Ελλάδα|26.12.2021 07:41

Κορονοϊός: Θέμα χρόνου η «έκρηξη» σε κρούσματα από τη μετάλλαξη Όμικρον - Έρχονται νέα μέτρα

Newsroom

Η θεαματική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική προμηνύει ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον είναι απλώς θέμα χρόνου στην Ελλάδα. Εξ ου  και η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει εκ νέου αύριο Δευτέρα για να εισηγηθεί νέα μέτρα. Το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τα όριά του διαπιστώνει ο Νίκος Καπραβέλος, ενώ ο Νίκος Τζανάκης εκτιμά μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα!

«Όταν θα φτάσουμε τα 50 με 100 κρούσματα, θα αρχίσει ο διπλασιασμός κρουσμάτων κάθε δύο μέρες», επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης Γ. Ατσαλάκης μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

Όπως είπε ο κ. Ατσαλάκης «το κύμα στη χώρα μας θα είναι σημαντικό. Μελετώντας την κατάσταση στην Αφρική, μας απασχολεί ο αριθμός των νοσηλειών σε σχέση με κρουσμάτων. Φαίνεται ότι θα έχουμε λιγότερους νοσηλευόμενους», εκτίμησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται ότι η Όμικρον είναι η κορυφή των μεταλλάξεων και ότι οι επόμενες θα είναι πιο ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, τα στοιχεία από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενθαρρυντικά. «Αυτά τα τελευταία μέτρα ίσως καθυστερήσουν την εκτόξευση των κρουσμάτων. Το μειονέκτημα όμως είναι ότι αυτή την περίοδο έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων για πολύ καιρό», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «δεν πέφτουν σε σχέση με άλλα κύματα» ενώ και ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο γιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Απόστολος Ανθόπουλος σημείωσε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία φαίνεται να σταθεροποιείται. Αναφερόμενος στα μέτρα, είπε ότι «υγειονομικά σωστό θα ήταν να κλείσουν τα πάντα! Βέβαια, αυτό δε γίνεται». Τόνισε δε, ότι ο εμβολιασμένος δεν καταλήγει στις ΜΕΘ, σε αντίθεση με τον ανεμβολίαστο.

Καπραβέλος: Οι αντοχές του συστήματος υγείας έχουν ξεπεράσει τα όρια

Η εφημερία ξεκινάει με προβληματισμό, είπε ο Νίκος Καπρεβέλος, μιλώντας στο OPEN. «Έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη καθώς οι ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου  είναι γεμάτες όλες. «Ευτυχώς στείλαμε στον ιδιωτικό τομέα τα απλά περιστατικά. Τελευταία βλέπουμε ύφεση της πανδημίας αλλά εξακολουθεί να είναι μεγάλη η πίεση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα κρούσματα διαπίστωσε ότι αυξάνονται σιγά - σιγά. «Ευτυχώς στις ΜΕΘ δεν έχουμε δει ακόμη την Όμικρον», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Ερωτηθείς για τα μέτρα της κυβέρνησης σημείωσε ότι «δεν είναι δρακόντεια, είναι γιορτινά. Μας απασχολεί η Όμικρον. Είναι υπερμεταδοτική», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι αντοχές στο σύστημα υγείας έχουν ξεπεράσει τα όρια. «Αν έρθουν σήμερα ασθενείς με κορονοϊό δεν έχω πού να τους βάλω. 48 κλίνες είναι γεμάτες! Η Βόρεια Ελλάδα στενάζει! Έπρεπε να είχαν ξεκινήσει ήδη νέα μέτρα. Αν έρθει με σφοδρότητα η Όμικρον, τι θα κάνουμε; Δεν υπάρχει σχέδιο», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Τα μοντέλα των ειδικών δείχνουν «έκρηξη» κρουσμάτων

Μεγάλη έκρηξη διασποράς τις αμέσως επόμενες ημέρες προβλέπουν τα μοντέλα των επιστημόνων, που υπολογίζουν ότι ήδη η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί έως και το 10% των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται ενώ ανησυχία προκαλεί και η εορταστική περίοδος.  «Δεν είναι σε 20 μέρες η πανδημία, θα έρθει πιο μπροστά. Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Είμαστε ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Όμικρον στη χώρα μας», είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει». «Είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξή της. Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της. Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι Όμικρον», είπε και πρόσθεσε ότι περιμένουμε έκρηξη, με διπλασιασμό κρουσμάτων. «Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα!
Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ίδιος πιστεύει πως «η Όμικρον θα μας "χαιρετήσει" και θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού. Δεν είναι όμως βέβαιο.
Πάντα κινδυνεύουμε όμως με μία μετάλλαξη». Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ότι μπορούν να ληφθούν μια σειρά από μέτρα όπως:

  • σπαστό ωράριο στις εργασίες για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ
  • να μειώσουμε τα ωράριο των εμπορικών
  • να αυξήσουμε ωράριο σούπερ μάρκετ
  • να μειώσουμε ωράρια στα κέντρα διασκέδασης
  • να παρατείνουμε διακοπές σχολείων και πανεπιστημίων

Αλματώδης αύξηση στην Αττική

H αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι αλματώδης, με την Αττική να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη έξαρση. Μέσα σε μόλις 4 ημέρες, από 2.264 που ήταν τα κρούσματα έφθασαν τα 3.433, προστέθηκαν δηλαδή, περισσότερες από 1.000 νέες μολύνσεις.

Χαρακτηριστικά στις 21 Δεκεμβρίου και τα 2.264 κρούσματα, μία μέρα μετά καταγράφονται 2.307, στις 23 Δεκεμβρίου 2.625, χθες 3.433 και το Σάββατο 3.200. 

Την ίδια ώρα, το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι νοτιοαφρικανοί ερευνητές, εκτιμούν ότι η Όμικρον, εκτός από την ήπια συμπτωματολογία, θα έχει φύγει από τη Νότιο Αφρική μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με βάση τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται. Κάτι όμως, που δε σημαίνει ότι θα συμβεί και στην Ευρώπη, όπου αναμένεται τεράστια πίεση στα συστήματα υγείας.

«Σε χώρες όπως η Ελλάδα, με δυσμενή δημογραφικά χαρακτηριστικά και αρκετούς ανεμβολίαστους άνω των 50, ακόμα και μια ηπιότερη νόσος σε σχέση με τη δέλτα, που θα μολύνει περισσότερους, θα επιφέρει πίεση στο σύστημα υγείας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, σημείωνει ότι «είμαστε πίσω και στη δόση είμαστε πίσω στους ανεμβολίαστους και πρέπει πραγματικά η πολιτεία να δει πλέον στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την υποχρεωτικότητα.»

Την ίδια ώρα μιλώντας στο OPEN, ο υπουργός υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

«Εάν εξεταστεί το θέμα περαιτέρω, δεν θα έχει χαρακτηριστικά κατηγοριών ανά δραστηριότητα, αλλά θα έχει χαρακτηριστικά ποιοι επιβαρύνουν περισσότερο το σύστημα Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η επιτροπή των ειδικών Θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και δεν αποκλείεται, αν κριθεί αναγκαίο, να επισπευσθούν τα μέτρα που έχουν προαναγγελθεί για τις 3 Ιανουαρίου.

Νίκος Καπραβέλοςμετάλλαξη ΌμικρονΚορονοϊόςνέα μέτραΝίκος Τζανάκηςκρούσματα