Μετάλλαξη Όμικρον: Χριστούγεννα με μέτρα και «plan b» για επέκταση της υποχρεωτικότητας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού «Όμικρον» - χθες Πέμπτη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα- ανοίγει τη βεντάλια των μέτρων και φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους πενηντάρηδες. Η… μητέρα των μαχών δίνεται για την αύξηση της συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και από εκεί θα κριθούν οι επόμενες κινήσεις, που σε κάθε περίπτωση θα είναι εστιασμένες στους ανεμβολίαστους.
Μετά την ανακοίνωση του «πέναλτι» των 100 ευρώ σε όσους έχουν υπερβεί το 60ο έτος και δεν κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν επέκταση του μέτρου. Πάντως, οι όποιες αποφάσεις για αυτό το θέμα θα ληφθούν από τη νέα χρονιά, ώστε να δοθεί χρόνος για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.
Παράγοντας κλειδί για την επέκταση ή όχι της υποχρεωτικότητας είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι σκληροί δείκτες της πανδημίας επιδεινώνονται διαρκώς (ο αριθμός των διασωληνωμένων έσπασε χθες το ψυχολογικό όριο των 700). Ωστόσο, το βασικό σενάριο προβλέπει πως σε περίπτωση που αποφασιστεί επέκταση του μέτρου θα ληφθούν υπόψη ηλικιακά κριτήρια (με όσους είναι από 50 έως 60 ετών να παίρνουν σειρά). Δηλαδή το plan b δεν προβλέπει επέκταση της υποχρεωτικότητας με επαγγελματικά κριτήρια, καθώς στόχος είναι να προστατευθούν πρωτίστως οι ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο.
Σχεδόν 500.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ που ανακοινώθηκε για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών αποδίδει, καθώς από την Τετάρτη μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν κλειστεί πάνω από 25.000 νέα ραντεβού. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα 490.000 περίπου ανεμβολίαστοι που ανήκουν σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες και ακόμα δεν έχουν πειστεί να κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό.
Στις επόμενες κινήσεις στο Covid μέτωπο και στη συζήτηση που έχει φουντώσει για την επέκταση της υποχρεωτικότητας αναφέρθηκαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Η πανδημία είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο και από την άποψη αυτή «ποτέ δεν μπορείς να αποκλείεις το ο,τιδήποτε» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αφήνοντας ανοιχτή την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο μέλλον. Ενδεχόμενο, ωστόσο, το οποίο δεν εξετάζεται για το επόμενο διάστημα, όπως διευκρίνισε.
«Η υποχρεωτικότητα είναι ένα εργαλείο, το έσχατο μέσο για να προχωρήσει κανείς στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία εκτιμάται και αξιοποιείται ανάλογα με τα επιδημιολογικά γεγονότα… » ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ σημείωσε «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε».
Να σημειωθεί πως η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών έχει «αναθερμανθεί» σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την Αυστρία την σκυτάλη παίρνει η Γερμανία (θα χρειαστεί απόφαση από το Κοινοβούλιο). Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τη νέα χρόνια, ενώ αναμένονται αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.
Ρεβεγιόν με self test αλλά χωρίς lockdown.
Με δωρεάν self test επιδιώκει η κυβέρνηση να αποφύγει την αναζωπύρωση της πανδημίας μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown παραμένει εκτός συζήτησης. Συγκεκριμένα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να υπάρχει εικόνα για την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.
Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων, που θα είναι επικεντρωμένες στους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα ήδη αποφασίστηκε πως στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα οι ενήλικες επισκέπτες θα εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (με self test τα παιδιά).
Μονόδρομος η επιτάχυνση των εμβολιασμών
Το βάρος στην επιτάχυνση των εμβολιασμών- τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίτη δόση - ρίχνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία το τελευταίο διάστημα γίνονται περίπου 85.000 με 90.000 εμβολιασμοί κάθε ημέρα, εκ των οποίων οι 15.000 με 18.000 αφορούν στην πρώτη δόση.
Στην κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα και στην τρίτη δόση, ώστε να ενισχυθεί η ανοσία των πολιτών. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - μιλώντας στη Βουλή - σημείωσε πως έχει ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης στους 4 μήνες. Η ανακοίνωση των αποφάσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα γίνει ακόμα και σήμερα, ενώ να σημειωθεί πως ανοίγουν 60.000 νέα διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό αυτή την Κυριακή.
«Δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς»: Χιλιάδες ένωσαν τις φωνές τους για τα Τέμπη - Το Καλλιμάρμαρο ακούστηκε ως τον ουρανό
Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από την ανατροπή πυροσβεστικού οχήματος στον Ασπρόπυργο - Πήγαιναν για κατάσβεση φωτιάς
«Θα σε πάρω παιδάκι μου όταν φτάσω»: Συγκίνηση από το τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά για τις 57 ψυχές που χάθηκαν
Ο Αρμάντ Ντουπλάντις παντρεύεται τη σύντροφό του - Βίντεο από την πρόταση γάμου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr