Ελλάδα|02.01.2022 16:21

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για Florona και Delmicron - Εμβολιασμό κατά της γρίπης συστήνουν οι ειδικοί

Newsroom

Προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες ο συνδυασμός τον μεταλλάξεων του κορονοϊού Δέλτα και Όμιρκον, ο οποίος έχει πάρει την ονομασία «Delmicron» αλλά και η περίπτωση της εγκύου στην πόλη Πετάχ Τίκβα του Ισραήλ που νοσεί από το «Florona» δηλαδή ταυτόχρονα από τον ιό της γρίπης αλλά και από κορονοϊό.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός για τη γρίπη των ευάλωτων ομάδων

Ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook, έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το Florona (Flu + Corona), τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάποιον νέο ιό και δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Σημείωσε όμως ότι οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν και με το εμβόλιο κατά της γρίπης.

«Σε αρκετά ΜΜΕ αναφέρεται σήμερα η ύπαρξη ενός "νέου" ιού Flurona (Flu + Corona) που υποτίθεται ότι συνδυάζει τον ιό της γρίπης με τον κορονοϊό. Δεν πρόκειται για νέο ιό αλλά για ταυτόχρονες λοιμώξεις από τον κορονοϊό και τον ιό της γρίπης. Συνέβη σε έγκυο στο Ισραήλ αλλά είναι πιθανό να έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε αρκετές χώρες.

Είναι επομένως απαραίτητος ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα των ευάλωτων συμπατριωτών μας, και με το εμβόλιο της γρίπης. Αυτό εξάλλου τονίζουν οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού», τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

 

Τι γνωρίζουμε για το Florona

Νωρίτερα στη συλλοίμωξη κορονοϊού και γρίπης αναφέρθηκε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Το Florona να το ξεκαθαρίσουμε, δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα κρούσμα στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουμε να εμβολιαστούμε γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση», είπε ο κ. Δημόπουλος και συνέχισε: «Επίσης να πούμε ότι τα μέτρα προφύλαξης και για τους δύο ιούς είναι τα ίδια. Δηλαδή, είναι μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών. Είναι ίδια η προφύλαξη».

Τι ισχύει για τη Delmicron

«Επειδή θα ακούσουμε μια νέα λέξη που είναι η Delmicron, να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από τα μετάλλαξη Δέλτα και τη μετάλλαξη Όμικρον. Πάλι να ξεκαθαρίσουμε ότι φαίνεται να είναι η ταυτόχρονη μόλυνση από δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Αυτό χρειάζεται μια επιτήρηση» αποκάλυψε.

«Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εμείς στη χθεσινή εφημερία που είχαμε, στις 15 εισαγωγές ασθενών, είχαν χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το στέλεχος Δέλτα. Ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενώ έχουμε την Όμικρον που κυριαρχεί, εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα» υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

FloronaΚορονοϊόςκρούσματαμετάλλαξη Δέλταμετάλλαξη Όμικρονεμβόλιο