Ελλάδα|28.04.2022 07:32

ΑΠΘ: Αντιδράσεις για την αυξημένη παρουσία της αστυνομίας – Τι απαντά ο πρύτανης στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για προσπάθεια κυριαρχίας του παραλόγου σε βάρος του αυτονόητου, αναφορικά με τη στάση ομάδας κάποιων δεκάδων νεαρών, μεταξύ των οποίων και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που με αφορμή την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων εντός του campus αντιτίθενται στη δημιουργία μεγάλης και ενοποιημένης βιβλιοθήκης για τη Σχολή Θετικών Επιστημών, στο χώρο που για 34 χρόνια βρισκόταν υπό κατάληψη, κάνει λόγο στο ethnos.gr πρύτανης του τριτοβάθμιου ιδρύματος, Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο ίδιος σημειώνει ότι κανένας δεν επιθυμεί την άνευ λόγου παρουσία αστυνομικών στους χώρους του πανεπιστημίου, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι βρέθηκαν εκεί, διότι παρεμποδίστηκε από την ομάδα των νεαρών το συνεργείο που πραγματοποιεί εργασίες διαμόρφωσης της βιβλιοθήκης.

«Ζούμε το αυτονόητο μέσα από ένα παράλογο. Το αυτονόητο είναι η δημιουργία μίας μεγάλης και ενοποιημένης βιβλιοθήκης σε έναν πανεπιστημιακό χώρο, ένα αναγνωστήριο με βιβλία και για τα έξι τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών. Το παράλογο είναι να διαφωνούμε και να αντιστεκόμαστε στη δημιουργία της βιβλιοθήκης,  για την οποία πήρε απόφαση η Σύγκλητος, το δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο του πανεπιστημίου. Κανένας δε θέλει να βλέπει ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο. Αν ο εργολάβος και τα συνεργεία του, που πραγματοποιούν εργασίες διαμόρφωσης της βιβλιοθήκης, δε δέχονταν επίθεση, δε θα υπήρχαν και τα ΜΑΤ εκεί. Αν δεν υπήρξαν οι αντιδράσεις, δε θα υπήρχε εκεί η αστυνομία. Πλέον με νόμο του κράτους το πανεπιστήμιο μπορεί να αστυνομεύεται, αν υπάρχει λόγος, όπως και όλες οι άλλες περιοχές της χώρας», τονίζει στο ethnos.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Από 70.000 φοιτητές αντιδρούν κάποιες δεκάδες»

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από την ομάδα των νεαρών, κάποιοι από τους οποίους, υποστηρίζει, ότι ενδεχομένως δεν είναι φοιτητές του ιδρύματος, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει ότι ο αριθμός τους δεν ξεπερνάει κάποιες δεκάδες, όταν το Αριστοτέλειο αριθμεί περίπου 70.000 φοιτητές.

«Από αυτά που ακούμε και βλέπουμε αλλά και από τις συζητήσεις που κάναμε, αντιδρούν ελάχιστοι από τους 70.000 φοιτητές και τους συναδέλφους του πανεπιστημίου μας. Δεν αποκλείω να μην είναι φοιτητές μας κάποιοι από αυτούς που αντιδρούν. Άλλωστε, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν έλειπαν οι περισσότεροι από τους φοιτητές μας. Η άποψη του καθενός είναι απολύτως σεβαστή, αρκεί να την εκφράζει και να μην προσπαθεί να την επιβάλλει. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι παραλογισμοί προηγούμενων δεκαετιών. Το πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί στη λογική του 21ου αιώνα», λέει ο κ. Παπαϊωάννου.

Τέλος, αναφορικά με την υπό διαμόρφωση βιβλιοθήκη, σημειώνει ότι πρόκειται για μεγάλο έργο, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ενοποιημένη βιβλιοθήκη για όλους τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και των έξι τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών. Ο κ. Παπαϊωάννου εκφράζει, παράλληλα, την εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, αν, όπως υπογραμμίζει, δεν υπάρξουν άλλοι παραλογισμοί απέναντι στο αυτονόητο.     

Νίκος Παπαϊωάννουειδήσεις τώραφοιτητέςβιβλιοθήκηΑΠΘαντιδράσειςαστυνομικοί