Ελλάδα|03.12.2021 09:14

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στο τραπέζι η επέκταση στους άνω των 50 και τρίτη δόση νωρίτερα

Newsroom

Μεγάλη είναι οι ανησυχία των ειδικών και της κυβέρνησης για τη Μετάλλαξη Όμικρον που ήδη εντοπίστηκε στη χώρα μας αλλά και για την αμείωτη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ τις τελευταίες εβδομάδες. Με αυτά τα δεδομένα και αφού έγινε ήδη η αρχή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών που έχουν περάσει το 60ο έτος της ηλικίας τους εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για τους άνω των 50.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε το ethnos.gr και η Δήμητρα Ευθυμιάδου, η αρμόδια επιτροπή εξετάζει σήμερα Παρασκευή την επέκταση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50, ενώ το επόμενο μακρινό ακόμα σενάριο φαίνεται πως είναι να υποχρεωθούν να κάνουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού όλοι οι ενήλικες. Άλλωστε, παρόλο που κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες τόνιζαν πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι στο τραπέζι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε να εννοηθεί πως αυτή η πιθανότητα είναι υπαρκτή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κοκκαλιάρη για το ethnos.gr, παράγοντας για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι διασωληνωμένοι αλλά και οι ημερήσιοι θάνατοι αυξάνονται διαρκώς. Σε κάθε περίπτωση πιθανή επέκταση υποχρεωτικότητας θα έχει να κάνει με ηλικιακά κριτήρια και όχι με επαγγελματικά. Στόχος είναι να προστατευθούν πρωτίστως οι ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο.

Τρίτη δόση: Εξετάζεται να μειωθεί στους 4 ή 5 μήνες η απόσταση από τη δεύτερη δόση

Παράλληλα, οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να γίνεται νωρίτερα η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους επιστήμονες να ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους 4 μήνες

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα μέλη της επιτροπής κρίνουν ότι οι 4 μήνες είναι σύντομο χρονικό διάστημα για το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες τα εμβόλια παρέχουν προστασία.

Αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και για το πιστοποιητικό νόσησης. Στο τραπέζι των ειδικών θα τεθεί ένα διάστημα 4 ή 5 μηνών για τη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης ώστε να συμβαδίζει με τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ήδη η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε ότι το Πιστοποιητικό νόσησης θα λαμβάνεται πλέον μόνο με PCR τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς σήμερα υπήρχε η δυνατότητα να εκδίδεται και με απλό rapid test.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ήδη σε συσκέψεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων τις επόμενες δύο εβδομάδες, εάν η μετάλλαξη Όμικρον αρχίσει να επεκτείνεται επιθετικά. Κάτι που έχουν πράξει ήδη οι μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Αυστρία κ.α. Εκτός από την επέκταση της υποχρεωτικότητας στο τραπέζι είναι:

Αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας: Το μέτρο είναι στο τραπέζι αλλά υπάρχει μια μικρή αναβολή στις συζητήσεις λόγω του μέτρου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους: Σημειώνεται ότι η μάσκα είναι ήδη υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός. Ωστόσο, το θέμα αναμένεται να τονιστεί ξανά από τους επιστήμονες. 

Ρεβεγιόν με self test αλλά χωρίς lockdown

Με δωρεάν self test επιδιώκει η κυβέρνηση να αποφύγει την αναζωπύρωση της πανδημίας μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown παραμένει εκτός συζήτησης. Συγκεκριμένα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να υπάρχει εικόνα για την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων, που θα είναι επικεντρωμένες στους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα ήδη αποφασίστηκε πως στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα οι ενήλικες επισκέπτες θα εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (με self test τα παιδιά).

υποχρεωτικός εμβολιασμόςΚορονοϊόςνέα μέτραεμβόλια