Ελλάδα|27.01.2019 16:06

«Ξεχείλισε» η συγκίνηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος (pics)

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Με μάτια βουρκωμένα, βήματα αργά και κρατώντας στο χέρι τα εγγόνια του ένα ζευγάρι ηλικιωμένων πλησίασε το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, στη Θεσσαλονίκη. Είναι από τους πολύ λίγους που κατάφεραν να διασωθούν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και να επιστρέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν και από τον οποίο βίαια ξεριζώθηκαν. Η φράση «ποτέ ξανά», που με πόνο ξεστόμισε ο άντρας, συμπυκνώνει το δράμα των Εβραίων την περίοδο της Κατοχής και αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

«Ξεχείλισε» από συγκίνηση η εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στους Ναζί, αφού ξεκληρίστηκε το 96% των Εβραίων κατοίκων της, περίπου 50.000 άτομα. Πριν από την κατάθεση στεφάνων μικρά Εβραιόπουλα στόλισαν σιωπηλά το Μνημείο του Ολοκαυτώματος με κόκκινα τριαντάφυλλα, φόρο τιμής σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γιενς Πλέτνερ, αφού απέθεσε το στεφάνι του, γονάτισε μπροστά στο μνημείο.

Ένα μνημείο που γέμισε από δεκάδες στεφάνια από εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων, των πολιτικών και των στρατιωτικών αρχών της πόλης, φορέων της Θεσσαλονίκης, αλλά και Εβραίων από ολόκληρη την Ελλάδα.

«Δεν είναι εύκολο να στέκομαι εδώ»

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που προηγήθηκε της κατάθεσης στεφάνων, στην αποθήκη Γ’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ήταν ο Γερμανός πρέσβης. «Δεν είναι εύκολο να στέκομαι σήμερα εδώ. Το Ολοκαύτωμα θα είναι πάντοτε ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας», σημείωσε ο κ. Πλέτνερ, κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στα εγκλήματα της Βέρμαχτ και των Ναζί στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα κυρίως εναντίον των Εβραίων. «Φαντάζομαι τους γονείς και τους παππούδες να βλέπουν τα παιδιά τους να φεύγουν σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Θα πρέπει να θυμόμαστε τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Οι Γερμανοί αισθανόμαστε πόνο και υπευθυνότητα. Δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να λέει ότι αυτά τα έκαναν κάποιοι τρελοί άνθρωποι.», σημείωσε ο κ. Πλέτνερ.

Ο ίδιος έκανε λόγο ακόμα για αντισημιτικά και ξενοφοβικά κόμματα που εμφανίζονται στην Ευρώπη, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, είπε ότι το Μνημείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη θα γίνει πραγματικότητα και παρουσίασε μια προσωπική του εμπειρία, από τότε που ήταν φοιτητής και ταξίδευε στην Ευρώπη. «Πήγα να αγοράσω ψωμί, μου απάντησε μία κυρία στα γερμανικά και μου έδειξε το χέρι της με έναν μπλε αριθμό χαραγμένο επάνω. Τότε ένιωσα λιγότερο περήφανος που είμαι Γερμανός. Ο εθνικισμός είναι πόλεμος. Ποτέ ξανά», κατέληξε ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα.

Οι χαιρετισμοί

Για φίδι του Ναζισμού που έχει βγει από το αυγό, βανδαλίζει και δολοφονεί, έκανε λόγο κατά το χαιρετισμό της η εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου. Η ίδια σημείωσε ότι είναι καθήκον όλων η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Από την πλευρά της η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν Αμπά, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μίλησε για ναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων κατονόμασε και τη Χρυσή Αυγή. Σημείωσε ακόμα ότι τα θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν για τους Ναζί νούμερα και όχι ανθρώπινες υπάρξεις.

Δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε απέναντι στο Ναζισμό ανέφερε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι αυτή η αδιαφορία οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Έκανε λόγο ακόμα για τη βεβήλωση των εβραϊκών μνημείων στη Θεσσαλονίκη και είπε ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελεί ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας και πολιτισμού.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είπε ότι πρέπει να πιέζουμε όλοι μας, ώστε τέτοιες μέρες να μην ξεχνιούνται, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε ως «κτήνη» αυτούς που βεβήλωσαν το εβραϊκό μνημείο και ανήγγειλε ότι ο δήμος σε συνεργασία με φορείς θα παρέχει 24ωρη φύλαξη στα εβραϊκά μνημεία. «Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσει κέντρο έρευνας και πόλο έλξης για όλον τον κόσμο. Θα είναι γεμάτο επιστήμονες και μικρά παιδιά», είπε ο κ. Μπουτάρης.

Τέλος ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι η Ευρώπη δε θα ζήσει άλλο Ολοκαύτωμα, μια και παίρνουν υψηλά ποσοστά ακροδεξιά σχήματα στην Ευρώπη.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα είναι κεντρικός ομιλητής. Στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστεί συναυλία κλασικής μουσικής. Έξω από το Μέγαρο προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Μακεδονία, ωστόσο, στο σημείο θα βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αναμένεται να μην επιτρέψουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΟλοκαύτωμαΘεσσαλονίκηΕβραίοι