Ελλάδα|14.01.2022 21:23

Μήλος: Πώς βρέθηκε εκτός διαδρόμου προσγείωσης το αεροπλάνο

Μαρία Λιλιοπούλου

Στο αεροδρόμιο της Μήλου παραμένει το αεροσκάφος της Aegean, το οποίο νωρίτερα βρέθηκε εκτός του διαδρόμου προσγείωσης κατά τη διαδικασία της τροχοδρόμησής του. Για το αεροπορικό συμβάν έχει ήδη επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ), η οποία στη συνέχεια θα εκδώσει σχετικό πόρισμα.

Το αεροπλάνο χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί από το σημείο προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει εκ νέου ο διάδρομος απογείωσης/προσγείωσης και να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο ώστε να αναχωρήσει άλλο αεροσκάφος που βρισκόταν εκεί με προορισμό την Αθήνα.

Το περιστατικό στην παρούσα φάση χαρακτηρίζεται ως «σοβαρό συμβάν», ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), το αεροσκάφος βγήκε εκτός του διαδρόμου προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Μήλου εξαιτίας των ισχυρών πλάγιων ανέμων.

Το ελικοφόρο αεροσκάφος της ΟΑ, τύπου ATR 42-600 που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Μήλος με είκοσι επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης, μετά την προσγείωση, βγήκε οριακά εκτός διαδρόμου λόγω των ισχυρών πλαγίων ανέμων που έπνεαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αναφέρει η ΥΠΑ. Το συμβάν έλαβε χώρα περίπου στις 15:30, ενώ το αεροσκάφος είχε προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης από το αεροδρόμιο της Αθήνας στις 15.00.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές του αεροδρομίου και οι 20 επιβάτες μαζί με το 3μελες πλήρωμα, εκκένωσαν το αεροσκάφος με απόλυτη ασφάλεια χωρίς να αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

Στη συνέχεια το αεροσκάφος ρυμουλκήθηκε και μεταφέρθηκε στον προβλεπόμενο χώρο στάθμευσης στην πίστα του αερολιμένα. Το αεροδρόμιο συνέχισε κανονικά τη λειτουργία του καθώς κατάφερε να φύγει και η πτήση που περίμενε να αναχωρήσει προς Αθήνα πριν νυχτώσει, δεδομένου ότι ο αερολιμένας της Μήλου ανήκει σε αυτούς που δε διαθέτουν φώτα διαδρόμου και κατά συνέπεια δεν έχει νυχτερινές πτήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα η Aegean, το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση ΟΑ 024 μετά την προσγείωση και ενώ είχε επιβραδύνει και τροχοδρομούσε πλέον με χαμηλή ταχύτητα για στάθμευση, λόγω έντονων πλαγιομετωπικών ανέμων με ριπές που επικρατούσαν στην περιοχή του αεροδρομίου, παρέκκλινε για λίγα μέτρα εκτός του διαδρόμου προσγείωσης.

«Μετά τη στάθμευση του αεροσκάφους, οι 20 επιβάτες που επέβαιναν στην πτήση αποβιβάστηκαν με ασφάλεια και η εταιρεία λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο του αεροσκάφους» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΕΔΑΑΠ, Γιάννης Κονδύλης, οι επιβάτες κατέβηκαν κανονικά από το αεροπλάνο χωρίς να χρειαστούν διαδικασίες αναγκαστικής εκκένωσης, ενώ αύριο θα μεταβεί στη Μήλο κλιμάκιο τεχνικών της εταιρίας προκειμένου να ελέγξουν την κατάστασή του: «Αν δεν υπάρχουν ευρήματα και ζημιές πρόκειται για ένα σοβαρό συμβάν, αν εντοπιστούν ζημιές αναβαθμίζεται σε ατύχημα. Σε κάθε περίπτωση θα διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το αεροπλάνο εξήλθε του διαδρόμου προσγείωσης και με συνεντεύξεις με τους πιλότους» σημειώνει ο κ. Κονδύλης προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα αεροσκάφος τελευταίας γενιάς. Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Μήλου, ο ίδιος το χαρακτήρισε ως ένα από τα «δύσκολα» της Ελλάδας.

Olympic Airπροσγείωσηειδήσεις τώρααεροπλάνοΥπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίαςδιάδρομος προσγείωσηςAegeanΜήλος