Ελλάδα|07.04.2022 13:10

Φωτιά στο Παπανικολάου: Στο συρτάρι η μελέτη πυρανίχνευσης εδώ και μια δεκαετία-Θα έπαιρνε εξιτήριο ο ένας από τους ασθενείς του μοιραίου θαλάμου

Τίμος Φακαλής

Στα συρτάρια του νοσοκομείου Παπανικολάου εδώ και μια δεκαετία παραμένει η μελέτη πυρανίχνευσης του Πέτρινου κτιρίου όπου ξέσπασε φωτιά το πρωί της Τετάρτης σε θάλαμο νοσηλείας στην κλινική Covid, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ασθενείς. Το Πέτρινο κτίριο χτίστηκε το 1948 και αποτέλεσε τη ροχοκακαλιά του νοσοκομείου. Αν και η μελέτη εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ουδέποτε κατασκευάστηκε καθώς ξέσπασε η οικονομική κρίση και διαφοροποιήθηκαν οι ανάγκες της πολιτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr το κόστος κατασκευής της μελέτης πυρανίχνευσης αγγίζει τα 2,2 εκατ. ευρώ.

Αδαμάντιος Χλωρός: Οι θάλαμοι covid είναι κλειστοί-Αν γέμιζαν τα δωμάτια με καπνό θα είχαμε πάρα πολλά θύματα

Όπως ανέφερε στο ethnos.gr o Αδαμάντιος Χλωρός, διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος και Συντονιστής Διαχείρισης πανδημίας του νοσοκομείου, ο πρώτος ασθενής που κατάφερε να βγει από τον θάλαμο covid που ξέσπασε η πυρκαγιά ήταν βελτιωμένη η υγεία του σε σχέση με τον κορονοϊό και αναμένονταν να πάρει εξιτήριο είτε την ίδια μέρα είτε σήμερα.

Όπως εξήγησε ο κ. Χλωρός στο ethnos.gr  το ότι δεν είχαμε πιο πολλά θύματα οφείλονταν στο ότι οι θάλαμοι covid είναι κλειστοί. «Οι πόρτες ήταν κλειστές και μπήκε λίγο καπνός στα δωμάτια. Αν γέμιζαν τα δωμάτια με καπνό θα είχαμε πάρα πολλά θύματα».

Αγώνα δρόμου ξεκίνησαν από το πρωί της Πέμπτης γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο «Παναπανικολάου» για να προλάβουν την προγραμματισμένη εφημερία του Σαββάτου. Η φωτιά έβγαλε εκτός λειτουργίας 70 κλίνες κορονοϊού. Συνεργεία από σήμερα αναλαμβάνουν τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του κτιρίου που ξέσπασε η φωτιά.  Αν και η μεγάλη ζημιά έγινε στο δεύτερο όροφο από την επέμβαση της πυροσβεστικής και τις ρίψεις νερού για να σβήσει η φωτιά αρκετοί ιατρικοί εξοπλισμοί έγιναν μούσκεμα και θα πρέπει να ελεγχθεί αν λειτουργούν. 

 

Κρίσιμη η αποκατάσταση της παροχής οξυγόνου

Κρίσιμη  είναι και η αποκατάσταση της βλάβης στην κεντρική παροχή του οξυγόνου. Πρόκειται για την κεντρική παροχή του Πέτρινου κτιρίου, χάρη στην οποία νοσηλεύονται όλοι οι ασθενείς Covid εκεί.

Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της πόλης με το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 να είναι το πρώτο που δέχεται ασθενείς από το Παπανικολάου. Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται η διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.

νοσοκομείο ΠαπανικολάουΚορονοϊόςφωτιά τώραειδήσεις τώραφωτιάπυρκαγιά