Ελλάδα|13.01.2022 18:16

Αυτός είναι πρώτος οδηγός 17 ετών που «πιάνει» τιμόνι με δίπλωμα οδήγησης

Μαρία Λιλιοπούλου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Αντωνίου Γουλιέλμος/Intime news
Αντωνίου Γουλιέλμος/Intime news
Αντωνίου Γουλιέλμος/Intime news
Αντωνίου Γουλιέλμος/Intime news
Αντωνίου Γουλιέλμος/Intime news
Αντωνίου Γουλιέλμος/Intime news

Στο τιμόνι από αύριο θα βρίσκεται ο πρώτος 17άρης οδηγός, ο οποίος πετυχαίνοντας στις πρακτικές εξετάσεις παίρνει δίπλωμα οδήγησης και θα μπορεί να οδηγεί υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από έναν έμπειρο οδηγό.

Την πρακτική εξέταση του πρώτου 17άρη υποψηφίου, για την απόκτηση της προσωρινής άδειας οδήγησης, παρακολούθησαν την Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ο πρώτος νέος, που θα «πιάσει» τιμόνι, σύμφωνα με τον νέο νόμο για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης και των εξετάσεων των οδηγών, έκλεισε τα 17 έτη τον περασμένο Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ξεκίνησε την πρακτική του εκπαίδευση για την απόκτηση της προσωρινής άδειας οδήγησης. Σημειώνεται, ότι ο νεαρός δεν χρειάστηκε να δώσει θεωρητικές εξετάσεις γιατί έχει ήδη δίπλωμα μοτοποδηλάτου 50cc.

Ο κ. Καραμανλής του έδωσε το σήμα “Σ” που θα πρέπει, βάσει του νέου νόμου, να τοποθετείται στο όχημα, το οποίο θα οδηγεί με υποχρεωτική παρουσία συνοδού. 

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Πέρρο και του εύχομαι να είναι ένας καλός οδηγός, δηλαδή ένας υπεύθυνος οδηγός. Ο Πέρρος είναι επισήμως ο πρώτος 17χρονος που παίρνει άδεια οδήγησης, με βάση το νόμο που ψηφίσαμε τον περασμένο Νοέμβριο και μέσα σε χρόνο - ρεκόρ βλέπουμε ότι υλοποιείται», τόνισε ο υπουργός.

Προσέθεσε ότι με το νέο νομικό πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα στους νέους να πάρουν άδεια οδήγησης μόλις συμπληρώσουν τα 17 τους χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγούν πάντα με συνοδό, εντός περιφέρειας, και θα φέρουν στο όχημα το ενδεικτικό «Σ», για τον συνοδό.

Ο Πέρρος μάλιστα θα έχει τη δυνατότητα να οδηγεί από αύριο κιόλας καθώς η προσωρινή άδεια οδήγησης εκδίδεται πλέον ηλεκτρονικά μέσα σε μια ημέρα.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε την εφαρμογή του νέου νόμου «Οδηγώντας με Ασφάλεια», με τον πρώτο νέο που θα βγάλει δίπλωμα σε ηλικία 17 ετών και θα λάβει αύριο κιόλας ηλεκτρονικά, την προσωρινή άδεια οδήγησης. Η άδεια αυτή θα ισχύει μέχρι να κλείσει τα 18 του, οπότε θα πάρει και το κανονικό δίπλωμα, που θα του επιτρέπει να οδηγεί χωρίς συνοδό», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη δυνατότητα θεσμοθετήθηκε ως ένδειξη εμπιστοσύνης στους νέους.

Παρών στην εξέταση ήταν και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε την έμφαση που δίνει η Περιφέρεια Αττικής στα ζητήματα οδικής ασφάλειας και σημείωσε: «Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε όλοι σωστή οδηγική συμπεριφορά, προκειμένου να σταματήσουμε να θρηνούμε άλλες ζωές στην άσφαλτο. Μέσα λοιπόν και από αυτή τη δυνατότητα που δίνεται από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι 17αρηδες μπορούν να αποκτήσουν προσωρινό δίπλωμα υπό προϋποθέσεις και έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν εμπειρία προκειμένου να γίνουν καλοί οδηγοί για να διαφυλάξουν τόσο τη ζωή τους όσο και τη ζωή των άλλων».

Τι ορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη συνοδευόμενη οδήγηση

Μηδενική κατανάλωση αλκοόλ και τοποθέτηση ειδικού σήματος στο όχημα που οδηγούν είναι δύο από τις βασικές προϋποθέσεις οδήγησης των 17άρηδων, οι οποίοι θα καθίσουν στο τιμόνι αφού λάβουν το προσωρινό δίπλωμα που θα τους δίνει τη δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. Οι νεαροί οδηγοί θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες και υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους, ενώ εφόσον διαπιστωθεί ότι οδηγούν παράνομα, θα τιμωρούνται με αφαίρεση της προσωρινής άδειας οδήγησης, την οποία δε θα μπορούν να επανεκδώσουν έως την ηλικία των 19 ετών, ενώ το δίπλωμά τους για ένα μήνα θα χάνουν και οι συνοδοί.

Η οδήγηση με συνοδό επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του οδηγού και ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής εντός της Περιφέρειας. Μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους επιτρέπεται η οδήγηση χωρίς συνοδό εντός της ελληνικής επικράτειας.

Με την προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπεται η οδήγηση με συνοδό οχήματος της κατηγορίας Β έως και την ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας των 18 ετών. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας αυτής και για χρονικό διάστημα έως την παραλαβή του εντύπου της άδειας οδήγησης δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία συνοδού για την οδήγηση από τον ενδιαφερόμενο.

Κατά την οδήγηση οι συνοδευόμενοι 17άρηδες οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αναγνώρισης της ταυτότητάς τους, καθώς και απλή εκτύπωση ή μεταφορτωμένη σε κατάλληλο μέσο σε ψηφιακή μορφή της προσωρινής άδειας οδήγησης. Εφόσον ο κάτοχος της προσωρινής άδειας οδήγησης κατέχει συγχρόνως και ισχύουσα άδεια οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, υποχρεούται να έχει μαζί του τις δύο άδειες κατά την οδήγηση (είτε οχήματος κατηγορίας ΑΜ είτε οχήματος κατηγορίας Β).

Κατά την οδήγηση με συνοδό, η υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων καλύπτει και την αστική ευθύνη του οδηγού, κατόχου της προσωρινής άδειας οδήγησης υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται συνεχώς και σωρευτικά όλοι οι όροι χορήγησής της.

Το ειδικό σήμα

Επιβάλλεται στους οδηγούς και στους συνοδούς τους η υποχρέωση να τοποθετούν, για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η συνοδευόμενη οδήγηση, στα οχήματα κατηγορίας Β που χρησιμοποιούνται, ειδικό διακριτικό σήμα αναγνώρισης νέων οδηγών που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών. Το σήμα αποτελείται από το Κεφαλαίο γράμμα «Σ». Με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών, ανεξαρτήτως αν εξακολουθεί να επιβαίνει ή όχι συνοδός στο όχημα, αφαιρείται το διακριτικό σήμα «Σ» και τοποθετείται το διακριτικό σήμα «Ν».

Οι προϋποθέσεις για τους συνοδούς

Ο συνοδός απαιτείται να πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 25 ετών.

  • Να έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης τουλάχιστον κατηγορίας Β πάνω από πέντε χρόνια.

  • Να έχει την άδεια οδήγησης σε ισχύ, την οποία φέρει μαζί του.

Είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί με προσοχή το οδικό δίκτυο, την οδική σήμανση και γενικότερα τις συνθήκες οδικής κυκλοφορίας και να προειδοποιεί και συμβουλεύει κατάλληλα τον οδηγό. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθεί τον τρόπο οδήγησης και τις αντιδράσεις του οδηγού και να μην του επιτρέπει την οδήγηση όταν κρίνει ότι δεν ανταποκρίνεται στις οδηγικές απαιτήσεις.

Κυρώσεις

Αυστηρές είναι οι προβλεπόμενες κυρώσεις τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους συνοδούς τους στην περίπτωση που δεν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις καθώς διαφορετικά η οδήγηση θα θεωρείται παράνομη και θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε οδηγό κάτοχο προσωρινής άδειας οδήγησης που δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών και στον συνοδό του, σε περίπτωση παραβάσεων που αφορούν στην οδική κυκλοφορία, περιλαμβανομένης της παράβασης οδήγησης χωρίς την παρουσία συνοδού, είναι οι παρακάτω:

  • Η οδήγηση χωρίς την παρουσία συνοδού ή με την παρουσία συνοδού ο οποίος δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις εκλαμβάνεται ως οδήγηση χωρίς κατοχή της κατάλληλης κατηγορίας άδειας οδήγησης και επιβάλλεται στον οδηγό η προβλεπόμενη κύρωση, ενώ επιπλέον θα αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία θα ακυρώνεται και δε θα μπορεί να επανεκδοθεί. Το έντυπο της άδειας οδήγησης θα χορηγείται με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 19 ετών.

Στον συνοδό που έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης και δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης 30 ημέρες.

  • Στις περιπτώσεις παραβίασης του ΚΟΚ από τον οδηγό, η ανάλογη κύρωση δε θα επιβάλλεται μόνο στον οδηγό, αλλά και στον συνοδό εφόσον επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Παράλληλα, για παράβαση που επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης, αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία ακυρώνεται και δεν μπορεί να επανεκδοθεί.

Ειδικά, για την κατανάλωση αλκοόλ αναφέρεται ότι «τα όρια οινοπνεύματος, των 0,20 gr/λίτρο αίματος, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας και των 0,10 mg/λίτρο εκπνεόμενου αέρα, μετρούμενο με αλκοολόμετρο, μηδενίζονται».

  • Σε περίπτωση μη τοποθέτησης σε όχημα του διακριτικού σήματος «Σ» επιβάλλεται στον οδηγό και στον συνοδό διοικητικό πρόστιμο.

Εφόσον για παράβαση αφαιρεθεί η προσωρινή άδεια οδήγησης, μετά την επικύρωση της παράβασης, θα ειδοποιείται αυθημερόν η Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την άμεση ακύρωση της προσωρινής άδειας οδήγησης.

Εφόσον ο οδηγός κατέχει και άδεια οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, αυτή θα αφαιρείται για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη παράβαση.

Να σημειωθεί ότι ο οδηγός που έχει υποπέσει σε παράβαση, η οποία επισύρει ποινή αφαίρεσης της άδειας οδήγησης κατά τη διάρκεια της συνοδευόμενης οδήγησης, αν με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών η ποινή αυτή βρίσκεται σε ισχύ, τότε η άδεια οδήγησης χορηγείται μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος της ποινής.

δίπλωμα οδήγησηςειδήσεις τώραΥπουργείο Υποδομών και Μεταφορώνεξετάσεις οδήγησης