Ελλάδα|10.10.2021 22:06

Πλημμύρες Βόρεια Εύβοια – Λέκκας στο OPEN: Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Newsroom

Ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Οργανισμού, Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» στο OPEN, για τις καταστροφές και τις πλημμύρες στην Βόρεια Εύβοια από την κακοκαιρία «Αθηνά».

Πλημμύρες Βόρεια Εύβοια – Λέκκας: Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως «αναμφίβολα είχαμε μια μεγάλη βροχόπτωση στην περιοχή, η οποία προκάλεσε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε και να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Ότι χρειάζονται στοχευμένα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, καινοτόμα έργα που θα αποτρέψουν τις πλημμύρες. Θα έπρεπε να γίνουν καινοτόμα έργα, σε πολύ επιλεγμένα σημεία, παρεμβάσεις της κοίτης, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η μορφολογία και η γεωλογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλημμυρικών φαινομένων».

«Δυστυχώς πήγαμε σε μια ολιστική κατάσταση, που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή. Δεν μπορούμε να προλάβουμε, δεν έχουμε δυνατότητες να παρέμβουμε σε όλη την περιοχή, πρέπει να παρέμβουμε σε συγκεκριμένα σημεία», συνέχισε.

Επεσήμανε δε πως η ομάδα του είχε «προτείνει συγκεκριμένες λεκάνες για να γίνουν παρεμβάσεις. Αντί αυτού πήγαμε σε ολιστικές καταστάσεις, που δεν βοηθάνε. Στην Κύπρο, μέσα σε δύο μήνες έγιναν στοχευμένα έργα. Εδώ δεν έγιναν αυτά τα έργα, προσπαθούμε να κάνουμε γενικότερο σχεδιασμό, αλλά προς ώρας πρέπει να κάνουμε ειδικότερο σχεδιασμό».  

Όλες οι ειδήσεις

Κακοκαιρία Αθηνά – Βόρεια Εύβοια: Σάρωσαν τα πάντα οι πλημμύρες – Δήμαρχος Μαντουδίου στο OPEN: Δραματική κατάσταση

Κακοκαιρία Αθηνά: Ραγδαία επιδείνωση την Κυριακή με βροχές, καταιγίδες & χαλάζι – Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Σπήλιος Λιβανός στο ethnos.gr: Τα 22 δισ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα και οι κυβερνητικές προτεραιότητες

Παύλος Χρηστίδης στο ethnos.gr: Οι πολίτες διψούν για μια ισχυρή παρουσία του δικού μας χώρου

Νέα μέτρα: Πρώτο βράδυ χωρίς περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους – Φωτογραφίες

Βόρεια Εύβοιακαταιγίδεςβροχέςπλημμύρεςκακοκαιρία