Ελλάδα|25.11.2021 19:31

Κορονοϊός - Παπαευαγγέλου: Στις 54.000 τα ενεργά κρούσματα - Έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση

Newsroom

Σταθεροποίηση παρουσιάζει η πανδημία του κορονοϊού αλλά σε υψηλό επίπεδο, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 54.000 και η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υψηλή θνητότητα παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σημαντικό όπλο είναι το testing που γίνεται. Η κ. Παπαευαγγέλου, ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες 10 μέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση. Σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τρίτη δόση που προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Υπογράμμισε όμως ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

«Η σκέψη όλων είναι στα Χριστούγεννα»

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου χάθηκαν 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως ο εμβολιασμός αποτελεί αναγκαιότητα και μονόδρομο. Παράλληλα, με δεδομένο ότι πράγματι οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν, ήπια μεν, αλλά και να μεταδώσουν τον ιό, κάλεσε σε πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.

«Παγκοσμίως έχουν γίνει περισσότεροι από 7,5 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί και πάνω από το 50% του πληθυσμού του πλανήτη έχει λάβει έστω μια δόση. Το εμβόλιο δεν είναι ούτε καινούριο, ούτε πειραματικό. Για την τρίτη δόση έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι η χορήγηση είναι ασφαλής», είπε μεταξύ άλλων.

«Η σκέψη όλων είναι στα Χριστούγεννα. Χθες το ECDC εξέδωσε εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας ενόψει των γιορτών. Το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι αυξημένο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από το 80%. Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά, κάνουμε χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας», συμπλήρωσε.
εμβολιασμόςκρούσματαΒάνα ΠαπαευαγγέλουΚορονοϊός