Ελλάδα|04.06.2022 22:00

Φωτιά: Επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν την ολονύχτια μάχη στη Βούλα - Ποια είναι η μεγάλη ανησυχία των πυροσβεστών

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Νύχτα αγωνίας αναμένεται να περάσουν οι κάτοικοι σε Βούλα και Βάρη, όπου έφτασε η φωτιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Άνω Γλυφάδα, προκαλώντας καταστροφές σε περισσότερα από 20 σπίτια και αρκετά οχήματα. Αργά το απόγευμα, η «μάχη» πυροσβεστών και εθελοντών μεταφέρθηεκ κοντά στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ενώ από τη στιγμή που έπεσε το σκοτάδι και οι εναέριες δυνάμεις σταμάτησαν να συνδράμουν, τον λόγο έχουν μόνο οι επίγειες δυνάμεις που παραμένουν ενεργές διάσπαρτες εστίες σε ρέματα στα νότια του Υμηττού.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα. Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία 250 αστυνομικούς με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά.

Η ανησυχία των πυροσβεστών

Η μεγάλη ανησυχία των πυροσβεστών αφορά στο Πανόραμα της Βούλας, καθώς στη χαράδρα υπάρχουν ενεργές δύο μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς, οι οποίες εμφανίστηκαν ξαφνικά σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Το σημείο είναι κοντά στο νεκροταφείο της Βάρης και το συγκεκριμένο πύρινο μέτωπο έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μέτωπο στο Πανόραμα της Βούλας φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο - με κάθε επιφύλαξη, καθώς υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες, όμως καθώς έρχεται η νύχτα, το μέτωπο που παραμένει ανεξέλεγκτο είναι εκείνο κοντά στο νεκροταφείο της Βάρης. Όπως αναφέρει το OPEN, η αστυνομία κλήθηκε να μεταφέρει 19 άτομα μακρυά από τα σπίτια τους που κινδύνευαν στην Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στη ΓΑΔΑ, ώστε πάνω από 150 αστυνομικοί να κάνουν περιπολίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να προστατευτούν οι περιουσίες των ανθρώπων. Επίσης, καθοδόν βρίσκονται πυροσβέστες από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, οι οποίοι θα παραμείνουν στην Αττική και θα επιχειρήσουν στην περιοχή της Άνω Βούλας και στο νεκροταφείο της Βάρης

Την ίδια ώρα, η μεγάλη καταστροφή που αφήνει πίσω της η πυρκαγιά γίνεται ξεκάθαρη από τα πλάνα που παρουσιάζει το ethnos.gr.  Στα βίντεο που έχει τραβηχτεί από τις «κεραίες» σε Βούλα - Βάρη φαίνεται η φωτιά στην περιοχή της Κερατέας, ενώ στα δεξιά η φωτιά στην περιοχή της Βάρης.

Εκκενώθηκαν ακόμα 4 περιοχές, γηροκομείο και Παιδικά χωριά SOS

Νωρίτερα ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, σημείωσε ότι υπήρχε κίνδυνος να ξαναμπεί η φωτιά στην πόλη αλλά από διαφορετικό σημείο αυτή τη φορά και όχι από τη ρεματιά της χλόης. Τόνισε μάλιστα ότι θα εκκενωθούν ακόμα 4 σημεία αλλά και ένα γηροκομείο στη Βούλα το οποίο έχει 100 τροφίμους, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και άλλες μονάδες που συνολικά διαθέτουν 300 κλίνες, καθώς η φωτιά μοιάζει ανεξέλεγκτη και οι άνεμοι την διαχέουν παντού και ταυτόχρονα κατακερματίζουν της πυροσβεστικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα εκκενώθηκε  η περιοχή Νέα Κάλυμνος και Εξοχή, η περιοχή Διλόφου και η συνοικία Χέρωμα. Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος εκκενώθηκαν και τα Παιδικά Χωριά SOS. Αναφορικά με τις καταστροφές, ο δήμαρχος σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί ζημιές σε περισσότερα από 20 σπίτια και σε 4 οχήματα, ενώ τρία σπίτια έχουν σχεδόν καταστραφεί.

Την ίδια στιγμή, πυροσβέστης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα που συνέβαλε στην πυρόσβεση οδηγήθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους, ενώ και δύο ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και εκείνοι προληπτικά. Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή το Ασκληπιείο Βούλας για να υποδεχθεί πολίτες που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια.

Επιστρέφουν στους οικισμούς οι κάτοικοι από οικισμούς που εκκενώθηκαν

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλο καθώς η φωτιά είναι σε ύφεση αποφασίστηκε να επιστρέψουν στις εστίες τους οι κάτοικοι από το Πανόραμα Βούλας και τους τρεις από τους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν οι κάτοικοι στο Χέρωμα, καθώς το μέτωπο παραμένει ενεργό

Στο Παιδικό Χωριό SOS επιστρέφουν και τα παιδιά της δομής και το προσωπικό καθώς δεν κρίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος. Η Πυροσβεστική παραμένει σε όλη αυτή την περιοχή σε πλήρη επιφυλακή. 

Πρόγνωση Μαρουσάκη για την εξέλιξη της πυρκαγιάς - Πότε θα υποχωρήσουν οι άνεμοι

Θετική είναι πάντως η πρόγνωση όσον αφορά στην εξέλιξη της πυρκαγιάς, αφού σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι άνεμοι αναμένεται να υποχωρήσουν.

«Σήμερα είχαμε δυνατούς ανέμους στο Νομό Αττικής, οι ριπές ξεπερνούσαν ακόμα και τα 8 μποφόρ», είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ενώ τόνισε πως σιγά - σιγά οι άνεμοι θα αρχίσουν να υποχωρούν. «Φαίνεται ότι οι άνεμοι από τις επόμενες ώρες, αλλά και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας δεν θα ξεπερνούν τα 4 Μποφόρ στον νομό Αττικής. Είναι δηλαδή γενικά ευνοϊκό το πεδίο ανέμων για τις υπόλοιπες ώρες και μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Στη συνέχεια, και προς το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουμε μια πρόσκαιρη ενίσχυση του βόρειου, βορειοανατολικού ανέμου, χωρίς βέβαια να φτάνουμε στα επίπεδα που φτάσαμε σήμερα», ανέφερε ο μετρωρολόγος.

Μήνυμα από το 112 για να εκκενωθεί το ορεινό Πανόραμα Βούλας

Νωρίτερα, μήνυμα εστάλη από το 112 για να εκκενωθεί το Πανόραμα Βούλας, καθώς οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια, πάνω από την οδό Έκτορος και στο τέρμα της οδού Θεσσαλίας. Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από το πύρινο μέτωπο για να κατευθυνθούν προς τα σημεία συγκέντρωσης που ορίστηκαν, αλλά χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για συγκεκριμένη διαδρομή. Η φωτιά που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα, πήρε ξαφνικά τεράστιες διαστάσεις όταν μπήκε στο ρέμα και έφτασε με μεγάλη ταχύτατα στην κατοικημένη περιοχή.

Υπήρξαν ακόμα και εκκενώσεις της Ασφάλειας μέσα από τα σπίτια. Περίπου 15 ηλικιωμένα άτομα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν μόνοι τους και χρειάστηκαν τη βοήθεια των αρχών για να φύγουν από το σημείο της φωτιάς. 

Δήμαρχος Γλυφάδας: Ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ

Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού.

Η πρώτη εστία της φωτιάς, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει αντιμετωπιστεί, αλλά λόγω ισχυρού ανέμου, η πυρκαγιά έφυγε προς το βουνό, σε σημεία που δεν μπορούν να επιχειρήσουν επίγεια μέσα, αλλά μόνο εναέρια.

ΔΕΔΔΗΕ για φωτιά: Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά σε Γλυφάδα και Βούλα ξεκίνησε από υποσταθμό

Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ. Ωστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποκλείει ότι μπορεί να έγινε κάποια έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο σημείο ενώ επιβεβαιώνει, μάλιστα, ότι έγιναν και διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα, πηγές του ΔΕΔΗΕΕ αναφέρουν ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, η οποία ενδεχομένως και να κοπεί προληπτικά.

Βελτιωμένη η εικόνα σύμφωνα με την πυροσβεστική - Έπνεαν άνεμοι οκτώ μποφόρ, δώσαμε εντολή εκκένωσης στις 16:20

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π.Σ.Γιάννης Αρτοποιός η πυρκαγιά στην 'Ανω Βούλα παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, με διάσπαρτες εστίες, ωστόσο όταν ξεκίνησε ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς έπνεαν βόρειοι άνεμοι με ριπές 8 μποφόρ, που την έσπρωξαν μέσα στον αστικό ιστό.

Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20΄. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, κινητοποιήθηκαν άμεσα και ενισχύονταν συνεχώς.

πυρκαγιάΓλυφάδαφωτιά τώραειδήσεις τώραφωτιάΒούλαπυροσβεστική