Ελλάδα|24.01.2022 19:47

Αττική Οδός: Χάος και εικόνες ντροπής στον «πεντάστερο δρόμο της Ελλάδας» - Χιλιάδες εγκλωβισμένοι μέσα στον χιονιά

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Εικόνες ντροπής και κυκλοφοριακό χάος σημειώνεται για περισσότερες από 7 ώρες στην Αττική Οδό. Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν ακινητοποιημένοι σε ουρές χιλιομέτρων, βλέποντας τη στάθμη των καυσίμων τους να κατεβαίνει και πολλοί από αυτούς τονίζουν ότι για ώρες δεν έχουν πιει νερό και δεν έχουν τρόφιμα ή τα φάρμακα που χρειάζονται. Όλα αυτά την ώρα που η κακοκαιρία Ελπίς μαίνεται και όσο περνά η χιονόπτωση είναι εντονότερη και η θερμοκρασία πέφτει.

Οι οδηγοί τονίζουν ότι όταν μπήκαν στην Αττική Οδό κανείς δεν τους προειδοποίησε για το γεγονός πως ο δρόμος έχει κολλήσει, ούτε τους ζήτησαν να φορέσουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι υπεύθυνοι της Αττική Οδού δεν απαγόρευσαν τη διέλευση βαρέων οχημάτων, γεγονός που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στο να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων, καθώς κάποια βαρέα οχήματα «δίπλωσαν».

Οι οδηγοί σημειώνουν ότι από το πρωί δεν έχουν δει κανένα όχημα να προσπαθεί να ανοίξει τον δρόμο και φοβούνται ότι θα χρειαστεί να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους μέσα στην κακοκαιρία που ολοένα και επιδεινώνεται. Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι ουδέποτε τους έγινε κάποια ενημέρωσή για το τι συμβαίνει και πότε αναμένεται να τελειώσει η ταλαιπωρία τους.

Άκης Παυλόπουλος: Εγκλωβισμένος από τος 11:30 το πρωί στην Αττική

Ο δημοσιογράφος του OPEN Άκης Παυλόπουλος είναι ένας από τους χιλιάδες οδηγούς που έχουν εγκλωβιστεί στον «πεντάστερο» δρόμο της Ελλάδας και μίλησε στο δελτίο του καναλιού για την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνει από τις 11:30 το πρωί.

Η ουρά που έχουν σχηματίσει τα ακινητοποιημένα οχήματα επεκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα ενώ το πυκνό χιόνι έχει καλύψει τα αυτοκίνητα. Μέσα στον «καλύτερο δρόμο της Ελλάδας», όπως ο ίδιος είπε έχουν κολλήσει ΙΧ, λεωφορεία, φορτηγά και γενικότερα άνθρωποι οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση.

Οδηγοί αβοήθητοι χωρίς νερό ή φάρμακα

Ορισμένοι ζητούν νερό, φαγητό, ή έναν φορτιστή γιατί το κινητό τους δεν έχει πλέον μπαταρία και θέλουν να μιλήσουν με τα παιδιά τους ή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα για να τους πουν ότι είναι καλά.

Άλλοι ανησυχούν για την βενζίνη τους οι οποία τελειώνει και φοβούνται πως θα μείνουν χωρίς καλοριφέρ μέσα στην επέλαση της κακοκαιρίας. Μάλιστα όπως τόνισε ο δημοσιογράφος του OPΕΝ κάποιοι παράτησαν τα αυτοκίνητά τους στο δρόμο και ξεκίνησαν με τα πόδια να απομακρύνονται.

Στρατός στην Αττική Οδό για τον απεγκλωβισμό πολιτών

Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο από Πυροσβεστική και Στρατό. Το σχέδιο προβλέπει απομάκρυνση μόνο των ανθρώπων και να μείνουν τα αυτοκίνητα στο σημείο. Θα ξεκινήσουν από τα αυτοκίνητα που είναι κοντά στα σημεία εξόδου και θα συνεχιστεί σε όλο το μήκος της Αττικής Οδού η επιχείρηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου και του OPEN TV, το σχέδιο προβλέπει απομάκρυνση από 6 σημεία μόνο των ανθρώπων. Τα αυτοκίνητα προβλέπεται να μείνουν εκεί. Ο απεγκλωβισμός θα ξεκινήσει από τα αυτοκίνητα που είναι κοντά στα σημεία εξόδου και θα συνεχιστεί σε όλο το μήκος της Αττικής Οδού η επιχείρηση.

Εισαγγελική παρέμβαση για το χάος στην Αττική Οδό - Ευθύνες στην εταιρεία από την κυβέρνηση

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό. Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου ζητήθηκε προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της κακοκαιρίας ζήτησε «συγγνώμη» από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, απέρριψε ευθύνες για την Αττική Οδό στην εταιρεία διαχείρισης, τόνισε ότι θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι, ενώ επεσήμανε ότι πραγματοποιείται προσπάθεια για ομαλοποίησης της κατάστασης στον οδικό άξονα.

Η ανακοίνωση της υπεύθυνης εταιρείας για την Αττική Οδό

Η ανακοίνωση της Αττικής Οδού για τα προβλήματα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς φαίνεται να δείχνει ως υπευθύνους για το χάο κάποιους οδηγούς κάνοντας λόγο για «έλλειψη εμπειρίας» και «μηχανικές βλάβες». Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Αττικής Οδού από το πρωί του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές. Η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά.

Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας.

Η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι συνεχής και επειδή σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να ενταθεί σήμερα το απόγευμα και αύριο Τρίτη, συνίσταται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε από την Τροχαία να μειωθεί η ροή των οχημάτων στην είσοδο στην Αττική Οδό προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να απεγκλωβίζονται τα οχήματα και να γίνεται αποχιονισμός».

χιόνιακαιρόςειδήσεις τώραΑττική ΟδόςκακοκαιρίαΚακοκαιρία Ελπίς