Ελλάδα|17.12.2021 15:18

Κακοκαιρία Κάρμελ: Μεγάλη πτώση θερμοκρασίας και χιόνια

Newsroom

Έρχεται η κακοκαιρία Κάρμελ που φέρνει βροχές, καταιγίδες, χιόνια, ισχυρότατους ανέμους αλλά και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη θα επηρεάσουν την περιοχή μας και η θερμοκρασία προβλέπεται να πέσει σε ένα 24ωρο περίπου 7-8°C το Σάββατο 18/12.

Παράλληλα, χιονοπτώσεις προβλέπονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αν. Στερεά και τα νότια νησιωτικά τμήματα, και θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο. Λεπτομέρειες για το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τα φαινόμενα θα δοθεί σε νεότερη ανακοίνωση το απόγευμα της Παρασκευής 17/12.

Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει με αποχρώσεις του μπλε την πολική αέρια μάζα που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια το Σάββατο 18/12.

Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας αναμένοντια τις επόμενες ημέρες τις επόμενες ημέρες καθώς η κακοκαιρία Κάρμελ βρίσκεται προ των πυλών. Μάλιστα η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού , στο οποίο αναφέρει τις περιοχές της χώρας που θα επηρεαστούν περισσότερο από το νέο κύμα κακοκαιρίας. Όπως ενημερώνει ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, η επιδείνωση θα ξεκινήσει από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Κακοκαιρία Carmel: Πού θα χιονίσει – Πού θα έχει βροχές

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τις βραδινές ώρες σήμερα και από τα βορειοανατολικά με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, το τσουχτερό κρύο, τις τοπικά ισχυρές καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα αλλά και τους θυελλώδεις βοριάδες.

ΙΣΧΥΡΗ ΑΛΛΑ ΣΥΝΤΟΜΗ Η ΝΕΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία μπορεί το νέο κύμα κακοκαιρίας τοπικά να έχει μεγάλη ένταση, παρόλα αυτά η διάρκειά του θα είναι γενικά μικρή και αυτό το στοιχείο θα βοηθήσει στο να μην υπάρξουν σημανικά και εκτεταμένα προβλήματα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέσα στην Κυριακή τα 3/4 της χώρας μας θα απολαύσουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ήλιος όμως με δόντια μιας και το κρύο θα είναι τσουχτερό στο σύνολο της χώρας μας.

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ

Στο πρώτο μας βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία και εξέλιξη των βροχοπτώσεων με χρονικό βήμα ανά τρεις ώρες από το βράδυ σήμερα και μέχρι και το βράδυ της Κυριακής όπου θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το νέο κύμα στο μεγαλύτερο ποσοστό του. Σημειώστε ότι αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας θα αφορά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια.

 

Τις πιο αξιόλογες - επικίνδυνες βροχές - καταιγίδες τις αναμένουμε προς τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

Στο δεύτερο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία και εξέλιξη των χιονοπτώσεων με χρονικό βήμα ανά τρεις ώρες από το βράδυ σήμερα και μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

 

Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται το Σάββατο και μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στην Εύβοια, την Αττικοβοιωτία, την ανατολική, κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο. Προσοχή στην εθνική οδό που συνδέει την Αθήνα με τη Λαμία, την εθνική Κορίνθου - Τρίπολης αλλά και το μεγαλύτερο εθνικό - επαρχιακό οδικό δίκτυο που αναπτύσσεται στην Εύβοια.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα δεχτούν και τα βουνά της Κρήτης!!!

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πυκνές χιονοπτώσεις θα δεχτούν οι ορεινοί όγκοι του νομού Αττικής με έμφαση την Πάρνηθα, τον Κιθαιρώνα και την Πεντέλη χωρίς να αποκλείεται να δούμε το χιόνι να πέφτει και σε χαμηλότερα υψόμετρα στα βόρεια τμήματα του νομού απόγευμα και βράδυ Σαββάτου. Όπως όλα δείχνουν όμως μετά και τις πρωινές ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και θα δούμε ακόμη και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τρίτο βίντεό μας αποτυπώνεται η εξέλιξη των ανέμων οι οποίοι θα φτάνουν και τα επίπεδα θυέλλης στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις. Από την Κυριακή το μεσημέρι και μετά θα αρχίσουν να υποχωρούν και από τα βόρεια προς τα νότια.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Η έλευση των πολικών αερίων μαζών θα οδηγήσει την θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση. Έτσι εκεί όπου θα ξαστερώσει ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν προκαλώντας ισχυρό παγετό.

Μεγάλη προσοχή κατά τόπους στα ηπειρωτικά!!!

ΗΠΙΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Όπως έχουμε ενημερώσει εδώ και πολλές ημέρες, τα Χριστούγεννα θα επικρατήσει ήπιος καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας. Πιθανόν να έχουμε λίγες τοπικές βροχές στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο που σε καμία περίπτωση δεν θα προβληματίσουν ιδιαίτερα.

 

Οι συστάσεις Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας 

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού που προβλέπεται από το Σάββατο.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες: 

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. 

Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου

Νεφώσεις στα ανατολικά με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά στα νότια τμήματα, και χιονοπτώσεις στα βόρεια και κεντρικά πεδινά, μέτριοι έως ισχυροί και σταδιακά θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο, παγετός στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά:

Για το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 προβλέπονται νεφώσεις στα ανατολικά και νότια, με βροχές στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρές στην Εύβοια, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου. Από το πρωί θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης, ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και το βράδυ σε χαμηλά υψόμετρα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελ/νησου. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά βάση ασθενείς, όμως στα ορεινά της Αν. Θεσσαλίας, της Πελ/νήσου και της Στερεάς θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 6 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία έως 2 βαθμούς), -4 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -4 έως 12 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο έως 10 βαθμούς), 5 έως 12 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 3 έως 13 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι αρχικά στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί 5-6 μποφόρ και από το μεσημέρι θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ και βαθμιαία θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 6 μποφόρ. Στα ηπειρωτικά της Ηπείρου επίσης οι ανατολικοί άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα (ενδεικτικό υψόμετρο 300μ) και χιονόνερο ή βροχή στα πεδινά και παραθαλάσσια περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά έως θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο περιμένουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ορεινά όπου θα σημειωθεί παροδική χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου όμως η αίσθηση θα είναι αρκετά χαμηλότερη. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί 5-6 μποφόρ.

βροχέςκακοκαιρίαχιονοπτώσειςκαταιγίδεςΚακοκαιρία Κάρμελ