Ελλάδα|01.11.2021 11:49

Βενετία: Οι αρχές μπλόκαραν λεωφορείο με Έλληνες τουρίστες - Είχαν κορονοϊό

Newsroom

Ρεπορτάζ: Κώστας Ασημακόπουλος

Ένα λεωφορείο με Έλληνες τουρίστες μπλοκαρίστηκε από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ιταλίας λίγα χιλιόμετρα πριν εισέλθει στη Βενετία το απόγευμα του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου. Από τους ελέγχους που έγιναν αποδείχτηκε πως οι 23 από αυτούς ήταν φορείς του covid-19 και αμέσως ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης το λεωφορείο με τους Έλληνες τουρίστες είχε αναχωρήσει στις 17:00 το απόγευμα από την πλατεία «Piazzale Giustiniani» του Μέστρε με προορισμό το Βένετο. Δύο επιβάτες παρουσίασαν συμπτώματα από κορονοϊό και έτσι το πούλμαν σταμάτησε σε φαρμακείο του Μέστρε.

Αμεσα ειδοποιήθηκαν οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας και η υπηρεσία Ulss με ειδικό συνεργείο δύο γιατρών, δύο νοσηλευτών και δύο προϊσταμένων που έσπευσαν στο σημείο και απομόνωσαν το πούλμαν.

Ζητήθηκε από τους Έλληνες τουρίστες να παραμείνουν μέσα στο λεωφορείο και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ.

Συνολικά 23 ασθενείς

Όλοι οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε rapid test και αρχικά διαπιστώθηκε πως 18 επιβάτες ήταν θετικοί στο Covid-19. Την Κυριακή διαπιστώθηκε πως είναι θετικοί άλλοι 5 επιβάτες ανεβάζοντας σε 23 τον συνολικό αριθμό.

Από τους 18 που διαγνώσθηκαν θετικοί αρχικά οι 16 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στο Νοάλε και δύο άτομα στο πνευμονολογικό στο Ντόλο. Τα υπόλοιπα κρούσματα απομονώθηκαν  το βράδυ του Σαββάτου σε ξενοδοχείο αναφοράς Covid-19.

Θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Μέσα σε τέσσερις ώρες, η αρμόδια υγειονομική αρχή Ulss 3 της Βενετίας κατάφερε να εντοπίσει και να απομονώσει τα κρούσματα, ενώ οι γιατροί της Usca παρακολουθούν την κατάσταση των τεσσάρων τουριστών που παρουσίασαν συμπτώματα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσους μπορούν να λάβουν την σχετική θεραπεία, θα χορηγηθούν μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπάρχει στην περιφέρεια Βένετο.

«Μεγάλη κινητοποίηση»

«Ήταν μια μεγάλη ομαδική προσπάθεια και μία μεγάλη κινητοποίηση. Αναλάβαμε δράση σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα: ιχνηλάτηση, επιδημιολογική εκτίμηση, διάγνωση, απομόνωση και εξακρίβωση αν προκύπτουν μεταλλάξεις του κορονοϊού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης, Εντγκάρντο Κοντάτο. 

Όλοι είχαν πιστοποιητικά

Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ιταλία οι 26 από τους επιβάτες του πούλμαν είχαν στην κατοχή τους το Green Pass και οι 24 είχαν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού. Οι αναλύσεις γίνονται από το Μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου Angelo. Παράλληλα, η Υπηρεσία Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας της Ιταλίας διεξάγει μεγάλη έρευνα για την ιχνηλάτιση των επαφών που έγιναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ευχαριστίες από τον Έλληνα πρόξενο

Ο Έλληνας πρόξενος επί τιμή στη Βενετία Μπρούνο Μπερνάρντι ευχαρίστησε τις υγειονομικές αρχές της Ιταλίας για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα: «Θέλω μόνο να ευχαριστήσω τις υγειονομικές αρχές της Ιταλίας για την ταχύτητα και την αμεσότητα που αντιμετώπισαν το ζήτημα. Ευχαριστούμε πολύ για τη θεραπεία, τη διαμονή, τη φιλική προσέγγιση και τη συνεχή παρακολούθηση των ασθενών που σημειωτέων βρίσκονται σε μία ξένη χώρα και έχουν επιπλέον το αίσθημα του ψυχολογικού στρες και της ανασφάλειας».

ΚορονοϊόςΈλληνεςτουρίστεςΒενετία