Ελλάδα|27.04.2022 21:21

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από Καλόλιμνο, Ίμια, Λειψούς, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Τέλενδο και Κάλυμνο

Newsroom

Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο με επαναλαμβανόμενα περιστατικά παραβιάσεων καθώς ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από Καλόλιμνο, Ίμια, Λειψούς, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Τέλενδο και Κάλυμνο.

Συγκεκριμένα, τα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στις 19:58, πάνω από την Καλόλιμνο στις 20:05, πάνω από τους Λειψούς στις 20:08 και πάνω τους Αρκιούς στις 20:09 στα 23.000 πόδια. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στις 20:18 στα 20.000 πόδια, πάνω από τους Αρκιούς στις 20:19 και πάνω από τους Λειψούς στις 20:20 στα 24.000 πόδια. Στη συνέχεια, το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Τέλενδο στις 20:27, πάνω από την Κάλυμνο στις 20:28 και πάνω από τα Ίμια στις 20:29 στα 23.000 πόδια.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την ίδια μέρα, τέσσερα άλλα ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, το Καστελλόριζο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Φαρμακονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες, το Αγαθονήσι και τη Σάμο. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Το ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας

Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε, υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς λίγη ώρα μετά το διάβημα διαμαρτυρίας από το υπουργείο Εξωτερικών για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Πιο συγκεκριμένα στις 17:17 της Τετάρτης το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών πέταξε στα 27.000 πόδια και πάνω από τους Αρκιούς στις 17:18 στα 14.000 πόδια.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης κάλεσε εκτάκτως τον πρεσβευτή της Τουρκίας στον οποίο πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας για τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και η Σάμος. Συγκεκριμένα, πέταξαν πάνω Αρκιούς, Λειψούς, Αγαθονήσι, Σάμο, Φούρνους και Οινούσσες.

Η Άγκυρα έδειξε ότι αδιαφορεί για την εν λόγω κίνηση και προκάλεσε για ακόμα μία φορά λίγη ώρα αργότερα.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε στον Τούρκο πρέσβη ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

F-16υπερπτήσειςτουρκικές υπερπτήσειςΤουρκίαΑιγαίοειδήσεις τώρα