Ελλάδα|14.03.2022 19:26

Κορονοϊός - Θεοδωρίδου: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει - Ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως την επηρεάσει

Newsroom

«Η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση, ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα πτυχή που ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

«Πριν δύο χρόνια, στις 11 Μαρτίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός είναι πανδημία», είπε η κυρία Θεοδωρίδου ενώ μίλησε και για την εμβολιαστική διαδικασία και σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που «δυσχεραίνουν την κατάσταση», τονίζοντας πως η τρίτη δόση του εμβολίου αποτελεί «σύμμαχο» στην καταπολέμηση του ιού.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα έρευνας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας πως ο δείκτης θνησιμότητας από κορονοϊό σε εμβολιασμένους είναι 1,5% ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7% ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Και αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 87%.

«Ότι χαλαρώνουν τα μέτρα, δεν σημαίνει πως ο ιός δεν είναι μαζί μας. Αυτό φαίνεται και από τα κρούσματα που έχουμε ημερησίως», ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Επίσης, μίλησε για την τέταρτη δόση του εμβολίου, τονίζοντας πως «δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό».

Επίσης, αναφερόμενη στο πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας, είπε: «Η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση, ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα πτυχή που ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια για να γραφτούν στο ''βιβλίο'' για τον κορονοϊό».

εμβόλιοειδήσεις τώραΚορονοϊόςπανδημίαΜαρία Θεοδωρίδουμετάλλαξη Όμικρον