Ελλάδα|18.04.2022 22:27

Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: «Η καρδιά της Τζωρτζίνας ήταν άριστη» - Τι λέει ο παιδοκαρδιολόγος του Ωνασείου

Newsroom

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις σχετικά με τα αίτια του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, του ενός εκ των τριών νεκρών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, καθώς μετά τα στοιχεία γύρω από τη χορήγηση κεταμίνης που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της κατηγορούμενης μητέρας για δολοφονία από πρόθεση, τη δική τους σημασία έχουν όσα είπε ο παιδοκαρδιολόγος που παρακολουθούσε το παιδί στο Ωνάσειο.

Σύμφωνα με την εκπομπή Live News τα όσα κατέθεσε ο γιατρός στις Αρχές αποτελούν... καταπέλτη κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου. Συγκεκριμένα, στέκεται στο πώς και γιατί μπήκε η συσκευή του απινιδωτή και βηματοδότη, αν και πότε λειτούργησε, καθώς και τα σήματα που έστελνε η μητέρα χωρίς να καταγράφεται κάτι ανησυχητικό από το μηχάνημα. Μάλιστα, σύμφωνα με την κατάθεση - κλειδί του παιδοκαρδιολόγου Γιάννη Παπαγιάννη η καρδιά της 9χρονης ήταν άριστη: «Θέλω να σας πω ότι η καρδιά του συγκεκριμένου παιδιού υπέστη μία πολύ μεγάλη δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου περιστατικού ανακοπής στο Καραμανδάνειο, όπου επί πενήντα λεπτά βρισκόταν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, κατά την οποία η οξυγόνωση και η αιμάτωση πάντοτε είναι κατώτερη του φυσιολογικού και εντούτοις δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή δυσλειτουργία της, γεγονός που συνηγορεί τόσο για τις εξαιρετικές προσπάθειες των ιατρών, όσο και για την άριστη ποιότητα της καρδιάς» υποστήριξε ο κ. Παπαγιάννης.

Ο παιδιοκαρδιολόγος γύρισε πίσω στον χρόνο και εξιστόρησε τα γεγονότα από την πρώτη ημέρα του Μαΐου του 2021 που η μικρή Τζωρτζίνα νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο, μετά το πρώτο καρδιακό της επεισόδιο, που είχε ως αποτέλεσμα την εγκεφαλοπάθειά της: «Το παιδί ήρθε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο μας και νοσηλεύτηκε από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. (…). Καθ' όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του βρισκόταν στην Παιδιοκαρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό συνεχή παρακολούθηση σε μόνιτορ», περιγράφει.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, η καρδιά λειτουργούσε φυσιολογικά, με τις καρδιολογικές εξετάσεις να είναι «καθαρές», ενώ και ο γενετικός έλεγχος δεν ανέδειξε κάποια κληρονομική πάθηση: «Το παιδί υπεβλήθη σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο ο οποίος περιλάμβανε ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, φαρμακευτική δοκιμασία προκαϊναμίδης, για το Σύνδρομο Brugada και είχε επίσης υποβληθεί σε εκτεταμένο γενετικό έλεγχο για την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου γενετικού αρρυθμιογόνου αιτίου αιφνίδιου θανάτου - καρδιακής ανακοπής. (…). Κατά τον έλεγχο όλων αυτών που σας προανέφερα δεν διαπιστώθηκαν αρρυθμιογόνα σύνδρομα, ούτε συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες, ούτε μυοκαρδιοπάθειες, ενώ η λειτουργία της καρδιάς ήταν απολύτως φυσιολογική» δήλωσε ο παιδοκαρδιολόγος.

«Η Πισπιρίγκου είχε στείλει 198 μηνύματα χωρίς λόγο»

Αν και οι εξετάσεις της ήταν άριστες, τοποθετήθηκε η συσκευή του απινιδωτή και του βηματοδότη, ύστερα από επιθυμία των γονέων της Τζωρτζίνας. «Έγινε πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του απινιδωτή για την αντιμετώπιση τυχόν άγνωστου αίτιου αιφνίδιου θανάτου, το οποίο όμως εμείς καθ' όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του δεν είχαμε διαγνώσει. Η τοποθέτηση του απινιδωτή ήταν επιθυμία των γονέων, παρά την απουσία σαφούς καρδιολογικής διάγνωσης» αποκάλυψε ο παιδοκαρδιολόγος.

Η συσκευή μπήκε και ορίστηκε ένα κατώτερο όριο 60 σφίξεων και ένα ανώτατο όριο 222. Πάνω από αυτό θα σήμαινε κόκκινος συναγερμός και ο γιατρός θα ειδοποιούνταν με μήνυμα. Μόνο που αυτό δε συνέβη ποτέ. Η καρδιά της Τζωρτζίνας δεν έκανε ποτέ επικίνδυνη ταχυκαρδία και τα μόνα μηνύματα που πήρε ο γιατρός ήταν τα προληπτικά και… αφύσικα πολλά, που έστελνε η μητέρα, Ρούλα Πισπιρίγκου. Λίγο πάνω από 190 στον αριθμό, ζητώντας από τον γιατρό να την ενημερώνει για τη λειτουργία της καρδιάς της Τζωρτζίνας: «Μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή λάμβανε μονίμως πληροφορίες, κατόπιν ενεργοποίησής του από τη μητέρα, λόγω ανησυχίας για την κατάσταση του παιδιού. Σε όλα αυτά τα μηνύματα, δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο αρρυθμίας και τεκμηριώθηκε η καλή λειτουργία της συσκευής».

Παρόλα αυτά, στις 29 του περασμένου Ιανουαρίου, ανεξήγητα η καρδιά της Τζωρτζίνας σταμάτησε: «Το παιδί δεν περίμενα να πεθάνει αιφνιδίως από κάποια αρρυθμία διότι δεν κατεγράφη ούτε ταχυαρρυθμία, ούτε σοβαρή βραδυκαρδία, μη ανταποκρινόμενη στη βηματοδότηση. Η συστολική λειτουργία της καρδιάς επίσης έχει ελεγχθεί στο Ωνάσειο και ήταν φυσιολογική. Ως εκ τούτου, οι πιθανές αιτίες του τελικού συμβάντος, όπως η ανακοπή φαίνεται να είναι έξω-καρδιακές» κατέληξε ο κ. Παπαγιάννης.

Να ελεγχθούν τα έγγραφα του απινιδωτή

Αν και αρχικά ο θάνατος της Τζωρτζίνας είχε καταγραφεί ως αιφνίδιος με αδιευκρίνιστα αίτια, μετά από τοξικολογικές εξετάσεις και την ανεύρεση της ναρκωτικής ουσίας κεταμίνης, η μητέρα της βρέθηκε κατηγορούμενη για τη δολοφονία της. Ο καθηγητής καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, σημείωσε πως τα σύγχρονα καρδιολογικά μηχανήματα, «έχουν την ικανότητα να σημειώνουν συνεχώς την δραστηριότητα τους». «Ο απινίδωτης είναι ένα όργανο που δίνει σήματα αλλά για να πιάσουν πρέπει να λειτουργεί το μυοκάρδιο. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε ηλεκτρικά σήματα χωρίς ανταπόκριση». Ο κ. Στεφανάδης τονίζει ότι η «η πλήρης ανάλυση των εγγράφων της συσκευής θα διαφωτίσει την υπόθεση».

Η φωνή πίσω από τα δυο ανώνυμα τηλεφωνήματα σε δημοσιογράφο είναι της Ρούλας Πισπιρίγκου

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο κ. Λαμπρόπουλος στο MEGA, σύμφωνα με την πλευρά του Μάνου Δασκαλάκη, η φωνή πίσω από τα δυο ανώνυμα τηλεφωνήματα σε δημοσιογράφο που έγιναν στα μέσα και στα τέλη Μαρτίου, είναι της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Στο εν λόγω τηλεφώνημα, η γυναίκα που καλεί επιρρίπτει την ευθύνη για τη δολοφονία των παιδιών στον Μάνο Δασκαλάκη. «Αυτός ξέρει τι έχουν γίνει τα παιδιά του. Να ψάξετε τον ρόλο του. Σώστε την ψυχή των παιδιών» έλεγε χαρακτηριστικά στο τηλεφώνημα στην εν λόγω δημοσιογράφο. Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλος, από περεταίρω έρευνα και από πληροφορίες από την πλευρά της οικογένειας του Μάνου Δασκαλάκη διαπιστώνεται ότι με απόλυτη βεβαιότητα η γυναίκα που τηλεφωνεί και μιλάει για δολοφονία των παιδιών είναι η 33χρονη μητέρα του.

Εφόσον αποκαλυφθεί ότι άτομο που έκανε το ανώνυμο τηλεφώνημα είναι η ίδια η Ρούλα Πισπιρίγκου, ουσιαστικά θα πρόκειται για την ομολογία της δολοφονίας των παιδιών, αφού μιλά ξεκάθαρα για «δολοφονία» και την ίδια στιγμή προσπαθεί να βάλει στο κάδρο των υπόπτων τον εν διαστάσει σύζυγό της, Μάνο Δασκαλάκη. Μάλιστα, η κίνηση αυτή από πλευράς Πισπιρίγκου παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού γίνεται αρκετές ημέρες πριν επέλθει η οριστική ρήξη του ζευγαριού, κάτι που συνέβη μετά τη σύλληψη της 33χρονης.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο ο Μάνος Δασκαλάκης φαινομενικά υπερασπιζόταν την σύζυγό του, ωστόσο -σύμφωνα με τις πληροφορίες- είχαν δημιουργηθεί ήδη αρκετά περιστατικά. Συγκεκριμένα, ένας νομικός που είχε αναλάβει μια πλευρά της υπόθεσης είχε κατηγορήσει τον πατέρα των παιδιών ότι είναι πληροφοριοδότης της αστυνομίας, κάτι που προφανώς δεν ισχύει.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του MEGA, το εάν το τηλεφώνημα έγινε από τη Ρούλα Πισπιρίγκου μπορεί να εξακριβωθεί από έρευνα στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., μέσω της επαλήθευσης του ήχου με την ταυτοποίηση δείγματος φωνής της Ρούλας Πισπιρίγκου.

ΠάτραπαιδιάθάνατοιΜάνος Δασκαλάκηςειδήσεις τώραΡούλα Πισπιρίγκου