Ελλάδα|28.01.2022 20:37

Κακοκαιρία Ελπίς: Νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για 5 ημέρες - Πολίτες μισθώνουν εκχιονιστικά για τους δρόμους

Newsroom

Πέντε ημέρες έχουν περάσει από την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» στην Αττική και ακόμα επικρατεί χάος σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Άνθρωποι προσπαθούν με ό,τι μέσο διαθέτουν να καθαρίσουν το χιόνι και τον πάγο από τους δρόμους προκειμένου να απεγκλωβιστούν και παράλληλα καταγγέλλουν ότι ακόμα δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια από τις δημοτικές αρχές.

Την ίδια ώρα υπάρχουν ακόμα γειτονιές στην Αθήνα, στις οποίες δεν έχει επιστρέψει το ρεύμα εδώ και πέντε 24ωρα, ενώ ακόμα οι δρόμοι είναι θαμμένοι στο χιόνι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός «Οδυσσέα Ανδρούτσου» στο Χαλάνδρι. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και κάτοικοι σε περιοχές του Αμαρουσίου, της Πεντέλης, των Βριλησσίων και των Μελισσιών. Υπολογίζεται ότι μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής περίπου 30 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ρεύμα μόνο στο Χαλάνδρι. Τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης και σε περιοχές της ανατολικής Αττικής, όπως στον Μαραθώνα και στο Κάτω Σούλι.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου έχει μισθώσει ξενοδοχεία της περιοχής για να φιλοξενήσουν όποιον δεν έχει ρεύμα στο σπίτι του, μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Σημειώνεται ότι πολλοί κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ήδη από τις προηγούμενες ημέρες για να ζεσταθούν σε κάποιο ξενοδοχείο ή σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι.

Οι κάτοικοι νοικιάζουν εκχιονιστικά για να καθαρίσουν το χιόνι

Οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να κάνουν ότι μπορούν για να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Άλλοτε προσπαθούν με φτυάρια, τσουγκράνες, ή ακόμα και με τα χέρια να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο της γειτονιάς τους, ενώ ρίχνουν και αλάτι στο δρόμο. Μόλις εμφανιστεί ένα όχημα του δήμου προσπαθούν να το σταματήσουν για να ζητήσουν βοήθεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην οδό Παφλαγόνος στην Πεντέλη έβαλαν από την τσέπη τους χρήματα, ώστε να έρθει εργολάβος με δικά του μηχανήματα και να καθαρίσει τον δρόμο ώστε να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. «Μετά από τέσσερις μέρες πλήρους αποκλεισμού, μαζευτήκαμε από τη γειτονιά και νοικιάσαμε ένα μηχάνημα, πληρώνοντας από την τσέπη μας για να μας καθαρίσει τον δρόμο», σημείωσε κάτοικος μιλώντας στο OPEN. Στην ίδια λύση κατέφυγαν και κάτοικοι στην Παλλήνη. «Πληρώσαμε ένα καταστόρικο για να μας ανοίξουν με μηχάνημα τον δρόμο», σημειώνει κάτοικος.

Σε πολλούς δρόμους της Αγίας Παρασκευής, τα προβλήματα είναι τεράστια και από τον πάγο δεν μπορούν να περάσουν οχήματα και πολίτες που κινούνται πεζή. «Αναγκαστήκαμε κάποιοι άνθρωποι να μισθώσουμε ένα μικρό μηχάνημα για να καθαρίζει τους στενούς δρόμους», δήλωσε στο OPEN δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευση με τον δήμαρχο να απαντά πως δουλεύουν 15 μηχανήματα για να ανοίξουν όλους τους δρόμους το συντομότερο.

Τι σημειώνουν οι δημοτικές Αρχές

Μεγάλα προβλήματα με τους παγωμένους δρόμους, υπάρχουν και στο Χαλάνδρι, το Παπάγου, τον Χολαργό και γενικότερα σε όλα τα Βόρεια Προάστια, τα οποία επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία. Γενικότερα οι δημοτικές αρχές σημειώνουν ότι κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο μετά από μια τέτοια κακοκαιρία και σημειώνουν ότι υπάρχει διαδικασία για να αποπληρωθούν οι κάτοικοι που πλήρωσαν από την τσέπη τους για να ανοίξει ο δρόμος.

Στην Ηλιούπολη ακόμα και μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε περάσει εκχιονιστικό μηχάνημα από την οδό Τσαλδάρη, έναν κεντρικό δρόμο, ο οποίος μάλιστα είναι και ιδιαίτερα κατηφορικός. Μάλιστα στη μέση του δρόμου υπάρχει ένας μεγάλος σωρός από χιόνια, τον οποίο ανήψωσαν οι πολίτες για να προστατέψουν όποιον δεν γνωρίζει πως ο δρόμος είναι ακόμα απροσπέλαστος.

ρεύμακακοκαιρίαχιόνιακάτοικοιΚακοκαιρία Ελπίς