Ελλάδα|30.10.2021 07:27

Κορονοϊός: Δραματικές προβλέψεις για 5.000 κρούσματα ημερησίως - Στο τραπέζι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Newsroom

Δραματικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία του κορονοϊού το επόμενο διάστημα με εκτίναξη των κρουσμάτων μέχρι και στα 5.000 ημερησίως, αλλά με αύξηση στον αριθμό των θανάτων.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των μολύνσεων «…θα φθάσει τα 4.000 κρούσματα και παραπάνω…μιλάμε για τον Δεκέμβριο, μπορούμε να δούμε περίπου 55 με 60 θανάτους, απώλειες ημερησίως».

Στη Θεσσαλονίκη, μετά το νοσοκομείο Παπανικολάου που είχε ρεκόρ εφημερίας με 44 εισαγωγές ασθενών, και στο Αχεπα η εφημερία ήταν πολύ δύσκολη, και έκλεισε με 4 ασθενείς διασωληνωμένους εκτος ΜΕΘ. Ενώ στο Παπαγεωργίου νοσηλεύονται με κορονοϊό ένα βρέφος 6 μηνών και η μητέρα του. Στο νοσοκομείο του Βόλου από τους 5 ασθενείς που κατέληξαν, οι 4 ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. 

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα ασφυκτιούν, με το 95% των νοσηλευόμενων να είναι ανεμβολίαστοι. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Θα φτάσουμε, λένε, να χάνουμε 60 ανθρώπους την ημέρα τις επόμενες εβδομάδες και ζητούν επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ή λήψη οριζόντιων περιοριστικών μέτρων.

Και ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με έναν νέο πανδημικό εφιάλτη, οι γιατροί στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ ζητούν είτε να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα είτε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός υγείας.  «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν σκέπτεται επέκταση της υποχρεωτικόητατς στον εμβολιασμό…Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

«Έκρηξη» στον αριθμό των διασωληνωμένων

Η μεγάλη πίεση στις εντατικές και τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και των άλλων επιβαρυμένων περιοχών αποτυπώνεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 37 και από 354 που ήταν τη Δευτέρα, χθες Πέμπτη, έφθασαν τους 391. Τα επιδημιολογικά στοιχεία επιδεινώνονται και στην Αττική, καθώς τον τελευταίο μήνα το ιϊκό φορτίο αυξήθηκε κατά 93% και τα κρούσματα κατά 50%.

Διασωληνωμένοι 
28/10391
27/10387
26/10380
25/10354

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η ενέργεια ιερέα έξω από τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρακινούσε πιστούς να μπουν στον ναό χωρίς μάσκες, παρά τις αντίθετες συστάσεις της αστυνομίας, τη στιγμή που  για δεύτερη ημέρα τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης ξεπέρασαν τα κρούσματα της Αττικής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, την επόμενη εβδομάδα θα προωθηθεί διάταξη στη Βουλή με την οποία θα δοθούν κίνητρα οικονομικά σε ιδιώτες γιατρούς για να μπουν στη «μάχη» κατά το κορονοϊού, αλλά σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, το επόμενο βήμα θα είναι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ιδιαίτερα σε νησιά, όπου υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς είναι πιθανό να παραχωρούνται κλίνες για απλά περιστατικά αλλά και για περιστατικά κορονοϊού, από ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Προβλέψεις για 1.000 θανάτους τον μήνα ως τα Χριστούγεννα 

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο  καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε πως στις ΜΕΘ ο αριθμός της θνητότητας είναι μεγάλος, ενώ έθεσε το θέμα πως δεν υπάρχουν εντατικολόγοι να στελεχώσουν τις ΜΕΘ, ακόμα και αν αυτές υπάρχουν.

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι αντιμετωπίζουμε την πανδημία μόνο με τις εντατικές. Η πανδημία αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο. Όταν όμως η πειθώ εξαντλείται, πρέπει το κράτος να βρίσκει άλλους τρόπους. Μιλώ φυσικά για την υποχρεωτικότητα», δήλωσε ο καθηγητής και επεσήμανε πως οι χώροι εντατικής θεραπείας είναι εξαντλημένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι τέτοια εποχή είχαμε λιγότερα κρούσματα και περισσότερα κρεβάτια στ

ΕΟΔΥκρούσματαΜΕΘΚορονοϊόςδιασωληνωμένοι