. Είχαμε πέσει κάτω και μας βάραγαν με ρόπαλα, κλωτσιές και μπουνιές», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι δράστες της επίθεσης έκλεψαν όλο τον εξοπλισμό του.

17:15: Προσπάθεια εισβολής ακραίων στοιχείων και Χρυσαυγιτών στη Βουλή καταγγέλει το Μέγαρο Μαξίμου

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και τονίζει. «Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».

17:12: Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρει στο νοσοκομείο άνδρα με αναπνευστικά προβλήματα

17:06: Νέος γύρος επεισοδίων στη Λεωφόρο Αμαλίας

17:04: Ο συγκεντρωμένοι αποχωρούν προς την Πανεπιστημίου, ενώ ομάδα αγνώστων έχει πλησιάσει την πλαινή είσοδο της Βουλής όπου βρίσκονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ

17:02: Διαδηλωτές άναψαν φωτιά μπροστά από τα φυλάκια του Άγνωστου Στρατιώτη

16:58: Διαδηλωτές αυτή τη στιγμή βρίσκονται μπροστά από τη Βουλή στη Λεωφόρο Αμαλίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται παρατεταγμένες στην πλαινή είσοδο της Βουλής. 

16:49: Σύμφωνα με πληροφορίες κουκουλοφόροι που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή πριν από λίγα λεπτά επιτέθηκαν και χτύπησαν δύο φωτορεπόρτερ.Μάλιστα οι κουκουλοφόροι άρπαξαν τον εξοπλισμό του ενός και έσπευσαν να εξαφανιστούν, ενώ ο ένας από τους τραυματίες μεταφέρεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

16:43: Στις φλόγες αυτοκίνητο με κρατικές πινακίδες

16:41: Ιερέας ανάμεσα στα χημικά μπροστά στη Βουλή

16:31: Νέα κλήση στο ΕΚΑΒ για περιστατικά στα οποία δύο μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα μπροστά από τράπεζα στην Πλατεία Συντάγματος.

16:29: Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια άνοιξε για να μπουν μέσα παιδιά και ηλικιωμένοι με αναπνευστικά προβλήματα από τη ρίψη χημικών

16:24: Ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο Twitter με αφορμή τα επεισόδια διαδηλωτών-ΜΑΤ στον Άγνωστο Στρατιώτη

T

16:20: Εκτεταμένη χρήση χημικών καταγγέλλουν οι διαδηλωτές

16:10: O φωτογραφικός φακός κατέγραψε διαδηλωτή που νωρίτερα αρπάξει ασπίδα αστυνομικού των ΜΑΤ

16:03: Τραυματίας από μαχαίρι στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος. Του επιτέθηκαν άγνωστοι και του έκαψαν τη μηχανή. Ο άνδρας μεταφέρεται στο νοσοκομείο ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν το περιστατικό συνδέεται με το συλλαλητήριο.

15:58: Από τα μεγάφωνα ακούγεται ότι 11χρονη χάθηκε μέσα στο πλήθος και την αναζητούν οι γονείς της.

15:57: Τραυματίας έξω από τη Βουλή. Στο σημείο σπεύδουν διασώστες του ΕΚΑΒ για να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

15:55: Από τα μεγάφωνα φωνάζουν ότι μωρό δύο ετών λιποθύμησε από τα χημικά. Το παρέλαβε ασθενόφορο και το μεταφέρει σε εφημερεύον νοσοκομείο.

15:52: «Τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Οποία προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία» ανέφερε σε νέα δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

15:44: Για παρουσία 60.000 διαδηλωτών στο Σύνταγμα κάνει λόγο η ΕΛ.ΑΣ 

«Από ώρα 14:00 σήμερα (20-01-2019) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εξήντα χιλιάδων (60.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική (326) λεωφορεία, από τα οποία (253) από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, (71) από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και (2) από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

15:38: Καρέ καρέ οι συγκρούσεις διαδηλωτών - ΜΑΤ στα σκαλιά του Άγνωστου Στρατιώτη

15:37: Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματισμό 10 αστυνομικών. Οι τραυματίες οδηγήθηκαν στο 401 για την παροχή πρώτων βοηθειών

15:31: Έληξε η αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια

15:21: Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στον περιβάλλοντα χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη βρέθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης

15:20: Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι στο Σύνταγμα βρίσκονται περίπου 100.000 διαδηλωτές.

15:13: O N.Κοτζιάς στο Έθνος της Κυριακής: Ενεργητική εξωτερική πολιτική ή αδράνεια; Λύση ή πρόβληµα;

15:08: Πρώτες βοήθειες σε διαδηλώτρια. Σύμφωνα με πληροφορίες διαδηλωτές αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπνοής από τη ρίψη χημικών

15:04: Σε εξέλιξη η αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια

14:58: Πληροφορίες για τραυματισμούς αστυνομικών

14:56: Μερίδα διαδηλωτών έχει ανάψει φωτιά μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη

14:45: Οι συγκεντρωμένοι αποχωρούν από την Πλατεία Συντάγματος και κινείται προς τη Βασιλίσσης Σοφίας.

14:43: Νέα εκτεταμένα επεισόδια στα σκαλιά του Άγνωστου Στρατιώτη. Διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούονται σώμα με σώμα, ενώ οι διαδηλωτές τούς άρπαξαν ασπίδες.

14:37: Αδιάκοπες προκλήσεις με ρίψεις φωτοβολίδων προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ. 

14:36: Διαδηλωτές που βρίσκονται μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη και κρατούν πανό που απεικονίζεται ο Κωνσταντίνος Κατσίφας.

14:34: «Η σημερινή διαδήλωση είναι για τη Δημοκρατία, είναι για την ελλαδα για το δικαιο μας. Και όλος ο κόσμος ήρθε εδώ - πανω απο κομματα -για αυτο που πιστευει και το δειχνει» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε δημοσιογράφους

14:28: Οι διαδηλωτές υποχώρησαν ξανά κάτω από τον Άγνωστο στρατιώτη

14:26: Νέα ένταση στα σκαλιά του Άγνωστου Στρατιώτη καθώς διαδηλωτές πέταξαν μπογιές στις δυνάμεις των ΜΑΤ και άναψαν καπνογόνο. Οι αστυνομικοί παραμένουν σε θέση άμυνας.

14:24: Διαδηλωτές ψέλνουν τον Εθνικό ύμνο στην Πλατεία Συντάγματος

14:21: Δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε δημοσιογράφους αυτή την ώρα

14:16: Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δίνουν το παρών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Ο φωτογραφικός φακός της Eurokinissi, κατέγραψε τις παρουσίες του Νότη Μηταράκη και του Δημήτρη Κυριαζίδη.

14:14Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

14:12:  Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: Αποθέωσαν τους Εύζωνες στην αλλαγή φρουράς

14:09: Θρίαμβος του Τσιτσιπά-Απέκλεισε τον Φέντερερ

13:56: Λυκούδης στο Έθνος της Κυριακής: Το «ναι» δεν είναι εκτός Ποταµιού

13:55: Συνεχής ροή διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος

13:51: Διαδηλωτές κρατούν την ελληνική σημαία στα σκαλιά που βρίσκονται δίπλα από τον Άγνωστο Στρατιώτη - Σε θέση μάχης δυνάμεις των ΜΑΤ

13:44: Ο Πέτρος Γαϊτάνος ανάμεσα στους διαδηλωτές στο Σύνταγμα.

13:36: Μπακογιάννη στο Έθνος της Κυριακής: Κυβέρνηση «ακορντεόν» χωρίς νοµιµοποίηση

13:35: Άτομα κάθε ηλικίας καταφτάνουν στην Πλατεία Συντάγματος (INTIME/Νίκος Παναγιωτόπουλος)

13:30: Διαδηλωτές στα σκαλοπάτια της πλατείας Συντάγματος (Eurokinissi/Στέλιος Μισίνας)

13:21: Διαδηλωτές φτάνουν στο σύνταγμα κρατώντας λάβαρο με τον Παύλο Μελά

13:15: Αμανατίδης: Η κυβέρνηση έχει τους 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών

13:10: Απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους ο Φράγκος Φραγκούλης

13:08: Διαβάστε αναλυτικά το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δείτε περισσότερα εδω

13:00: Μικροεπεισόδιο στην εξέδρα επειδή οι διοργανωτές δεν άφησαν ομάδα Χρυσαυγιτών να ανέβει στην εξέδρα.

12:58: Τρικάκια με συνθήματα της Χρυσής Αυγής στο συλλαλητήριο.

12:50: Ανακοινώθηκε από την εξέδρα ότι έφτασε στην πλατεία Συντάγματος απο τους Βουλιαράτες, η σημαία που είχε φτιάξει ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. 

12:48: Η Μακεδονία ως «ηχηρή» απουσία - Πότε τέθηκε το ζήτημα των τριών «Μακεδονιών». Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:40: Λεωφορείο που μετέφερε διαδηλωτές στην Αθήνα από τις Σέρρες ενεπλάκη σε μικροατύχημα στα διόδια των Αφιδνών. Συγκεκριμένα το λεωφορείο χτύπησε στο box των διοδίων με αποτέλεσμα να υποστεί μικροζημιές στο παρμπριζ.

12:15: Έγραψαν συνθήματα κατά του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα

12:00: Διαδηλωτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι πάνω από την πλατεία Συντάγματος και κρατούν πανό στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «Δημοψήφισμα τώρα».

11:50: Από νωρίς το πρωί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος διαδηλωτές που τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, αρκετοί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες όταν είδαν τη μπάντα του Λιμενικού να παιανίζει το «Μακεδονία Ξακουστή», πριν τη μεγάλη αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη. 

11:45: Συνολικά 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται στην ακτίνα μεταξύ Προπυλαίων και Συντάγματος. Ακόμη συνάδελφοί τους τοποθετούνται κατά μήκος των κάθετων δρόμων της Πανεπιστημίου και της Σταδίου. Από αέρος, δυο drones και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ μεταδίδουν ζωντανή εικόνα από τη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ επιπλέον τρία περιπολικά της Άμεσης Δράσης και μηχανές της ΔΙ.ΑΣ, βρίσκονται στα διόδια Αφιδνών για παν ενδεχόμενο.

11:40: Παράλληλα, έχει στηθεί φραγμός με κλούβες των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε περίπτωση συνάντησης αυτών που έχουν προαναγγείλει αντισυγκέντρωση με όσους θα διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα μέτρα ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δρακόντεια. Ειδικότερα, 15 διμοιρίες των ΥΜΕΤ, 15 των ΜΑΤ και το σύνολο των στελεχών της ασφάλειας εξαιρουμένων των ατόμων που αναρρώνουν ή βρίσκονται σε άλλα μέτρα ασφαλείας βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, από τους άνδρες της Ασφάλειας ανακλήθηκαν τα ρεπό της Κυριακής λόγω της υψηλής επικινδυνότητας της συγκέντρωσης. 

11:30: Όλα τα λεωφορεία που έρχονται στην Αθήνα για το συλλαλητήριο σταματούν στα διόδια Αφιδνών και συνοδεύονται από περιπολικά. Τα λεωφορεία σταθμεύουν στο ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και στις εγκαταστάσεις του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ.

11:15: Όπως αναφέρει η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, σε συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων καλεί σε «μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση». Επιπλέον, σύμφωνα με την Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, τη Δευτέρα θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας από την πόλη των Πρεσπών, η οποία θα καταλήξει στις 27 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα.

11:00: Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ομιλητών της σημερινής συγκέντρωσης θα είναι ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου, η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος, ενώ αναμένεται να διαβαστεί μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.

10:30: Η «αντισυγκέντρωση» έχει προαναγγελθεί από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου για τις 13:00 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

10:15: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν, σύμφωνα με την αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, λόγω του σημερινού συλλαλητηρίου.

10:00: Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό σε Ομόνοια, Πανεπιστήμιο Σύνταγμα.

κυκλοφοριακές ρυθμίσειςΣυμφωνία των Πρεσπώνσυλλαλητήριο για τη Μακεδονία