Ελλάδα|04.01.2022 14:20

Άνοιγμα σχολείων: Πώς βλέπουν επιδημιολόγοι και εκπαιδευτικοί τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Να ανοίξουν τα σχολεία μία εβδομάδα μετά, στις 17 Ιανουαρίου, θεωρεί ως την καλύτερη λύση, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.

Όπως υποστηρίζει στο ethnos.gr, με τη μετάθεση κατά μία εβδομάδα θα «αγοράζαμε» χρόνο και θα «απλώναμε» χρονικά το πικ της διασποράς του ιού σε αυτό το κύμα της πανδημίας, με στόχο την προστασία των νοσοκομείων από την κατάρρευση λόγω των πολλών εισαγωγών.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των δασκάλων και των καθηγητών στη Μέση Εκπαίδευση, δεν εμφανίζονται αρνητικοί στο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτό πρέπει να συνοδευτεί με ενίσχυση των υγειονομικών μέτρων προστασίας σε αυτά και υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα, αφού, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλοί εκπαιδευτικοί είναι μεγάλης ηλικίας.

Να «απλωθεί» χρονικά η μεγάλη διασπορά

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Κιουμή, το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί η κατάρρευση των νοσοκομείων από τις περισσότερες εισαγωγές, τις οποίες αναμένεται να προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον, τη στιγμή που ήδη τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι πολύ επιβαρυμένα. Κατά τον ίδιο, η μετάθεση για μία εβδομάδα του ανοίγματος των σχολείων θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού θα βοηθήσει να «απλωθεί» χρονικά η μεγάλη διασπορά.

«Η γνώμη μου είναι ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν κατά μία εβδομάδα καθυστερημένα. Με τον τρόπο αυτό θα καθυστερούσε η μεγάλη διασπορά της Όμικρον και τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες εισαγωγές. Οι τελευταίες δεν παρουσιάζουν την εικόνα που προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα, όμως, είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν, κάτι που φάνηκε και σε άλλες χώρες που επικράτησε η Όμικρον. Τα σχολεία αποτελούν χώρους συγχρωτισμού, διασποράς του ιού και μεταφοράς του στο σπίτι; Η απάντηση είναι ναι και άρα το καθυστερημένο άνοιγμά τους κατά μία εβδομάδα θα βοηθούσε στο ¨άπλωμα¨ αυτού του κύματος της πανδημίας στο χρόνο. Δε νομίζω ότι με μία εβδομάδα καθυστέρηση θα δημιουργούνταν προβλήματα στην εκπαίδευση. Μία εβδομάδα μπορεί να καλυφθεί», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.

Όπως υποστηρίζει ακόμα, είναι πολύ σημαντικό, σε μία ενδεχόμενη μετάθεση του ανοίγματος των σχολείων, οι μαθητές να μη συγχρωτίζονται σε πλατείες και σε πάρκα, αλλά να παραμείνουν στο σπίτι και να αναζητηθούν άλλοι τρόποι περισσότερο ελεγχόμενης κινητικότητάς τους.  

Τα σχολεία να είναι ανοιχτά αλλά με περισσότερα μέτρα

Το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτικοί είναι μεγάλης ηλικίας και άρα είναι περισσότερο επίφοβο να παρουσιάσουν βαρύτερα συμπτώματα, σε περίπτωση που νοσήσουν από κορονοϊό, ανησυχεί σημαντικά την εκπαιδευτική κοινότητα, όπως σημειώνουν στο ethnos.gr εκπρόσωποί τους. Οι ίδιοι τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν σε αυτά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

«Λέμε ναι στο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, όμως, αν αυτό γίνει με τα ίδια υγειονομικά μέτρα προστασίας, θα παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο, για παράδειγμα, την αραίωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις και τη χορήγηση δωρεάν τεστ, αλλά δεν έγινε τίποτα. Το μόνο ουσιαστικό μέτρο που υιοθέτησε το υπουργείο, είναι οι μάσκες και τα παγουρίνια. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμα τάξεις με 27-28 μαθητές. Η ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι πολύ μεγάλη», τονίζει ο Γιάννης Αναγνωσταράς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

«Υπάρχουν στα σχολεία, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθηγητές που είναι μεγάλης ηλικίας και άρα το σχολικό περιβάλλον εγκυμονεί κινδύνους γι’ αυτούς. Ωστόσο, τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, αφού αποτελούν το χώρο κοινωνικοποίησης των παιδιών. Στα σχολεία τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και ο κίνδυνος είναι για τους μαθητές μικρότερος απ’ ό,τι έξω. Είμαι υπέρ στο να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν για τους εκπαιδευτικούς. Έχει αποδειχθεί στις προηγούμενες καραντίνες ότι τα παιδιά ήταν περισσότερο αντιδραστικά, όταν γύρισαν στο σχολείο. Το κλείσιμο στο σπίτι επηρέασε τη συμπεριφορά τους», αναφέρει από την πλευρά του ο Χρήστος Βαϊτσίδης, αιρετός στην Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

μαθητέςΚορονοϊόςνοσοκομείαΑΠΘειδήσεις τώρακαθηγητέςσχολεία