Ελλάδα|14.12.2021 13:47

ΜΜΜ: Προβληματισμός για την αύξηση κινητικότητας και συνωστισμού ενόψει εορτών

Μαρία Λιλιοπούλου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright:Eurokinissi
Copyright:Eurokinissi
Copyright:Eurokinissi
Copyright:Eurokinissi
Copyright:Eurokinissi

Προβληματισμό και αγωνία στους χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προκαλούν τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται καθημερινά κυρίως τις ώρες αιχμής τη στιγμή μάλιστα που οι σκληροί δείκτες της πανδημίας νεκρών και διασωληνωμένων ασθενών παραμένουν σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα και η μετάλλαξη Ομικρον βρίσκεται ήδη στη χώρα.

Περίπου δέκα ημέρες πριν τις γιορτές και ενώ η κινητικότητα και οι μετακινήσεις των πολιτών αυξάνονται, γίνονται συχνότερα και τα φαινόμενα συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Οι χριστουγεννιάτικοι ρυθμοί, το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων σε συνδυασμό με την καθημερινή κίνηση της κανονικότητας της πρωτεύουσας φαίνεται ότι έχουν φτάσει στα όριά του το σύστημα των ΜΜΜ, ενώ όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές η κίνηση θα αυξάνεται.

Αυτό καταδεικνύουν και οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το πρακτορείο Eurokinissi και στις οποίες τα φαινόμενα συνωστισμού όχι μόνο εντός των συρμών του μετρό, αλλά και στις αποβάθρες είναι εμφανή.

Για το θέμα είχαν συζητήσει την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ προκαλώντας την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος είχε επισημάνει πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ελάχιστες χώρες που αύξησαν τον στόλο των ΜΜΜ εν μέσω πανδημίας.

Συγκεκριμένα είχε πει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 850 λεωφορεία στην κίνηση, ενώ σήμερα διατίθενται 1.320 και ο στόχος είναι να φτάσουν τα 1.500 στο α’ εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «έχουμε ήδη 3.800 δρομολόγια την ημέρα περισσότερα. Έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ώστε να γίνει ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων. Στις γραμμές 2 και 3 του μετρό αυξήσαμε τους συρμούς από 32 σε 38, μειώσαμε τις χρονοαποστάσεις και παραδώσαμε 3 νέους σταθμούς».

Παρά τις κινήσεις αυτές, πάντως, το επιβατικό κοινό εξακολουθεί να μετακινείται αρκετές ώρες της ημέρας σε ασφυκτικά γεμάτα οχήματα και συρμούς, ο αριθμός των οποίων μάλιστα ενίοτε περιορίζεται ακόμα περισσότερο και εξαιτίας των συνεχών βανδαλισμών σε συρμούς της γραμμής 1 (πρώην ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), οι οποίοι στη συνέχεια πρέπει να επισκευαστούν για να επαναδρομολογηθούν.

Σε εμπορική λειτουργία από αύριο η επέκταση του τραμ στον Πειραιά

Ξεκινά αύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 η εμπορική λειτουργία της επέκτασης του Τραμ προς Πειραιά, που περιλαμβάνει τη λειτουργία αρχικά 11 νέων στάσεων και συγκεκριμένα: Γήπεδο Καραϊσκάκη, Μικράς Ασίας, Λαμπράκη, Ευαγγελίστρια, Πλατεία Δεληγιάννη, Δημαρχείο, Αγία Τριάδα, Πλατεία Ιπποδαμείας, 34ου Συντ. Πεζικού, Ανδρούτσου, Ομηρίδου Σκυλίτση.

Σύντομα αναμένεται να παραδοθεί και η 12η στάση, με την επωνυμία «Ακτή Ποσειδώνος», που θα αποτελέσει τον νέο τερματικό σταθμό της Γραμμής 7. Το δίκτυο Τραμ αποτελούν πλέον 2 νέες γραμμές: Η Γραμμή 6 (ΠΙΚΡ – ΣΥΝ) «Πικροδάφνη - Σύνταγμα» και η Γραμμή 7 (ΒΟΥΛΑ – ΠΕΙΡ) «Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος (Πειραιά)». Σταθμοί ανταπόκρισης και των 2 γραμμών είναι οι στάσεις «Πικροδάφνη» και «Έδεμ», με μέσο χρόνο ανταπόκρισης τα 4,5 λεπτά.

Παράλληλα, ο στόλος του Τραμ ενισχύεται με 25 σύγχρονους συρμούς, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το παρεχόμενο μεταφορικό έργο στο δίκτυό του. Με τη λειτουργία των 2 νέων γραμμών, σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, διαμορφώνονται σταθερές χρονοαποστάσεις σε ολόκληρο το δίκτυο. Ειδικότερα, η συχνότητα των δρομολογίων ορίζεται από τις 07:00 έως τις 19:00 στα 9 λεπτά τις καθημερινές και στα 12 λεπτά το Σαββατοκύριακο. Η διάρκεια διαδρομής διαμορφώνεται στα 33΄ για τη διαδρομή «Σύνταγμα – Πικροδάφνη», στα 35΄ για το «Πικροδάφνη – Σύνταγμα», στα 57΄ για το «Ασκληπιείο Βούλας – Αγία Τριάδα» και στα 51΄ για το «Αγία Τριάδα – Ασκληπιείο Βούλας».

Όσον αφορά στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας κάθε Παρασκευή και Σάββατο, διαμορφώνεται ως εξής:

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ:

ΓΡΑΜΜΗ T6 (ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ)

ΣΥΝΤΑΓΜΑ στη 01:40

ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ στις 00:57

ΓΡΑΜΜΗ T7 (ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ - ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ)

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ στις 00:54

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ στη 01:53

T6 + Τ7 ΜΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ & ΕΔΕΜ

ΣΥΝΤΑΓΜΑ προς ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ στη 01:40

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ προς ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 00:29

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ προς ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 00:22

ΣΥΝΤΑΓΜΑ προς ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ στις 00:30

Η συχνότητα των δρομολογίων, κατά την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, διαμορφώνεται στα 25΄.

μετρόσυνωστισμόςαστικά λεωφορείαΜΜΜΤραμΣΤΑΣΥ