Ελλάδα|03.08.2021 12:55

Φωτιά στη Ρόδο: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες

Newsroom

Μάχη για τον έλεγχο των συχνών αναζωπυρώσεων, λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου των περιοχών που αναπτύσσονται, κυρίως σε χαράδρα στο «Κουμούλι», έδιναν μέχρι και την Δευτέρα το απόγευμα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές, έχοντας εξασφαλίσει μετά από μια ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, την ύφεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο που έκαψε τουλάχιστον 7.000 στρέμματα δάσους.

Στη φωτιά στη Ρόδο επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 3 αεροσκάφη με το Beriev-200 και 6 ελικόπτερα (4 για αεροπυρόσβεση και 2 ως συντονιστικά). Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των ΟΤΑ.

Χρειάστηκε να εκκενωθεί η Ψίνθος, η Κοιλάδα των Πεταλούδων, το στρατόπεδο του Καλαμώνα, τα Μαριτσά και η Δαματριά, ενώ στ’ Αφάντου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και η μυρωδιά καμένου κατέκλυσε σχεδόν όλο το νησί.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική, ξεκίνησε ήδη η έρευνα των ανακριτικών υπαλλήλων της ΠΥΡ για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς. Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 14:30 στη Σορωνή, πίσω από την εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας. Η αρχική εστία προσδιορίστηκε στην μάντρα του «Παυλή» που έδωσε και ο ίδιος μάχη για να περιορίσει τις δυσμενείς συνέπειες που ακολούθησαν.

Πιθανολογείται ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από σπινθήρα που προκάλεσε κολώνα της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο σημείο και σχετικά θα αποφανθεί πραγματογνώμονας. Μια δεύτερη εκδοχή, η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ακόμη ήθελε άτομο γνωστό στις αρχές για προηγούμενη υπόθεση εμπρησμού, να έχει προκαλέσει την πυρκαγιά καθώς υπήρξε μαρτυρία ότι βρισκόταν στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση μέσα τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση από την ΠΥΡ για τα αίτια της πυρκαγιάς με την υποβολή της σχετικής δικογραφίας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Eκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Μαριτσά

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προληπτική εκκένωση του χωριού Μαριτσά της Ρόδου που αποφασίστηκε σήμερα το βράδυ, επειδή κοντά στο χωριό υπήρχε σε δύσβατη περιοχή εστία που δεν κατέστη δυνατό να ελεχθεί, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από αέρος και εδάφους στην διάρκεια της ημέρας. 

Αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε συγγενικά ή φιλικά τους σπίτια σε άλλες περιοχές του νησιού. Όσοι θέλουν πάντως, ύστερα από συνεννόηση του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, μεταφέρονται σε ξενοδοχεία του νησιού. 

Στην περιοχή, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Αφάντου-Πεταλούδων, Αναστάσιος Σπανός, βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αρκετοί εθελοντές και μηχανήματα με σκοπό να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς προς τον οικισμό. Έχουμε χαράξει αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή του Κερωνιάτη και του Αγίου Νικολάου και είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς τονίζει ο κ. Σπανός. Στις άλλες περιοχές του νησιού όπου είχε αναπτυχθεί η πυρκαγιά, τα πράγματα εξελίσσονται χωρίς προβλήματα, υπάρχουν όμως σε αυτές ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σε ύφεση τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης σε ανάρτησή του ανέφερε ότι όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι πλέον σε ύφεση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες που κατέβαλαν όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Σε ανακοινωσή του, εξάλλου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ανέφερε χθες:
«Το ξημέρωμα βρίσκει τη Ρόδο πολύ καλύτερα από την
προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, επιτεύχθηκε.

Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτέλεσμα. Η σκληρή δουλειά που έγινε όλη τη νύκτα, επίσης έφερε αποτέλεσμα. Η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, αποκαταστάθηκε. Ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε όρθιος, οι εθελοντές και οι ενεργοί πολίτες ανέδειξαν αξίες. Συνεχίζουμε σήμερα το πρωί, με ενισχυμένες δυνάμεις και ανεξάντλητες αντοχές. Δεν συντρέχει κανένας λόγος διασποράς πανικού. Μόνο δουλειά, με σχέδιο, καθαρό μυαλό, οργάνωση και ψυχραιμία».

Όλες οι ειδήσεις

Καύσωνας: Συνεχίζει να «πολιορκεί» τη χώρα - Θερμοκρασίες έως 46 βαθμούς

Πατήσια: Βίντεο από την έκρηξη σε πολυκατοικία που σκοτώθηκαν γιαγιά και εγγονός

Λινού: Εύκολη η μετάδοση κορονοϊού με τα κλιματιστικά που έχουμε στην Ελλάδα

Προειδοποίηση από Καπραβέλο: Το τείχος ανοσίας αρχίζει να εξασθενεί

ΗΠΑ: Μυστήριο με δύο νέες αυτοκτονίες αστυνομικών που υπερασπίστηκαν το Καπιτώλιο

φωτιάπυρκαγιάπυροσβεστικήΡόδος