Ελλάδα|20.05.2022 08:45

Γενοκτονία Ποντίων - Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Λαμπαδηφόροι άναψαν τη Φλόγα της Μνήμης για τα θύματα της του ποντιακού ελληνισμού

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε πορεία λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι μετέφεραν με δάδες τη Φλόγα της Μνήμης για τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, με κατάληξη το μνημείο των Ποντίων, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Η άφιξη των δρομέων σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος(ΠΟΕ), την οποία παρακολούθησαν πολλές εκατοντάδες Ποντίων κάθε ηλικίας και πλήθος επισήμων.

Μετά τη επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων ξεκίνησαν οι ομιλίες από την εξέδρα, που για πρώτη φορά τοποθετήθηκε στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας για καλύτερη οπτική.
Πρώτος πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ, Αλέξανδρος Εφραιμίδης, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του προέδρου της ομοσπονδίας, Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η 19η Μαϊου είναι μία ημέρα που συμβολίζει το πάθος, τις διώξεις, την αντίσταση, την ελπίδα αλλά και τον πόθο για ανάσταση ενός ολόκληρου λαού. «Η 19η Μαϊου είναι η κραυγή των γενοκτονημένων προγόνων μας που έμειναν άταφοι. Είναι το μήνυμα ποτέ ξανά Γενοκτονία, το οποίο περνάει τα όρια της πατρίδας μας και αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε εδώ, για να φωνάξουμε ότι δε θα ξεχάσουμε, διότι, αν ξεχάσουμε, θα χαθούμε. Όσο οι θύτες παραμένουν ατιμώρητοι, οι μιμητές τους αποθρασσύνονται και συνεχίζουν να εγκληματούν. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Εφραιμίδης.

Τιμή στα θύματα και μήνυμα στην Τουρκία

Τη δέσμευση ότι όλοι οι Έλληνες θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι τη σημερινή ημέρα τιμούνται «οι τραντέλλενης που δε γονάτισαν».
Ο κ. Καλαφάτης έστειλε κι ένας σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να σέβονται και οι γείτονες το διεθνές Δίκαιο. Όπως είπε, πρέπει οι γείτονες «να σταματήσουν τις προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια σε βάρος της κυριαρχίας μας θα βρει την απάντηση που της ταιριάζει. Η Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή και θα συνεχίσει να διευρύνει τις συμμαχίες της».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σημείωσε ότι η μόνη αλήθεια είναι ότι διαπράχθηκε Γενοκτονία και είναι γνωστό, ποιος τη διέπραξε, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκανε λόγο για θηριωδία σε βάρος των θυμάτων της Γενοκτονίας και για θρήνο που βιώνουμε κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα. Σημείωσε, παράλληλα, ότι πρέπει να λέμε τα πράγματα,με το όνομά τους, ώστε να γίνουν κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Για άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες που διέπραξε, διότι θέλει κι άλλες Γενοκτονίες, έκανε λόγο ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης και σημείωσε ότι «όπως οι Γερμανοί με τον Βίλυ Μπραντ ζήτησαν συγγνώμη από τους Εβραίους, έτσι και η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Μόνο έτσι θα ησυχάσει η συνείδηση και η ψυχή της νέας γενιάς Τούρκων, η οποία δεν μπορεί να κοιμηθεί από τις ερινύες». Παράλληλα, ζήτησε από την ελληνική Πολιτεία να φέρει στο Ευρωκοινοβούλιο και στον ΟΗΕ το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

«Μαζί μας βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ψυχές»

«Εδώ και έναν αιώνα χτυπάει πένθιμα ο ήχος της καμπάνας», ανέφερε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Νίκος Μιχαηλίδης, καθηγητής Ανθρωπολογίας και Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, ο οποίος υπογράμμισε ότι «απόψε είναι μαζί μας δεκάδες χιλιάδες ψυχές, που περιμένουν από εμάς να διαδώσουμε στον κόσμο τις τραγικές ιστορίες τους, για να βρουν ανάπαυση».
Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Κεμάλ ως δικτάτορα και ως δάσκαλο του Χίτλερ. «Οποιαδήποτε συνεργασία μπορεί να στηριχθεί μόνο στην αναγνώριση του διεθνούς Δικαίου και στην καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας. Η σημερινή  ημέρα είναι σύμβολο μνήμης, αγάπης και συγχώρεσης. Εύχομαι αυτές οι τελετές στο μέλλον να μην τις κάνουμε μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον Πόντο. Να καταθέτουν μαζί στεφάνια Έλληνες και Τούρκοι πολιτικοί στη μνήμη των θυμάτων, οι μαθητές να μαθαίνουν στα σχολεία για τα εγκλήματα και οι καλλιτέχνες να τραγουδούν μαζί χωρίς μίσος και φανατισμό», τόνισε ο Νίκος Μιχαηλίδης.

Μοιρολόγια και πορεία προς το τουρκικό προξενείο

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν τα παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια «Την πατρίδα μ' έχασα», «Πάρθεν η Ρωμανία», «Ακρίτας» και «Αητέντ'ς επεριπέτανεν», τα οποία απέδωσαν οι Αχιλλέας Βασιλειάδης και Κώστας Καλούσης, υπό τους ήχους; της κεμετζέ των Δημήτρη Ξενιτόπουλου και των Γιώργου Μωυσιάδη.
Μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος ξεκίνησε πορεία, μέσω των οδών Αγίας Σοφίας, Εγνατίας, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου, με κατάληξη το τουρκικό προξενείο. Μπροστά πήγαινε ένας από τους λαμπαδηδρόμους, ο οποίος κρατούσε σε ένα φαναράκι τη Φλόγα της Μνήμης. Μεταξύ των συνθημάτων που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της πορείας. ήταν «να μπει και στα σχολεία του Πόντου η ιστορία, να μάθει ο κόσμος όλος για τη Γενοκτονία», «Πόντος, Κύπρος, Αρμενία, όχι άλλη Γενοκτονία», «ζούμε για να τους τιμούμε» και «τους νεκρούς μας δεν ξεχνούμε, αναγνώριση ζητούμε». 
Περίπου εκατό μέτρα πριν το τουρκικό προξενείο κλούβες των ΜΑΤ δεν επέτρεψαν την πορεία να συνεχίσει. Από τον κλοιό πέρασε μόνο μια αντιπροσωπεία της ΠΟΕ, προκειμένου να θυροκολλήσει το ψήφισμα στο προξενείο. Τελικά αυτό δεν έγινε, διότι δεν τους επετράπει να το κολλήσουν στην πόρτα του προξενείου αλλά σε ένα δέντρο, κάτι που η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ θεώρησε απαξιωτικό.
ΓενοκτονίαμνήμηΠαμποντιακή Ομοσπονδία ΕλλάδοςεκδήλωσηΓενοκτονία ΠοντίωνΠόντος