Ελλάδα|06.02.2022 15:00

Καλάβρυτα: Στα Ύδατα της Στυγός δεν πηγαίνουμε ούτε το καλοκαίρι - Το πιθανότερο να ήταν δεμένοι

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
photo: Kalabryta news
photo: Kalabryta news
photo: Kalabryta news
photo: Kalabryta news
photo: Kalabryta news
photo: Kalabryta news
photo: Kalabryta news
photo: Kalabryta news

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες των Ειδικών Δυνάμεων της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό των τριών έμπειρων ορειβατών από την Πάτρα που αγνοούνται από το απόγευμα του Σαββάτου στα Καλάβρυτα. Εμπειρος ορειβάτης που μάλιστα συμμετέχει και στις έρευνες διάσωσης και γνωρίζει τον Χελμό αλλά και τους τρεις αγνοούμενους αναφέρει στο ethnos.gr πως η περιοχή Ύδατα της Στυγός είναι το πιο επικίνδυνο σημείο του βουνού και ένα από τα πιο απρόσιτα σημεία της χώρας όπου ακόμα και το καλοκαίρι είναι απαγορευμένη περιοχή για τους κοινούς θνητούς.

"Κίνδυνος χιονοστοιβάδων"

"Τα Ύδατα της Στυγός είναι οι πηγές του ποταμού Κράθη στον Χελμό σε υψόμετρο 2.100 μέτρα. Είναι βραχώδης περιοχή και απρόσιτη ακόμα και το καλοκαίρι. Από κάποιο σημείο και μετά δε μπορεί να επιχειρήσει κανένα μηχανικό μέσο αλλά μόνο έμπειροι αλπινιστές. Ακόμα και το καλοκαίρι την προσεγγίζουν μόνο έμπειροι ορειβάτες καθώς τα μονοπάτια είναι δύσβατα σε οριακά σημεία με μεγάλη κλίση. Τώρα λόγω του ύψους του χιονιού δεν είναι ορατά τα μονοπάτια και υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλωθούν χιονοστιβάδες", είπε στο ethnos.gr έμπειρος ορειβάτης ο οποίος γνωρίζει τους τρεις φίλους.

Εικάζω πως ήταν δεμένοι με σχοινί ασφαλείας

"Γνωρίζω και τα τρία παιδιά. Είναι έμπειροι ορειβάτες μέλη ορειβατικών συλλόγων της Πάτρας. Ποντάρω πως θα μπορέσουν να διαχειριστούν την επιβίωση τους ακόμα και αν έχουν βρεθεί σε ακραίες συνθήκες", συμπλήρωσε ενώ στην ερώτηση που του κάναμε για το εάν εκτιμά πως ήταν δεμένοι είπε: "Δε μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Μόνο εικασίες κάνουμε. Γνωρίζοντας όμως το σημείο αλλά και τις τακτικές που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις εικάζω πως πρέπει να ήταν δεμένοι μεταξύ τους με σχοινί ασφαλείας. Ελπίζουμε να έχουν εγκλωβιστεί κάπου που θα μπορέσουμε να τους προσεγγίσουμε".

Εκεί έγινε άτρωτος ο Αχιλλέας

Κατά την μυθολογία, η Στύγα ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και την φυλάνε μέρα νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Πιστευόταν ότι τα νερά της πηγής έβγαιναν από εκεί, από τα Τάρταρα και το παλάτι της Στύγας. Σύμφωνα με τη μυθολογία στα ύδατα της Στυγός ορκίζονταν όλοι οι θεοί, ακόμη και ο Ήλιος: ήταν ο μεγαλύτερος όρκος που μπορούσε να κάνει ένας θεός και εκεί εξέτιαν την ποινή τους οι θεοί όταν ήταν τιμωρημένοι. Έλεγαν πως όποιο ον ζωντανό έπινε από το νερό της πέθαινε, και οποιοδήποτε μέταλλο το βουτούσαν στα νερά της έλιωνε. Εκεί βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του Νηρηίδα Θέτιδα και έγινε άτρωτος, αλλά τον κρατούσε από την φτέρνα και έμεινε το μοναδικό τρωτό σημείο στο σώμα του.

Ύδατα της ΣτυγόςΚαλάβρυταΧελμόςαγνοούμενοιπυροσβεστικήειδήσεις τώρα