Ελλάδα|09.01.2022 20:28

Μετάλλαξη Delactron: Βεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη η ανάρτηση Μαγιορκίνη απαντά ο κύπριος καθηγητής

Newsroom

Έντονη αντίδραση του Λεόντιου Κωστρίκη στα όσα υποστήριξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης το μεσημέρι της Κυριακής  όπου με ανάρτησή του αμφισβήτησε τα όσα ανακοίνωσε η ομάδα του κύπριου καθηγητή για την ταυτοποίηση της μετάλλαξης Delactron του κορονοϊού, κάνοντας λόγο για «τεχνικό λάθος του εργαστηρίου». 

Μιλώντας στο SigmaLive, ο κ. Κωστρίκης στρέφεται εναντίον του κ. Μαγιορκίνη κάνοντας λόγο για «λανθασμένη, βεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη ανάρτηση». 

Συγκεκριμένα εξήγησε,  ότι «δε γνωρίζουν τα αποτελέσματα που κατέχουμε» ενώ δήλωσε ότι τα εν λόγω αποτελέσματα της έρευνας για την Deltacron θα αποσταλούν και στην Ελλάδα σε διακεκριμένο επιστήμονα, «για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές».


Ακόμα ο καθηγητής σημείωσε ότι «πέραν των 25 ατόμων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο και έχουν όλες τις Όμικρον μεταλλάξεις στο αμινοτελικό άκρο της πρωτεΐνης S, έχουμε βρει και άλλους 52 που έχουν διαφορετικούς αριθμούς πολυμορφισμών στο σημείο».

Αυτοί οι 52, εξήγησε, είναι σε 12 διαφορετικές γενεαλογίες του Δέλτα, πως είναι δυνατόν να είναι λάθος; διερωτήθηκε.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπήρχε εξελικτική πίεση κάποιου αρχέγονου Δέλτα, να δημιουργήσει πολυμορφισμούς όπως το Όμικρον και εξελίχθηκαν οι γενεαλογίες Deltacron, κατέληξε.

Η ανάρτηση Μαγιορκίνη για «τεχνικό λάθος»

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση που έγινε από την ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιου Κωστρίκη, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΣΤΡΑ στην Κύπρο, ανέφερε ότι ταυτοποιήθηκε η μετάλλαξη Deltacron η οποία δεν έχει ταυτοποιηθεί σε καμία χώρα μέχρι τώρα και οπως εξήγησε, η ομάδα του εξέτασε τα γονιδιώματα 25 ασθενών και βρήκε  συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα με την παραλλαγή Όμικρον, ο o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο «τεχνικό λάθος» σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος...», έγραψε χαρακτηριστικά.

 

ΚύπροςΓκίκας Μαγιορκίνηςμετάλλαξη Δέλταειδήσεις τώραΚορονοϊόςμετάλλαξη Όμικρον