Ελλάδα|13.11.2021 14:29

Κορονοϊός: Σε ισχύ νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Τι επιπλέον εξετάζει η κυβέρνηση

Newsroom

Νέους περιορισμούς στα καταστήματα τροφίμων έθεσε σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί του Σαββάτου η κυβέρνηση, με φόντο τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων και την ασφυξία στα νοσοκομεία ενώ την ίδια ώρα όπως διαμηνύουν αξιωματούχοι η επιβολή καθολικού lockdown δε βρίσκεται στο τραπέζι ωστόσο όπως φαίνεται τα παρόντα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα. 

Επέστρεψαν οι περιορισμοί σε σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο, κομμωτήρια 

Σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου είναι τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των πελατών σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τα ξημερώματα με στόχο την αναχαίτιση του πανδημικού κύματος κορονοϊού και τα οποία αφορούν σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες και πλέον, σε ένα κατάστημα θα μπορεί να ψωνίζει ένα άτομα για κάθε 9 τετραγωνικά .

Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ

Η απόφαση δημοσιεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Πρόκειται για κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει ότι από σήμερα Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 ως την 22η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 την τήρηση αποστάσεων και παρουσίας ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων. Δηλαδή σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες κ.α, όπως νωρίτερα είχε μεταδώσει το ethnos.gr. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Τι ισχύει για λιανεμπόριο και κομμωτήρια

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορονοϊό (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι ηλικίας 4 ως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.

Επιπλέον, από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή - κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται σενάρια για επιπλέον μέτρα, όπως περισσότερα rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, αλλά και ευρύτερη χρήση της μάσκας.

Παράλληλα ο μιλώντας στο Mega o Στέλιος Πέτσας,  εξέφρασε την άποψη ότι «από το Δεκέμβριο πιστεύω ότι θα έχουμε πτώση των κρουσμάτων, δε χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα», είπε και σχολίασε την άποψη κάποιων από τους ειδικούς, για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων χωρίς τεστ παντού. «Πάντα ακούμε τη γνώμη των ειδικών και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Τα νούμερα μας δείχνουν το δρόμο, και τα νούμερα δείχνουν ότι είμαστε σε μάλλον καλό δρόμο, τουλάχιστον τα νούμερα των εμβολιασμών, που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Ο κ. Πέτσας απήθυνε έκκληση για τον εμβολιασμό και προανήγγειλε ότι τα περιοριστικά μέτρα όπως φαίνεται θα διατηρηθούν έως και το τέλος του έτους. 

«Γίνεται μάχη για την τρίτη δόση για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας. Κατά τη γνώμη μου δεν έχει ξεφύγει η πανδημία. Τα νούμερα που βλέπουμε τώρα σε κρούσματα, τα είχαμε προβλέψει από το καλοκαίρι, λέγαμε για την πανδημία των ανεμβολίαστων. Παρακαλώ όλους να θωρακίσουν τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, θα έπρεπε να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Πιστεύω, όπως βλέπω τα νούμερα, ότι μετά το Δεκέμβρη θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δε νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δε θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους».

Σε ανάλογο ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απέκλεισε την επιβολή καθολικού lockdown και σχολιάζοντας τα νέα μέτρα σημείωσε: «Οι ανεμβολίαστοι έχουν υποχρέωση να κάνουν τεστ, ενώ από σήμερα Σάββατο στα σουπερμάρκετ θα ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν παλιότερα. Δεν ξανακλείνουμε, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι είναι το πιο ασφαλές είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους ανθρώπους για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι» ενώ, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην Τρίτη δόση του εμβολίου. «Είναι απαραίτητη όσο ήταν και οι δυο δόσεις (ή η μια της Johnson & Johnson) για να είμαστε οχυρωμένοι», είπε.

Καμπανάκι από τους ειδικούς

Με την κατάσταση στα νοσοκομεία να είναι οριακή και το ΕΣΥ να βρίσκεται σε ασφυξία από την αύξηση διασωληνώσεων οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και για την αποτελεσμάτικότητα των μέτρων. 

«Ο ιός έχει γίνει πολύ πιο μεταδοτικός σε σχέση με πέρυσι, είναι πάνω από 150% πιο μεταδοτικός. Το να χρησιμοποιούμε τα ίδια μέτρα που χρησιμοποιούσαμε παλαιότερα είναι δεδομένο ότι θα έχουν πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά στο OPEN ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. 

Γιάννης Οικονόμουνέα μέτραΣτέλιος ΠέτσαςlockdownΚορονοϊόςΕΣΥανεμβολίαστοι