Ελλάδα|20.01.2019 19:16

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: Χιλιάδες διαδηλωτές, ξύλο και δακρυγόνα

Newsroom

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, επισκίασαν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Βροχή από μολότοφ, φωτοβολίδες και κοντάρια και εκτεταμένη χρήση χημικών σημάδεψαν τη διαδήλωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι διοργανωτές, πάντως, αλλά και τα πολιτικά κόμματα καθώς και το Μέγαρο Μαξίμου καταδικάζουν τη Χρυσή Αυγή, η οποία -όπως λένε- κατέβηκε στο συλλαλητήριο για να προκαλέσει επεισόδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον 60.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής πλήθος κόσμου άρχισε να καταφθάνει στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, η ευθύνη της διοργάνωσης του οποίου ανήκει σε παμμακεδονικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., για το συλλαλητήριο έφθασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, 71 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και δύο από την Κρήτη. 

Οι διαδηλωτές, πάντως, μιλούν για μεγαλύτερο αριθμό συγκεντρωμένων. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι στο Σύνταγμα έδωσαν δυναμικά το «παρών» τουλάχιστον 90.000 άτομα. 

Το συλλαλητήριο στιγματίστηκε από τα επεισόδια

Στη συγκέντρωση για τη Μακεδονία, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, έγιναν αρκετά επεισόδια. Από νωρίς το πρωί, περίπου στις 12:00, διαδηλωτές που πιθανότατα πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή ήθελαν να ανεβούν στην εξέδρα αλλά απωθήθηκαν από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου. 

Λίγο πριν τις 14:00 και ενώ το συλλαλητήριο ήταν σε εξέλιξη, ομάδα διαδηλωτών που βρισκόταν στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και συγκεκριμένα πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη πετούσε μπογιές στους αστυνομικούς και με σφυριά άρχισε να χτυπά τους αστυνομικούς των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί -με τη σειρά τους- προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 24 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. 

Οι διοργανωτές των παμμακεδονικών οργανώσεων καταδίκασαν τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μάλιστα, οι διοργανωτές καταδίκασαν την αστυνομία, η οποία -όπως ανέφεραν- προχώρησε σε χρήση χημικών προκειμένου να «σπάσει» τον μεγάλο όγκο των συγκεντρωμένων που βρίσκονταν στο σημείο. Τα επεισόδια είχαν διάρκεια τουλάχιστον τριών ωρών, με διακοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, του ethnos.gr άτομα που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή επιτέθηκαν κατά δύο φωτορεπόρτερ και τους χτύπησαν με τον έναν από αυτούς να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. 

Μέγαρο Μαξίμου: Χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Σύνταγμα, εξέδωσε ανακοίνωση και το Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς για άλλη μια φορά τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι “η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”. Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».

ΝΔ: Να παραιτηθούν Γεροβασίλη και Παπακώστα

Την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα ζητεί η ΝΔ με αφορμή τα  επεισόδια στο Σύνταγμα και την αντίδραση της αστυνομίας. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για κυβέρνηση - κουρελού του κ. Τσίπρα που, όπως λέει, έδειξε το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο.

«Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Στο μεταξύ το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν και πολιτικά πρόσωπα διαφόρων παρατάξεων. Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε -μεταξύ άλλων: «Τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όποια προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν στο Σύνταγμα

«Σήμερα ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών που ετοιμάζονται να ψηφίσουν χωρίς να έχουν καμία τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους τους», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει ότι  «η κυβέρνηση υπέγραψε αυτή τη συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα, και χωρίς διακομματική συναίνεση. Σήμερα δεν δίστασε να επιτεθεί με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Ανάμεσά τους ήταν οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Να γνωρίζουν όλοι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα. Και τα οποία είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο.

Οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθμοί μπροστά στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν. Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια: Πρόκειται για συμφωνία που ανατρέπει μια εξωτερική πολιτική δεκαετιών, καθώς αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες κι ενισχύει τον αλυτρωτισμό τους».

«Στη Βουλή, την εβδομάδα που έρχεται», όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία. Με επιχειρήματα, αλλά και με αποφασιστικότητα. Με δημοκρατική ωριμότητα θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη νέα περιπέτεια στην οποία μας οδηγεί ο κ. Τσίπρας, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει. 

Πριν το χάραμα είναι το πιο βαθύ σκοτάδι. Και η κυβέρνηση Τσίπρα είναι στην πιο σκοτεινή στιγμή της θλιβερής διαδρομής της. Αλλά η μέρα που θα χαράξει μια νέα φωτεινή εποχή για τους Ελληνες δεν αργεί.

Σύντομα, με την απόφαση του λαού, θα ξαναδώσουμε στην Ελλάδα εθνική υπερηφάνεια, σταθερότητα και, κυρίως, αξιοπρέπεια».

Ένωση Κεντρώων: Η αστυνομία έριξε χημικά στους πολίτες

«Αντί η Αστυνομία να συλλάβει τους ολιγάριθμους κουκουλοφόρους αλήτες που θέλησαν να διαταράξουν την τάξη στο συλλαλητήριο, έριξε χημικά στους φιλήσυχους πολίτες του συλλαλητηρίου». Αυτό αναφέρει η Ένωση Κεντρώων για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο και τη ρίψη χημικών. «Είναι και αυτό δείγμα γραφής, το πώς αντιμετωπίζει τη λαοθάλασσα ο τρομαγμένος πρωθυπουργός. Η Ένωση Κεντρώων καλεί τον κ. Τσίπρα να έρθει αύριο στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις για τα κατορθώματα των υπουργών του και της Αστυνομίας».

Κλήσεις στο ΕΚΑΒ

Από τη χρήση χημικών πολλοί ήταν οι συγκεντρωμένοι που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα. Μάλιστα, για αρκετούς έγιναν κλήσεις στο ΕΚΑΒ, με τους διασώστες να δίνουν οξυγόνο σε τουλάχιστον δύο παιδιά που βρέθηκαν έξω από τράπεζα περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος. Στο μεταξύ, αρκετοί διαδηλωτές -για να προστατευθούν από τα χημικά- βρήκαν καταφύγιο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Μερικά παιδιά, μάλιστα, μετέφερε μέσα στο ξενοδοχείο και ο Αντώνης Σαμαράς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα και τρία στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός (ο φωτορεπόρτερ, ένας τραυματίας που δέχθηκε μαχαιριά και ένα ακόμη άτομο). Οι διασώστες του ΕΚΑΒ έδωσαν τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον 12 άτομα που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο. 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία γίνεται λόγος για τραυματισμό δέκα αστυνομικών. «Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές» ενήργησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν αλόγιστη χρήση χημικών στο Σύνταγμα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία.

Επίσης, γίνεται λόγος για τραυματισμό δέκα αστυνομικών από τα επεισόδια που σημειώθηκαν.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως εξής:

Για το συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων».

συλλαλητήριο στο Σύνταγμα