Ελλάδα|09.06.2022 20:40

Οι δήμοι του Υμηττού είχαν προειδοποιήσει για βουνό - «μπαρουταποθήκη» από τον Φεβρουάριο: Το αποκαλυπτικό έγγραφο και τα ερωτήματα

Μαρία Λιλιοπούλου

Από τον περασμένο Φεβρουάριο γνώριζε η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία ότι ο Υμηττός ύστερα και από την κακοκαιρία «Ελπίδα» είχε μετατραπεί σε μία «μπαρουταποθήκη» από πεσμένα δέντρα και κλειστούς δρόμους, έτοιμη να «εκραγεί» το καλοκαίρι.

Αυτό προκύπτει από επιστολή του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), η οποία είχε αποσταλεί στις 7 Φεβρουαρίου 2022 στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Μήνες πριν τη φωτιά, της 4ης Ιουνίου στη Γλυφάδα, το Πανόραμα Βούλας και τη Βάρη, η οποία άφησε πίσω της πάνω από 4.000 καμμένα στρέμματα και καμμένα σπίτια, οι 10 δήμαρχοι των περιοχών πέριξ του Υμηττού είχαν προειδοποιήσει για τον επερχόμενο κίνδυνο.

Παρόλα αυτά περιοχές του Υμηττού ακόμα καθαρίζονται, όπως ανέφερε το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος χθες, παραδεχόμενο ουσιαστικά ότι μια εργασία, η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί για την πρόληψη των πυρκαγιών, τελικά «τρέχει» παράλληλα με την αντιπυρική περίοδο εξαιτίας των διαχρονικών καθυστερήσεων και με τους ρυθμούς αυτούς δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Και όλα αυτά ενώ ο κίνδυνος για τον Υμηττό, έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, στα όρια του οποίου κατοικούν περί τους 1,5 εκατομμύρια πολίτες 11 δήμων, είχε εγκαίρως επισημανθεί.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος εκπροσωπώντας τον ΣΠΑΥ εξέφραζε τη βαθύτατη ανησυχία του τονίζοντας πως «ο Υμηττός εκπέμπει μεγάλο σήμα κινδύνου».

Στο έγγραφο χαρακτηριστικά υπογράμμιζε: «Σας προσκαλώ άμεσα να διαβάσετε τα ακόλουθα στοιχεία για τον Υμηττό καθώς μετά τη θεομηνία Ελπίδα θυμίζει "μπαρουταποθήκη" αφού έχουμε δεκάδες πτώσεις δέντρων που έχουν κλείσει τους δασικούς δρόμους καθώς και πολλά σημεία μέσα στον Υμηττό και στους 11 δήμους. Όλα αυτά πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα ή να κοπούν. Την ευθύνη για όλες αυτές τις διαδικασίες δεν την έχει ο ΣΠΑΥ αλλά το Δασαρχείο και τα αρμόδια υπουργεία» τόνιζε προσθέτοντας πως στο παρελθόν στον Υμηττό «είχαμε θρηνήσει επτά θύματα πυροσβέστες και εθελοντές, οι οποίοι είχαν σπεύσει για να σβήσουν φωτιές».

Στο έγγραφο, με το οποίο ζητείται η συνδρομή των αρμοδίων στη χρηματοδότηση δράσεων που μπορεί να προωθήσει ο ΣΠΑΥ, παρατίθεται αναλυτικά και η δαιδαλώδης γραφειοκρατική διαδικασία, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει ο Σύνδεσμος προκειμένου να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση και είναι η εξής:

  • Σύναψη προγραμματικής σύμβασης του φορέα (Σύνδεσμος ή δήμος) με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
  • Έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από το Δασαρχείο.
  • Έγκριση της σύμβασης από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων ανπρόκειται για καθαρή εργασία αναδάσωσης.
  • Έγκριση από τη Διεύθυνση Δασών.
  • Έγκριση από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών του υπουργείου.
  • Υπογραφή του υπουργού και των δημάρχων.
  • Σύναψη προγραμματικής σύμβασης του φορέα υλοποίησης με τον φορέα χρηματοδότησης.
  • Σύνταξη μελέτης.
  • Έγκριση μελέτης από Δασαρχείο, Διεύθυνση Αναδασώσεων και Διεύθυνση Δασών.
  • Απορρόφηση του κονδυλίου.
  • Δημοπράτηση.
  • Σύμβαση αναδόχου.
  • Εκτέλεση και λήξη εργασιών αναδόχου.
  • Παραλαβή και ολοκλήρωση του έργου.

Τα παραπάνω βήματα –όπως περιγράφεται στο έγγραφο– διαρκούν κατ' ελάχιστον δύο χρόνια και αυτό στην περίπτωση που δεν υπάρξει έκτακτο συμβάν, το οποίο θα γιγαντώσει το πρόβλημα και θα απαιτεί νέα αναμόρφωση της μελέτης. Επιπλέον, δεν ακολουθείται για όλα τα έργα η ίδια διαδικασία, η οποία είναι ακόμα πιο αργή αν απαιτεί και έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σπίρτζης: Η κυβέρνηση κώφευε στα αιτήματα των δήμων

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κώφευε στα συνεχή αιτήματα των δήμων για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων που θα συνέβαλαν στον καθαρισμό και την προστασία του Υμηττού ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου», επισημαίνει ο Χρήστος Σπίρτζης και προσθέτει:

«Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, όλους αυτούς τους μήνες που μεσολάβησαν από το Φεβρουάριο ώστε να προστατεύσει τον Υμηττό, το περιβάλλον, τις περιουσίες και τη ζωή των πολιτών».

Όλες οι ειδήσεις

Σκληρή απάντηση Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν: Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα – Δεν μπορούν να πλήξουν την εθνική κυριαρχία μας

Vor V Zakone: Η συμμορία που ρήμαζε σπίτια σε όλη την Αττική – Η δράση, η ιεραρχία και τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Το παρασκήνιο του ξεσπάσματος Παναγιωτόπουλου: Τι προκάλεσε την οργή του ΥΠΕΘΑ κατά αξιωματικών και τις αναφορές για «ελβετικό τυρί»

Πώς η χελώνα... Μάριος και η περσινή του «αποστολή» δίνουν τη λύση για την έξαρση των μωβ μεδουσών - Βίντεο από τη δράση του

πυρκαγιάαντιπυρική περίοδοςειδήσεις τώραφωτιάΥμηττός