Ελλάδα|13.12.2021 07:45

Νέα μέτρα από σήμερα: Ποιοι οδηγούνται σε... μίνι lockdown

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ένα νέο πλέγμα μέτρων μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα, εστιασμένο στους άνω των 60 αλλά και σε όσους είχαν νοσήσει στο παρελθόν. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού (για τις μεγαλύτερες ηλικίες) αλλά και τα πιστοποιητικά νόσησης έχουν ημερομηνία λήξης, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η συμμετοχή στην «επιχείρηση Ελευθερία».

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στείλει σαφές μήνυμα πως τα σχολεία και η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσουν και εστιάζει σε ένα αυξημένο σύστημα testing για να μην επιβαρυνθεί το επιδημιολογικό φορτίο την περίοδο των εορτών. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια μικρή βελτίωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ό,τι επιμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (με τον αριθμό των διασωληνωμένων να μένει σταθερά πάνω από τους 700).

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων, εστιάζοντας στην αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών. Ειδικότερα από σήμερα :

  1. Το πιστοποιητικό για την είσοδο σε κλειστούς χώρους των πολιτών άνω των 60 έχει διάρκεια έως και επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Συνεπώς όσοι μέσα στο διάστημα αυτό δεν έκαναν την αναμνηστική δόση , θα χάσουν τα προνόμια που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα υπόκεινται στους περιορισμούς και στις υποχρεώσεις που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους. Αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια. Παράλληλα, θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου για την προσέλευση στη δουλειά τους, καθώς και για την είσοδο σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια. Πρόσβαση χωρίς έλεγχο θα έχουν μόνο στα σούπερ μάρκετ, στα λοιπά καταστήματα αγοράς τροφίμων και στα φαρμακεία.
  2. Το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει πλέον διάρκεια 90 ημερών (και όχι έξι μηνών). Συνεπώς για όσους πολίτες λήγει θα ισχύουν τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται στους ανεμβολίαστους. Αυτό σημαίνει πως μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου θα προσέρχονται στην εργασία τους και θα εισέρχονται σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια. Παράλληλα κλείνουν και γι αυτούς οι πόρτες εισόδου σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια

Το σχέδιο για ασφαλή Χριστούγεννα και η συμβολή της Εκκλησίας

To μεγάλο στοίχημα των γιορτών είναι η τήρηση και η επιτήρηση των μέτρων, ώστε να μην υπάρξει επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ είχε προηγηθεί την Παρασκευή συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θα περιγράψει ξεκάθαρα την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν είναι και το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί εν όψει των εορτών.
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως είναι σημαντικό να υπάρξει παρότρυνση - και μέσω των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο- ώστε να κάνουν οι πολίτες το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία. Παράλληλα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε όσοι εισέρχονται στους ναούς να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ και παράλληλα να μην υπάρχει συνωστισμός (για παράδειγμα σε αυτή την προσπάθεια θα μπορούσαν να βοηθήσουν και εθελοντές).

Να σημειωθεί πως τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς θα τεθούν επί τάπητος και άλλα ζητήματα. Μάλιστα για την ατζέντα της σημερινής συνάντησης προηγήθηκε μια έντονη συζήτηση, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα για προσλήψεις 4000 ιερέων. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε ιδιαιτέρως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ενώ υπήρξε και κυβερνητική τοποθέτηση.

Σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως το ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Σημείωσε δε πως «οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας».

Μέτρα .. εν αναμονή

Με ένα νέο πλέγμα μέτρων να βρίσκεται στο συρτάρι θα κάνει «ποδαρικό» η νέα χρονιά. Από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Πάντως προς το παρόν δεν εξετάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες (π.χ. στους πενηντάρηδες), καθώς καταγράφεται μια αποκλιμάκωση στο επιδημιολογικό φορτίο.

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται και η αυξημένη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα τις τελευταίες εβδομάδες, με 2.2 εκατομμύρια πολίτες να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Αυτή τη στιγμή, η εμβολιαστική κάλυψη με πρώτη δόση του ενήλικου πληθυσμού φτάνει το 78,4% και με δύο δόσεις το 73,9%. Η εμβολιαστική κάλυψη των 60 και άνω με πρώτη δόση ανέρχεται στο 84,4% και αν συνυπολογιστούν τα ραντεβού στο 86,2%.

εμβολιασμοίνέα μέτραΕκκλησίαανεμβολίαστοιΚορονοϊός