Ελλάδα|10.01.2022 16:26

Σχολεία: Ένας στους 10 μαθητές και εκπαιδευτικούς δεν πήρε self test σε Θεσσαλονίκη

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ένα στους δέκα μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων της Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε να προμηθευτεί self test, λόγω ελλείψεων στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να πει με σιγουριά, αν βρέθηκαν στις τάξεις, πρώτη μέρα επανέναρξης των σχολείων, χωρίς έλεγχο για κορονοϊό, αν έμειναν στα σπίτια τους ή προμηθεύτηκαν με άλλο τρόπο self test.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη αποτυχία της Πολιτείας στο υπερβολικά σοβαρό ζήτημα που αφορά την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από τον κορονοϊό και μάλιστα σε μία φάση που η πανδημία δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο.

«Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά αυτήν τη στιγμή, αν μαθητές και εκπαιδευτικοί που δεν κατάφεραν να προμηθευτούν self test από τα φαρμακεία, έμειναν στα σπίτια τους ή ελέγχθηκαν για τον κορονοϊό με τεστ που προμηθεύτηκαν με άλλο τρόπο. Μάθαμε ότι κάποια τεστ έγιναν από τα ίδια τα σχολεία ή από τους δήμους. Με βάση τις ελλείψει ό,τι μπορούσε να γίνει, έγινε», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κιοσσές.

Κατά το γενικό γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι ελλείψεις self test στα φαρμακεία οφείλονται στη… ραστώνη του κρατικού μηχανισμού από την περίοδο των διακοπών, με αποτέλεσμα να μη γεμίσουν οι αποθήκες του στρατού και κατά συνέπεια να μην μπορούν να τα προμηθευτούν οι φαρμακαποθήκες.

«Φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε δε φέρουν καμία ευθύνη. Δεν αναπληρώθηκαν με τεστ οι αποθήκες, προφανώς από τη... ραστώνη που δημιουργήθηκε από την περίοδο των διακοπών. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα», αναφέρει ο κ. Κιοσσές.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί ξανά το ίδιο πρόβλημα, ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εμφανίζεται αισιόδοξος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτή τη φορά η Πολιτεία θα ακούσει εγκαίρως τους φαρμακοποιούς και δε θα παρουσιαστούν ελλείψεις. Σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτό θα φανεί σε περίπου 7-8 ημέρες από σήμερα, όταν θα ξεκινήσει η νέα διανομή των self test.

self testφαρμακείαπανδημίαειδήσεις τώραΚορονοϊός