Ελλάδα|23.01.2022 22:58

Λαγουβάρδος στο ethnos.gr: Δύο βασικές διαφορές κάνουν την κακοκαιρία «Ελπίδα» πιο επικίνδυνη από τη «Μήδεια»

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το τρίτο και πιο ισχυρό κύμα του βαρομετρικού χαμηλού της κακοκαιρίας «Ελπίδα» βρίσκεται προ των πυλών με τους μετεωρολόγους να κάνουν τις τελευταίες και πιο αναλυτικές προγνώσεις τους καθώς πλέον «βλέπουν με γυμνό μάτι» τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στις συσκέψεις των τελευταίων ωρών τόσο στην Πολιτική Προστασία όσο και στην Περιφέρεια Αττικής μοιραία οι μετεωρολόγοι δέχονται μόνιμα ερωτήσεις από τους αξιωματούχους για να κάνουν σύγκριση της «Ελπίδας» με τη «Μήδεια».

Αν και επιστημονικά τα δύο βαρομετρικά έχουν διαφορετικά δεδομένα στη δημιουργία και εξέλιξη τους, εν τούτοις το αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο θα είναι το ίδιο αλλά και επιπλέον η "Ελπίδα" θα είναι ακόμα πιο δυνατή σε επίπεδο έντασης ανέμων αλλά και ταχύτητας εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων σε σημείο που να χαρακτηρίζονται βίαιες σε κάποιες περιοχές κυρίως στην Εύβοια και στη βορειοανατολική Αττική.

Οι δύο βασικές διαφορές

Δύο βασικές διαφορές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ΄ όψιν και τους οι πολίτες κυρίως για την Δευτέρα. Ποιες είναι αυτές;
Η Μήδεια εκδηλώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2021 και σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία αλλά και η εμπορική και οικονομική ζωή υπολειτουργούσε λόγω του αυστηρού γενικού lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας που επικρατούσε εκείνη την περίοδο.
Επίσης, τα έντονα καιρικά φαινόμενα άρχισαν να εκδηλώνονται από τη νύχτα στην Αττική οπότε όλο το λεκανοπέδιο ντύθηκε στα λευκά και πολλοί εργαζόμενοι ανέβαλαν τις μετακινήσεις τους ή ήταν αδύνατον να μετακινηθούν.

Οι δύο αυτοί παράγοντες βοήθησαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα αλλά και τα οχήματα ασφαλείας να δράσουν γρηγορότερα και αμεσότερα, ενώ τώρα δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο.

Τώρα στην "Ελπίδα" δεν υπάρχει lockdown και η εμπορική δραστηριότητα είναι έντονη και επίσης η "έκρηξη" του φαινομένου για τον κυρίως αστικό ιστό της Αθήνας υπολογίζεται να συμβεί γύρω στο μεσημέρι της Δευτέρας όταν πολλοί θα είναι στην εργασία τους ή θα μετακινούνται.

"Αυτές οι δύο διαφορές είναι πολύ σημαντικές για την ασφάλεια των πολιτών. Όλοι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ΄ όψη πως πηγαίνουμε για ένα δύσκολο 24ωρο και μέσα στη Δευτέρα θα δούμε τι θα γίνει και την Τρίτη. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι πολίτες και να μην ξεγελαστούν εάν το πρωί της Δευτέρας δεν παρατηρήσουν φαινόμενα. Θα υπάρξει μεγάλη ταχύτητα στην εκδήλωση των καιρικών φαινομένων και καλό είναι να πάρουμε όλοι τα μέτρα μας για να μην έχουν δυσάρεστες καταστάσεις", δήλωσε ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

ειδήσεις τώρακακοκαιρίαχιόνιαΚακοκαιρία ΕλπίςΚώστας ΛαγουβάρδοςΠολιτική Προστασία