Ελλάδα|26.03.2022 18:17

Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι πιθανή μια επισιτιστική κρίση; Καθηγητής του ΑΠΘ απαντά στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πείνας στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και δε δικαιολογείται κανένας πανικός μεταξύ των καταναλωτών, κάποιοι από τους οποίους ήδη σπεύδουν να αγοράσουν ηλιέλαιο και τρόφιμα μακράς διάρκειας, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν ελλείψεις στην αγορά.

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του ΑΠΘ, Χρήστος Δόρδας.

Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια αύξηση στις τιμές των σιτηρών, κυρίως των μαλακών σιτηρών που δεν υπάρχουν σε μεγάλη επάρκεια στη χώρα μας, οι οποίες αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ του 10% - 20%. Όπως αναφέρει, οποιαδήποτε αύξησης στις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων πάνω από το 30% θα πρόκειται για αισχροκέρδεια.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν τεράστια επισιτιστικά προβλήματα σε υποανάπτυκτες χώρες ως συνέπεια του πολέμου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τεράστια μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη. Και σε αυτό το ενδεχόμενο, όμως, ο κ. Δόρδας δεν αναμένει μεγάλη επισιτιστική κρίση στις χώρες υποδοχής μεταναστών της Γηραιάς Ηπείρου, αφού υποστηρίζει ότι θα υπάρξει επάρκεια τροφίμων.

Απορριπτέο το σενάριο της πείνας

Ειδικότερα και όπως αναφέρει ο κ. Δόρδας, ένα σενάριο τεράστιας έλλειψης σιτηρών στην Ελλάδα, εξαιτίας του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα πρέπει να θεωρείται απορριπτέο, ιδίως φέτος που η παραγωγή στη χώρα μας πήγε πολύ καλά λόγω των πολλών βροχοπτώσεων.

«Είχαμε πολλές βροχές τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα στη χώρα μας να έχει πάει πολύ καλά η ανάπτυξη των χειμερινών σιτηρών, του κριθαριού και των άλλων αντίστοιχων προϊόντων. Αν είναι και ο Απρίλιος βροχερός, δε θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα και θα υπάρχει επάρκεια, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Επίσης, αν δεν καταφέρουμε να εισάγουμε ποσότητες σιτηρών από την Ουκρανία ή τη Ρωσία, μπορούμε η Ελλάδα και η Ευρώπη να στραφούμε στον Καναδά. Η συγκεκριμένη χώρα παράγει πολύ σιτάρι και το εξάγει στην Κίνα. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ως μεγάλη υπερβολή τη μαζική αγορά σήμερα, για παράδειγμα ηλιέλαιου για να κάνουμε πατάτες. Δε χρειάζεται κανένας πανικός, αυτή είναι η πεποίθησή μου», λέει ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Πιθανές τεράστιες μεταναστευτικές ροές

Κατά τον κ. Δόρδα, σε αντίθεση με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, πολύ σημαντική πιθανότητα υπάρχει να αντιμετωπίσουν μεγάλη επισιτιστική κρίση, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, υποανάπτυκτες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Αυτή πιθανότατα θα προκαλέσει πολύ μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

«Οι υπανάπτυκτες χώρες πάντοτε δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή σε αυτές μία μεγάλη επισιτιστική κρίση. Αυτό μοιραία μπορεί να προκαλέσει μεγάλα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση εκτιμώ ότι πάλι η Ευρώπη δε θα αντιμετωπίσει επισιτιστικό πρόβλημα, διότι θα υπάρχει επάρκεια τροφίμων, ώστε να καλυφθούν ακόμα και οι αυξημένες ανάγκες», τονίζει ο κ. Δόρδας.

ειδήσεις τώρατρόφιμαΟυκρανίαΑΠΘπείναΡωσίαπόλεμος