Σπύρος Λυκούδης
Φωτογραφία αρχείου (Eurokinissi)

Λυκούδης στο Έθνος της Κυριακής: Το «ναι» δεν είναι εκτός Ποταµιού

Τελευταία Ενημέρωση
Ο επικεφαλής των Μεταρρυθµιστών της Αριστεράς ξεκαθαρίζει ότι επιλογή του είναι το «ναι» για τη Συµφωνία των Πρεσπών

«Θα ψηφίσω “ναι” στη Συµφωνία των Πρεσπών» ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α' Αθήνας Σπύρος Λυκούδης. Με τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», το κορυφαίο στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς και επικεφαλής των Μεταρρυθµιστών της Αριστεράς µιλάει χωρίς υπεκφυγές για την κατάσταση στο Ποτάµι και για τη λύπη του που δικαιώνεται δηµοσκοπικά η πρόβλεψή του ότι το Ποτάµι έχει κλείσει τον κύκλο του.

Ο κ. Λυκούδης αφήνει αιχµές κατά της κυβέρνησης, δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κεντροαριστερό κόµµα και εκτιµά ότι εκλογές µπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγµή – µάλιστα προσθέτει ότι επιβάλλονται µετά την κύρωση της Συµφωνίας.

Κύριε Λυκούδη, δεν δώσατε ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι;

Οταν µια κυβέρνηση ζητά ψήφο εµπιστοσύνης, ζητά έγκριση για τα πεπραγµένα της και λευκή κάρτα για τη µελλοντική πορεία της. Ψήφος εµπιστοσύνης ad hoc δεν υφίσταται. Εφόσον κρίνω το έργο της κυβέρνησης στο σύνολό του αρνητικό, ήταν απόλυτα φυσιολογικό να την καταψηφίσω.

Η ψήφος κατά συνείδηση τι σηµαίνει εντέλει για τη δική σας ψήφο;

Οτι θα ψηφίσω µε βάση τις εκτιµήσεις µου, τις απόψεις µου και τη συνείδησή µου. Η κατά συνείδηση ψήφος του βουλευτή βρίσκεται σε συνάρτηση µε τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει και ακολουθεί, καθώς και µε την κρίση του σε σηµαντικά θέµατα δηµοσίου συµφέροντος. Στην πολιτική βεβαίως, πλείστες φορές και ορθώς, το ατοµικό εντάσσεται στο συλλογικό. Αλλά και πόσες φορές επίσης δεν έχουµε βρεθεί µπροστά στα δύσκολα, όταν η ηθική της ατοµικής ευθύνης συγκρούεται µε την ηθική της συλλογικής σκοπιµότητας.

Το Ποτάµι είναι συνεπές µε τις αρχές του, από τη στιγµή που βουλευτές του καταψηφίζουν τη Συµφωνία των Πρεσπών;

∆εν µπορώ ακριβώς να προσδιορίσω ποιες αρχές του Ποταµιού παραβιάζει κάποιος που καταψηφίζει τη Συµφωνία. Εγώ ως γνωστόν θα υπερψηφίσω τη Συµφωνία µετά και την απόφαση των Μεταρρυθµιστών της Αριστεράς. ∆εν αντιλαµβάνοµαι όµως αν συνάδελφοί µου την καταψηφίσουν, σε ποιο πολιτικό αµάρτηµα θα έχουν υποπέσει. Ας αφήσουµε τις απολύτως απολίτικες υπερβολές.

Είχατε δηλώσει σε προηγούµενη συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το Ποτάµι έχει κλείσει τον κύκλο του. ∆ικαιωθήκατε µε τις τελευταίες εξελίξεις;

Πολιτική εκτίµηση έκανα. ∆εν εξέφρασα επιθυµία. Αλίµονο. Λυπάµαι που δικαιώνοµαι, αν αληθεύουν οι δηµοσκοπήσεις. Εύχοµαι ειλικρινά το Ποτάµι να ανακάµψει και να βρει κάποιον νέο ρόλο, χρήσιµο για το πολιτικό σύστηµα και τη χώρα. Η ποιότητα των ανθρώπων του είναι δεδοµένη.

Εσείς ποια πορεία θα ακολουθήσετε εάν διαψευστούν τα περί αυτόνοµης πορείας του Ποταµιού στις προσεχείς εκλογές;

Η δική µου πορεία δεν συναρτάται µε την εκλογική επιλογή του Ποταµιού. Ηµουν και είµαι συνεργαζόµενος µε το Ποτάµι και γνωρίζετε ότι δεν καθορίζω ούτε και συνδιαµορφώνω τις δικές του επιλογές. ∆υστυχώς, µετά την αποτυχία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, στόχο για τον οποίο διέθεσα όλες µου τις δυνάµεις, δεν υπάρχει ο πολιτικός χώρος που θα εξέφραζε τη ∆ηµοκρατική, Μεταρρυθµιστική Αριστερά που έχω εγώ στη σκέψη µου και στην καρδιά µου. ∆ιατηρώ όµως τις ελπίδες µου, επιµένω και αγωνίζοµαι.

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς αναδιατάσσεται µε βασικό κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κεντροαριστερό κόµµα. ∆εν αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοιο. Ούτε µπορεί να µετεξελιχθεί όντας στην κυβέρνηση. Ακόµα και όταν βρεθεί στην αντιπολίτευση θα χρειαστούν σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές τοµές, ανατρεπτικές θα έλεγα, για να µετεξελιχθεί, πράγµα καθόλου βέβαιο. Σήµερα απλώς προσπαθεί να διευρύνει την πολιτική του επιρροή για να δώσει την εκλογική µάχη από καλύτερες θέσεις, πράγµα βεβαίως απολύτως θεµιτό. Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο η αναδιάταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς. Να έχουµε ένα µέτρο.

Πότε βλέπετε εκλογές; Αµεσα, τον Μάιο ή αργότερα;

Εκλογές µπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγµή. Υποστηρίζω ότι πέρα από τις τυπικές συνταγµατικές διαδικασίες, ο σεβασµός των δηµοκρατικών κοινοβουλευτικών θεσµών επιβάλλει πλέον την προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο δυνατόν µετά την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Κύρωση της συµφωνίας µε λιγότερο από 151 βουλευτές. Αποδεκτό σενάριο;

Τυπικά αποδεκτό. ∆εν είναι βεβαίως αυτή η κυβερνητική επιθυµία, γιατί µέσω της Συµφωνίας όπως και µε την ψήφο εµπιστοσύνης επιδιώκεται η πολιτική κυριαρχία. Γι’ αυτό και οι αγωνιώδεις προσπάθειες για να επιτύχει πάση θυσία τον «µαγικό» αυτό αριθµό.

Η πρώτη κρησάρα του χρόνου από τους δανειστές θεωρείτε ότι θα βρει την οικονοµία...

Θα δούµε τα αποτελέσµατα της αξιολόγησης. Ωστόσο, η οικονοµία µας, παρά τις προσπάθειες ωραιοποίησης εκ µέρους της κυβέρνησης, δεν είναι σε καλή κατάσταση και αυτό µαζί µε άλλες εξελίξεις αποτελεί, τουλάχιστον για µένα, πηγή ανησυχιών για την πορεία της χώρας.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι βουλευτές δέχονται καταιγίδα πιέσεων έως και απειλών προκειµένου να µην ψηφίσουν τη Συµφωνία;

Εξαρτάται για τι πιέσεις µιλάµε. Οι πιέσεις εκ µέρους των εκλογέων, οργανωµένων φορέων κ.τ.λ. για διάφορα θέµατα, πόσω µάλλον για ένα κορυφαίο θέµα όπως η Συµφωνία των Πρεσπών, είναι θεµιτές και σύµφυτες µε την αρχή της αντιπροσώπευσης. Οι απειλές όµως, οι ύβρεις, οι στοχοποιήσεις, οι προπηλακισµοί κ.τ.λ., από όπου κι αν προέρχονται, όπως και να εκδηλώνονται, είναι ελεεινές, άθλιες και εξ ορισµού καταδικαστέες απ’ όλους, άνευ εξαιρέσεων ή προσχηµάτων. Το θεωρώ αυτονόητο.

Αισθάνεστε ότι είναι ενοχλητικές οι πιέσεις προς το Ποτάµι και από την άλλη πλευρά;

Ειλικρινά, δεν γνωρίζω. Μπορώ να µιλήσω µόνο για τον εαυτό µου. Καµιά πίεση δεν έχω δεχτεί από καµιά πλευρά. Αλλωστε, οιοσδήποτε αποτολµούσε να το σκεφτεί και να το επιχειρήσει, θα έχανε απλώς τον χρόνο του. Αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν συζητώ µε φίλους, δεν διαβουλεύοµαι µε τους συντρόφους µου και δεν λαµβάνω υπόψη µου το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο. Οµως, η ευθύνη της στάσης µου θα είναι δική µου και µόνο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ