Ελλάδα|03.02.2022 14:31

Φάλαινα στον Άλιμο: Τι έδειξε η νεκροψία – Τα αίτια θανάτου του «Σωτήρη»

Newsroom

Ολοκληρώθηκε η νεκροψία του «Σωτήρη» - της νεαρής φάλαινας που, τις προηγούμενες μέρες, παρουσιαζόταν διαδοχικά σε παράλια της Αττικής. Ο μικρός ζιφιός εντοπίστηκε νεκρός την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας.

Η νεκροψία διενεργήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νατάσσας Κομνηνού, με τη συμμετοχή έξι κτηνιάτρων, τριών βιολόγων και ενός περιβαλλοντολόγου και διήρκεσε εννιά ώρες. Σύμφωνα με αυτήν, το θαλάσσιο θηλαστικό πέθανε λόγω «σοβαρής χρόνιας αρτηρίτιδας και σοβαρής παρασίτωσης των νεφρών από Crassicauda spp».

Στα όργανα της φάλαινας, δείγματα των οποίων μεταφέρονται στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, θα διενεργηθούν  περαιτέρω ιστοπαθολογικές και άλλες εξετάσεις για πιθανά συνυπάρχοντα προβλήματα που θα καθορίσουν και την αιτιολογική διάγνωση των μακροσκοπικών ευρημάτων, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Δήμητρας Ψάλλα.

Η νεκροψία του ζιφιού έδειξε τα παρακάτω:

  • Χρόνια σοβαρή αρτηρίτιδα της κοιλιακής αορτής, της γαστροεπιπλοϊκής αρτηρίας και  των μεσεντέριων αρτηριών.
  • Σοβαρή παρασίτωση.
  • Σοβαρή απίσχναση, δηλαδή σημαντική απώλεια βάρους λόγω ασθένειας.
  • Ο γαστρεντερικός σωλήνας ήταν κενός, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ζώο είχε να σιτιστεί πολύ καιρό.
  • Πρόσφατο ανοικτό κάταγμα της κάτω γνάθου.

Στην ομάδα νεκροψίας του Ζιφιού συμμετείχαν η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής  ΑΠΘ Νατάσσα Κομνηνού, οι κτηνίατροι Παύλος Πέζαρος, Ελευθερία Γρεβεντοπούλου, Παντελής Σαρρής, Θεόδωρος Καναβός, Γρηγόρης Μαρκάκης, η βιολόγος – ωκεανογράφος από το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ Αιμιλία Δρούγα, ο θαλάσσιος βιολόγος από την Εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Mom Κίμωνας Κοεμτζόπουλος, η βιολόγος Έλενα Ακριτοπούλου και ο περιβαλλοντολόγος Νικήτας Βογιατζής.

Αρχιπέλαγος: Τον κακοποιήσανε - Δεν του προσφέρθηκε βοήθεια

Για τραγικά λάθη μίλησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης αναφερόμενος στην υπόθεση του θανάτου του «Σωτήρη», της φάλαινας που πέθανε στα ανατολικά της Σαλαμίνας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως κάθε ζώο που προσεγγίζει τις ακτές, το κάνει καθώς εκεί αισθάνεται καλύτερα όταν είναι άρρωστο και αδύναμο. Ο ζιφιός είναι ένα ζώο που δεν έχει ξανακούσει ανθρώπινη φωνή, και αυτούς τους ήχους που αντιμετώπιζε. «Εκεί ξεκίνησαν τα λάθη», όπως λέει ο ειδικός καθώς συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος.

«Έπρεπε το Λιμεναρχείο να εφαρμόσει ένα πολύ απλό πρωτόκολλο που λέει τα αυτονόητα: απομακρύνεις τον κόσμο και για λόγους ασφαλείας και για λόγους όχλησης αλλά και υγιεινής. Δεύτερον δεν μπαίνουμε στο νερό να αντιμετωπίσουμε το ζώο άνθρωποι που δεν έχουν ομάδα. Φανταστείτε μια κοπέλα που το προσέγγισε, 50 κιλά να είναι δίπλα σε ένα ζώο δύο τόνων που είναι άρρωστο. Δεν έχουν την ίδια δυναμική μέσα στο νερό».

«Δεν είναι πως αισθανόμαστε εμείς καλά αλλά το ζώο»

Όπως λέει ο κ. Τσιμπίδης σε σχόλιο του δημοσιογράφου πως είναι λογικό να μην υπάρχει εξειδίκευση σε τέτοια περιστατικά καθώς είναι πολύ σπάνια, απαντά πως «δεν είναι δυστυχώς. Εσείς το είδατε τώρα που είναι on camera, εμείς το ζούμε καθημερινά και κανένα περιστατικό δεν πήρε δημοσιότητα».
Έπειτα ανέφερε πως «οι πολίτες είχαν δίκιο, λειτουργήσανε αυθόρμητα αλλά υπάρχουν πρωτόκολλα που εφαρμόζονται παγκοσμίως και τα γνωρίζουν όλοι. Δεν πας σε ένα ζώο 2.5 τόνων, ξεχωριστό και μοναδικό και να συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι πως αισθανόμαστε εμείς καλά αλλά το ζώο. Ήθελε ησυχία, περίθαλψη και μια ευκαιρία να επανακάμψει. Τίποτα από αυτά δεν του δώσανε. Το κακοποιήσανε ερχόμενοι κοντά, όχι οι πολίτες αλλά άνθρωποι που αυτοαποκαλεστήκανε ειδικοί».

«Στο τέλος, ήταν το κρύο το νερό, δεν παραμείνανε εκεί και του κάνανε μια αστεία παρέμβαση και το έσπρωξαν στα βαθιά. Το ζώο ξαναπροσπάθησε να πάει στα ρηχά καθώς όπως είπανε εκεί αισθανόταν καλύτερα για μια δεύτερη ευκαιρία και πάλι το σπρώξανε στα βαθιά», είπε.

«Το σημαντικό είναι πως το ζώο πέθανε και δεν του προσφέρθηκε βοήθεια», κατέληξε.

φάλαινανεκροψίαΆλιμοςειδήσεις τώρα