Ελλάδα|23.02.2022 20:53

Κίνδυνος για τη θαλάσσια ζωή: Διακοπή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο ζητούν από τον Πρωθυπουργό 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις

Μαρία Λιλιοπούλου

Τον κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή από τις σεισμικές έρευνες που διενεργούνται τις τελευταίες μέρες στο Ιόνιο επισημαίνουν 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις με επίσημη επιστολή που απέστειλαν στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα με αφορμή την καταγραφή τριών περιστατικών εκθαλάσσωσης κητωδών (ζιφιών) μέσα σε δύο ημέρες.

Παράλληλα στην περιοχή του Ιονίου δυτικά της Κέρκυρας βρίσκεται και το πλοίο της Greenpeace Rainbow Warrior III απαιτώντας τον τερματισμό των σεισμικών ερευνών που διενεργεί για λογαριασμό της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ το ειδικό ερευνητικό σκάφος SW COOK από τις 10 Φεβρουαρίου.

Οι ακτιβιστές που βρίσκονται στο Rainbow Warrior απαιτούν από τα ΕΛΠΕ να ακυρώσουν τα σχέδιά τους για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια και να προβούν άμεσα στην οριστική διακοπή των σεισμικών ερευνών που διενεργούν εντός της θαλάσσιας περιοχής “Ιόνιο”.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, στην απευθείας επικοινωνία που είχε το πλοίο της με το πλήρωμα του SW COOK, αυτό ενημέρωσε ότι οι σεισμικές εκρήξεις έχουν προσωρινά σταματήσει. «Ωστόσο, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση και μας παρέπεμψαν στην εταιρεία. Το μήνυμα της Greenpeace προς την εταιρεία είναι ξεκάθαρο: “ΕΛΠΕ, Σταματήστε το έγκλημα”. Όσο λοιπόν διατηρεί σιγή ιχθύος για τα σχέδιά της, τόσο η φωνή μας θα δυναμώνει. Δεν εφησυχάζουμε και παραμένουμε στην περιοχή (καιρου επιτρέποντος) μέχρι τα ΕΛΠΕ να επιβεβαιώσουν επίσημα την άμεση παύση των σεισμικών ερευνών», επισημαίνει η Greenpeace σε ανακοίνωσή της.

Η οργάνωση μάλιστα ήδη συλλέγει υπογραφές πολιτών για την προστασία των θαλασσών και τη διακοπή των σεισμικών ερευνών (εδώ).

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, για να βρει πετρέλαιο και αέριο, το SW COOK χρησιμοποιεί συστοιχίες αεροβόλων που δημιουργούν εκρήξεις στον πυθμένα της θάλασσας εκτοξεύοντας αέρα με πολύ υψηλή πίεση, ώστε οι ήχοι που παράγονται να μπορούν να διαπεράσουν το νερό και το υπέδαφος. Οι εκρήξεις σημειώνονται κάθε 12 δευτερόλεπτα, μέρα και νύχτα. Το ερευνητικό σκάφος πρέπει να ταξιδεύει σε ευθείες γραμμές κατά μήκος ενός πλέγματος για να λάβει δεδομένα σχετικά με τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, και οποιαδήποτε απόκλιση καθιστά τα δεδομένα αυτά άχρηστα. Οι εκρήξεις που εκπέμπει είναι ηχητικά συγκρίσιμες με ένα υποβρύχιο ηφαίστειο και μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο άγχος στα θαλάσσια θηλαστικά της περιοχής, εκτοπισμό, προσωρινή ή μόνιμη απώλεια ακοής, ή ακόμα και θάνατο.

Τους κινδύνους αυτούς περιγράφουν και στην επιστολή που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός και οι 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στο κείμενο επισημαίνεται η ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης για την αποτροπή άλλων περιστατικών εκβρασμού κητωδών. Επίσης, υπογραμμίζεται πως σύμφωνα την αρχή της προφύλαξης και την εθνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία, θα πρέπει να διακοπούν άμεσα οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή την περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις του θορύβου στα κητώδη, ειδικότερα όταν ο θόρυβος αυτός προέρχεται από σεισμικές έρευνες ή από τη χρήση στρατιωτικού σόναρ. Οι επιπτώσεις αυτές σαφώς τεκμηριώνονται στη διεθνή βιβλιογραφία και αφορούν απώλεια ακουστικής ευαισθησίας, προσωρινό ή μόνιμο τραύμα, αλλαγή συμπεριφοράς, αύξηση στρες, εκβρασμό ακόμα και θάνατο.

Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, Αρίων- Ερευνητική Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Πέλαγος Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, Greenpeace, iSea, MEDASSET, MΟm - Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, και WWF Ελλάς.

Greenpeaceέρευνεςειδήσεις τώρακήτοςκαταστροφή περιβάλλοντοςWWFπροστασία περιβάλλοντος