Ελλάδα|26.11.2021 15:57

Αφρικανική μετάλλαξη: Η Επιτροπή ζητά έξτρα περιορισμούς για χώρες νότιας Αφρικής - Τριπλό PCR και δεκαήμερη καραντίνα

Newsroom

Αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής ζητά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής, εξαιτίας της αφρικανικής μετάλλαξης που έχει σημάνει συναγερμό σε επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα η μετάλλαξη επιβεβαιωμένα έχει φτάσει και στην Ευρώπη καθώς καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο.

Το ρεπορτάζ του ethnos.gr επιβεβαιώνεται πλήρως καθώς οι ταξιδιώτες από 6 χώρες της νότιας Αφρικής και συγκεκριμένα από τις Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Λεσότο, Εσουατίνι, θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα αποκλειστικά για σοβαρούς λόγους και με εδική μάλιστα άδεια από την πρεσβεία. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να έχουν τριπλό αρνητικό τεστ PCR. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα θα κάνουν πριν ταξιδεύσουν, ένα μόλις φτάσουν στη χώρα μας και ένα τρίτο μετά από δεκαήμερη καραντίνα. Επίσης, υπάρχει  εισήγηση για αυξημένο έλεγχοι στις πύλες εισόδου, ιδίως στα αεροδρόμια για ταξιδιώτες από χώρες του νότιου κομματιού της Αφρικής.

Πλεύρης: Θα πάμε σε σκληρή γραμμή

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι η χώρα μας είναι εν αναμονή της απόφασης των επιστημόνων σχετικά με την νέα μετάλλαξη καθώς κατά τον ίδιο η τελική απόφαση σχετικά με τα ταξίδια θα ληφθεί μετά από την εισήγησή τους.

«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες μας να έχουν καθαρή εικόνα», είπε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα υιοθετήσει ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογα με αυτές τις Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι από το πρωί βρίσκονται σε συναγερμό και οι αρχές στην χώρα μας για τη μετάλλαξη κορονοϊού που εντοπίστηκε σε χώρες της νότιας Αφρικής που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλα τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας. Όπως έγραψε το ethnos.gr, το ελληνικό υπουργείο Υγείας είναι επί ποδός από νωρίς το πρωί οπότε και η μία χώρα μετά την άλλη στην Ευρώπη λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τη νέα μετάλλαξη, θέτοντας νέους περιορισμούς στα ταξίδια.

Άλλωστε, η Κομισιόν σκέφτεται να βάλει στοπ τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει εκτάκτως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ασιατικές χώρες και περιοχές σπεύδουν να ενισχύσουν τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊού έπειτα από τον εντοπισμό της αφρικανικής μετάλλαξης η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και απειλεί να ανατρέψει τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας.

ταξιδιώτεςΘάνος ΠλεύρηςΑφρικήΚορονοϊόςΜποτσουάναμετάλλαξηΝότια Αφρικήειδική επιτροπή