Ελλάδα|17.11.2021 07:17

Επίταξη γιατρών: Ένα βήμα πριν την επιστράτευση στους ιδιώτες γιατρούς - Πόσοι λείπουν

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ένα βήμα πριν την επιστράτευση στους ιδιώτες γιατρούς είναι το υπουργείο Υγείας για να καλυφθούν οι ανάγκες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος. Όμως παρότι η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι η επίταξη υπηρεσιών θα γινόταν τη Δευτέρα, φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί η διαδικασία και να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που οικειοθελώς θέλουν να εργασθούν στο ΕΣΥ.

Τα στοιχεία μέχρι στιγμής

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί 40 ιδιώτες γιατροί που δήλωσαν ότι θα εργασθούν, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις προς τον κλάδο να αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού που θα ενταχθεί στα νοσοκομεία έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναζητά περίπου 80 με 100 ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Εάν γίνει τελικώς η επίταξη υπηρεσιών, θα αφορά σε όσους γιατρούς λείπουν από τους 80-100 που έχει υπολογίσει το υπουργείο Υγείας ότι απαιτούνται για τα νοσοκομεία.

Γι αυτό και οι Ιατρικοί σύλλογοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να πειστούν κι άλλοι γιατροί για να βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ έτσι ώστε να μη χρειαστεί να γίνει επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς.

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν πάντως πως δίνεται μια πολύ μικρή παράταση στην αποστολή των φύλλων πορείας που επρόκειτο να σταλούν άμεσα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών που θα συγκεντρωθεί.

Γι αυτό και υπολογίζεται ότι αν αποφασισθεί να γίνει η επίταξη υπηρεσιών, τα φύλλα πορείας θα φθάσουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή στις κατοικίες των ιδιωτών γιατρών, περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr. Ήδη πάντως οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας καταγράφουν τις ανάγκες που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες ώστε να βρεθούν και οι κατάλληλοι γιατροί.

Να υπενθυμιστεί ότι στην περίπτωση επίταξης το λεγόμενο και «φύλλο πορείας» θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι ιδιώτες γιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους που ανήκουν. Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Όμως έχουν προβλεφθεί και οι περιπτώσεις όπου κάποιος γιατρός αδυνατεί να παράσχει τις υπηρεσίες του. Γι’ αυτό και προβλέπονται και εξαιρέσεις. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος γιατρός επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

επιστράτευσηεπίταξηΒόρεια ΕλλάδαΚορονοϊόςΕΣΥγιατροί