Ελλάδα|23.01.2022 14:05

Χάπι βιασμού: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο

Newsroom

Λεπτομέρειες για το λεγόμενο «χάπι του βιασμού» έδωσε με αφορμή την υπόθεση του ομαδικού βιασμού της 24χρονης Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή ένα εκ των δυο χαπιών που προκαλούν νάρκωση (το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ) είναι τόσο επικίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.

«Όποιος το χρησιμοποιεί θα πρέπει να ελέγχεται όχι μόνο για την εγκληματική πράξη του βιασμού, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας», είπε στον ΣΚΑΪ.

Υποστήριξε επίσης ότι μπορεί να ανιχνευτεί για λίγα 24ωρα στα ούρα, για κάποιες ώρες στο αίμα αλλά και εβδομάδες μετά στο τριχωτό της κεφαλής.

Τι προκαλεί το χάπι του βιασμού

Εξήγησε πως προκαλεί καταστολή, χαλάρωση των αντιστάσεων αλλά και απώλεια μνήμης.
«Συνήθως μπορεί να έρθουν κάποιες εικόνες στο άτομο, αλλά το διάστημα αυτό παραμένει σκοτεινό», ανέφερε.

«Είναι άχρωμο άοσμο άγευστο, σε 20 λεπτά ξεκινά η δράση του και ανάλογα με την δόση μπορεί να κρατήσει από 3 έως και 8 ώρες», πρόσθεσε.

Υποστήριξε πως το ένα χάπι είναι ισχυρό υπνωτικό και μπορεί να συνταγογραφηθεί πολύ σπάνια σε περιπτώσεις ισχυρής αϋπνίας, ενώ το άλλο έχει αποσυρθεί με αυτό να σημαίνει πως αντλείται από παράνομα κανάλια μέσω ίντερνετ, εξήγησε ο καθηγητής.

βιασμόςΘεσσαλονίκηειδήσεις τώραχάπι βιασμού