Ελλάδα|16.12.2021 10:58

Μετάλλαξη Όμικρον: Τρομάζει η ταχύτητα διασποράς – Στο τραπέζι νέα μέτρα, εκκλήσεις από τους ειδικούς για αυστηρούς περιορισμούς

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΕ αλλά και στη χώρα μας με φόντο τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, που σύμφωνα με όλα τα δεδομένα είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Ήδη η κυβέρνηση μελετά σειρά νέων μέτρων, την ώρα που ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας αυστηρούς περιορισμούς. Ανησυχία επικρατεί δε και για την πιθανή επιβάρυνση του συστήματος υγείας, καθώς η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του στελέχους, πιθανότατα θα οδηγήσει και σε αύξηση των νοσηλειών.

Νέα μέτρα στο τραπέζι

Σε συναγερμό είναι και η ελληνική κυβέρνηση η οποία πλέον έχει αρχίσει να σχεδιάζει τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ώστε να συγκρατηθεί το νέο κύμα που θα περιλαμβάνει τη νέα μετάλλαξη, αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr

Ήδη εξάλλου τα κρούσματα της Μετάλλαξης Όμικρον πλησιάζουν τα 20 σε όλη τη χώρα, ενώ δεκάδες άλλα εξετάζονται από τα ειδικά εργαστήρια. Και το ζήτημα είναι ότι πολλά εξ αυτών αφορούν και σε πολίτες που δεν σχετίζονται με ταξίδια, υπογραμμίζουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στο ethnos.gr ότι τα όποια συμπληρωματικά και όχι δραστικά μέτρα, θα ληφθούν μετά τις γιορτές αλλά το ζήτημα είναι ότι θα αφορούν σε ένα ποσοστό μόνο και τους εμβολιασμένους. Και αυτό διότι θα υπάρχουν περιορισμοί που θα τους επηρεάσουν στην καθημερινότητα.  Άλλωστε έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν αλλά και μολύνονται.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη η ελληνική κυβέρνηση έλαβε το πρώτο σημαντικό μέτρο που αφορά και στους εμβολιασμένους και σχετίζεται με την υποχρέωση να κάνουν PCR test 48 ωρών όταν μπαίνουν στην χώρα. Γεγονός που σημαίνει πως όποιοι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας ταξιδέψουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά εκτός χώρας, επιστρέφοντας θα πρέπει να κάνουν μοριακό εργαστηριακό έλεγχο όπως και οι ανεμβολίαστοι.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης μετά και τον συναγερμό για τη Μετάλλαξη Όμικρον είναι να εφαρμοσθούν κάποιοι νέοι περιορισμοί με το νέο έτος, ώστε να έχουν περάσει οι γιορτές και να μην επηρεασθεί η αγορά και η οικονομία.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και εισηγήσεις ειδικών αλλά και διαφόρων στελεχών προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, να υπάρξει ένα mini lockdown εάν αυξηθούν δραματικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά τις γιορτές, εισηγήσεις που όμως μέχρι στιγμής δεν γίνονται αποδεκτές και δεν συζητούνται καν. Προς ώρας η κυβέρνηση συζητά να εφαρμόσει «λάιτ» μέτρα μετά τις γιορτές τα οποία όμως θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα:

  • Εξετάζονται νέα μέτρα στην εστίαση. Να επιβληθεί εκ νέου ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων μέσα στα καταστήματα αλλά και στα τραπέζια (από 10 άτομα σε 6). Οι σκέψεις είναι να υπάρχει ξανά ο περιορισμός στην πληρότητα στο 80%, έστω κι αν υπάρχουν αντιδράσεις από κάποια κυβερνητικά στελέχη. Και αυτό διότι έχει παρατηρηθεί ότι πλέον τη νύχτα δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας επί της ουσίας. Μέτρο που στην ουσία θα περιορίζει τους εμβολιασμένους οι οποίοι άλλωστε είναι οι μόνοι που μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.
  • Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι μάσκες θα επιβληθούν παντού και στους εξωτερικούς χώρους, εάν τα νέα κρούσματα αυξηθούν δραματικά.
  • Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και το θέμα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικά για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 50 ετών αλλά και για κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Κάτι που επρόκειτο άλλωστε να εφαρμοσθεί πριν από λίγες εβδομάδες όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, αλλά οι φόβοι για κοινωνικές αντιδράσεις πάγωσε το σχέδιο.
  • Πολλά κυβερνητικά στελέχη πάντως εκτιμούν ότι έχουν εξαντληθεί πια τα θετικά μέτρα και οι παροχές και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε άλλες πιο πιεστικές λύσεις για τους εμβολιασμούς. Κάτι που όμως προβληματίζει δεόντως το υπουργείο Υγείας αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Μετάλλαξη Όμικρον: Έρευνα που προβληματίζει

Σύμφωνα με δημοσίευση των καθηγητών Γκίκα Μαγιορκίνη και Αθανάσιου Δημόπουλου, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον θα οδηγήσει και σε αύξηση των κρουσμάτων. Κατά τους καθηγητές, τρεις είναι οι παράγοντες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο εάν θα πιεστεί περαιτέρω το σύστημα υγείας, ένας παράγοντας που θα παίξει βαρύνοντα ρόλο και στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων:

  • η νοσηρότητα-θνητότητα του στελέχους στον ανεμβολίαστο πληθυσμό,
  • η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον μετά από 2 ή 3 δόσεις,
  • η βαρύτητα της επαναλοίμωξης.

Όσον αφορά τη νοσηρότητα-θνητότητα της Όμικρον τα πρώτα πρώιμα στοιχεία δείχνουν προφίλ μειωμένης βαρύτητας της νόσου σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. Κάποιες πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για 30% λιγότερη βαρύτητα της νόσου. Αν αυτό επαληθευθεί πρόκειται για σημαντική μείωση στη νοσηρότητα, χωρίς ωστόσο να μας επιτρέπει να θεωρήσουμε με ασφάλεια ότι δεν θα πιεστούν τα συστήματα υγείας.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων το σημαντικό στοιχείο είναι η πρόληψη της νοσηρότητας-θνητότητας οι οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν έχει γίνει η ενισχυτική δόση. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η νοσηρότητα-θνητότητα με 2 δόσεις του εμβολίου της Pfizer παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα της τάξης του 70% για σοβαρή νόσο. Σε αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μείωση της φαινομενικής αποτελεσματικότητας μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η βαρύτητα της Όμικρον στους μη εμβολιασμένους είναι χαμηλότερη. Η προσθήκη της ενισχυτικής (ή τρίτης) δόσης όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες διευρύνει την αποτελεσματικότητα έναντι μεταλλαγμένων στελεχών γεγονός που επαληθεύεται και από εργαστηριακές μελέτες στην Όμικρον. Σύμφωνα με τον Anthony Fauci, Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, η αναμνηστική δόση αυξάνει σημαντικά την προστασία έναντι της Όμικρον. Συγκεκριμένα, η τρίτη δόση του BNT162b2 αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του στελέχους Όμικρον κατά 25 φορές και τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 35 φορές. Έτσι, η προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου μπορεί να αγγίξει το 75% με την αναμνηστική δόση. Αν και προς το παρόν μας λείπουν μεγαλύτερες μελέτες για την κλινική αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, η ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης στον πληθυσμό αναμένουμε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακοπή του κύματος της Όμικρον.

Τέλος η βαρύτητα της επαναλοίμωξης, δηλαδή της λοίμωξης από Όμικρον σε άτομα που έχουν νοσήσει στο παρελθόν, αναμένεται ότι θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο σε πληθυσμούς που είχαν μεγάλη έκθεση όπως στην Βραζιλία (π.χ. στην πόλη Μανάους της Αμαζονίας), αλλά και τη Νότιο Αφρική (π.χ. στην πόλη Γκαουτένγκ). Ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει η βαρύτητα της επαναλοίμωξης και στην Ευρώπη η οποία βρίσκεται σε φάση εξόδου από το κύμα της Δέλτα. Όσοι πέρασαν πρόσφατα τη λοίμωξη με Δέλτα (π.χ. εντός των τελευταίων 1-2 μηνών) θα έχουν σχετικά καλή αντοχή σε νέα λοίμωξη με Όμικρον, αλλά την υψηλότερη αντοχή αναμένουμε σε αυτούς που έχουν εμβολιασθεί και έχουν νοσήσει στο παρελθόν. Για παράδειγμα στην πόλη Σάο Πάολο της Βραζιλίας αναφέρεται ένα ποσοστό εμβολιασμού που αγγίζει το 100% στους ενήλικες. Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είχε νοσήσει πριν από τον εμβολιασμό, είναι πολύ πιθανό το κύμα της Όμικρον να είναι πιο ήπιο σε περιοχές σαν το Σάο Πάολο.

Παυλάκης: Νέα μέτρα τώρα – Να κλείσουν σχολεία και κέντρα διασκέδασης

Πάντως, ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, προχωρησε σε μια προειδοποίηση βόμβα: Ότι δηλαδή συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον του κορονοϊού δεν σταματά με τίποτα άλλο παρά με περιορισμό των ανθρώπινων επαφών, ζητώντας επιτακτικά νέα μέτρα. 

«Αυτή τη στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ τα σχολεία, να μπουν ορισμένες περιορισμοί. Κάθε πράγμα που γίνεται τώρα, θα γλιτώσει δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα τον Ιανουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε πως αν για παράδειγμα κλείσουν τα σχολεία θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα και γι αυτό «κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα».

Ο ερευνητής εξήγησε ότι όποιες κοινωνίες δεν προσπαθούν να ανακόψει τον αριθμό των κρουσμάτων θα «τιμωρηθούν» από τον ιό. Δεν θα πρέπει, πρόσθεσε, να αποστέλλονται μηνύματα στην κοινωνία ότι «όλα είναι μια χαρά», «θα πάμε όλοι μαζί στην Ερμού να ψωνίσουμε και μετά στα ‘’απόλυτα ρεβεγιόν’’ και στα χιονοδρομικά να κολλήσουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία να γίνει κάτι πιο δραστικό πριν τα Χριστούγεννα. Τόνισε ότι πλέον ο κυριότερος δείκτης για την πορεία της πανδημίας είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και όχι οι ΜΕΘ ή οι θάνατοι, καθώς «εκεί το έχουμε χάσει το παιχνίδι».

Αν δεν πέσουν τα κρούσματα δεν γίνεται δουλειά τόνισε και εξήγησε ότι ανάλογα με τη συμπεριφορά της κοινωνίας μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα που ήδη δείχνουν μια πτωτική τάση τώρα αλλά αναμένεται ένα «μεγάλο τσουνάμι» τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών που «Η Ελλάδα ‘’περηφανεύεται’’ ότι θα είναι ανοιχτά τα πάντα όλα και δεν θα γίνει κάτι για να μετριαστεί το κύμα των μολύνσεων».

Ο κ. Παυλάκης επανέλαβε πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη και πως αν επαναληφθεί η κατάσταση του περασμένου χρόνου το πανδημικό κύμα θα φτάσει έως το Πάσχα και οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000. Ο ερευνητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα μας επεσήμανε ωστόσο ότι και ο ίδιος ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα εμβόλια δεν αρκούν για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος.

Με την Όμικρον, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να καταλήξουν σε ΜΕΘ κατά 90% αλλά μπορούν να μολυνθούν χωρίς συμπτώματα ή με ελάχιστα και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Για την τρίτη δόση εμβολίου τόνισε ότι δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή πόσο θα κρατήσει η διάρκειά της.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN ο Γιώργος; Παπαζήσης, αναπληρωτής φαρμακολογίας επεσήμανε πως η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει. Επικαλέστηκε στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο που δείχνουν ότι τα κρούσματα διπλασιάζονται σε δύο μέρες και τόνισε πως «πρέπει να μπούμε σε κατάσταση συναγερμού και να προστατευθούμε. Πρέπει να πάμε άμεσα σε τρίτη δόση, πρέπει να επεκταθεί ο πληθυσμός που θα εμβολιαστεί».

Κορονοϊόςνέα μέτραΓιώργος Παυλάκηςμετάλλαξη ΌμικρονΓκίκας Μαγιορκίνηςμετάλλαξη Δέλτα