Ελλάδα|24.02.2022 13:31

Πόλεμος σε Ουκρανία: Επίσημο αίτημα για βοήθεια στην Τουρκία - «Κλείστε τα στενά»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Βασίλ Μπόντναρ υπέβαλε -σύμφωνα τα τουρκικά ΜΜΕ- επίσημο αίτημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για παροχή βοήθειας στο Κίεβο και για εφαρμογή του άρθρου 9 της συνθήκης του Μοντρέ για το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής πήγε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και κατά την έξοδό του δήλωσε:

«Μεταβίβασα τα αιτήματα της Ουκρανίας, η τουρκική πλευρά θα απαντήσει το συντομότερο δυνατό. Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 9 της Συμφωνίας του Μοντρέ. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, οι διελεύσεις μέσω του Βοσπόρου πρέπει να σταματήσουν για να αποτραπεί ο πόλεμος.

Οι επιθέσεις συνεχίζονται. Δυστυχώς λαμβάνουμε ειδήσεις για δεκάδες απώλειες. Οι στρατιώτες μας θυσιάζουν τη ζωή τους για την πατρίδα τους, ο ρωσικός στρατός τους σκοτώνει. Η επιβολή κυρώσεων και περιορισμών είναι πολύ σημαντική. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στις προσβλητικές δηλώσεις της ρωσικής διπλωματίας.

Εάν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα υπήρχε πόλεμος. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν το λάθος, μπορούν να δεχτούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Εάν κάνουν την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο. Δεν θα είναι δυνατή ούτε μια γρήγορη δράση, ούτε μια εισβολή στην Ουκρανία. Ο άμαχος πληθυσμός μας επίσης έχει ενεργοποιηθεί και κάνει ό,τι μπορεί.

Η Τουρκία δεν πρέπει να παραμείνει ουδέτερη σε αυτή τη σύγκρουση. Η εν λόγω σύγκρουση επηρεάζει τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της ασφάλειας της περιοχής. Γι' αυτό σας καλούμε να είστε ενεργοί και προνοητικοί. Πιστεύω στον τουρκικό λαό», δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr