Ελλάδα|06.07.2022 22:44

«Από την ευτυχία στο θάνατο»: Ο συνοδός των παιδιών στα Τέμπη περιγράφει τον εφιάλτη και συγκλονίζει

Newsroom

Η αυτοκτονία του 35χρονου Ανέστη, που ήταν ένα από τα παιδιά που είχαν διασωθεί από στο τροχαίο των Τεμπών, «γύρισε» πίσω τον χρόνο, σε μία «μαύρη» περίοδο του 2003. Στις απεγνωσμένες προσπάθειες των διασωστών, στους μαθητές που τραυματίστηκαν, στις εφιαλτικές σκηνές στα νοσοκομεία και στον φόβο και την απόγνωση που μερικοί δεν ξεπέρασαν ποτέ.

Ο Ανέστης έβαλε τέλος στη ζωή του, αφού είχε δώσει σκληρή μάχη στην εντατική για τρεις εβδομάδες και όταν έλαβε εξιτήριο, δεν ήταν πια ο ίδιος. Τα ψυχικά του τραύματα δεν επουλώθηκαν. Κάτι που γνώριζαν φίλοι του, στενοί συγγενείς του και άνθρωποι που έζησαν τον ίδιο εφιάλτη.

Ο τότε λυκειάρχης του σχολείου και ο συνοδός των παιδιών στη μοιραία εκδρομή, μίλησε σήμερα στο Mega, περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές που έζησαν γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, γιατροί και τα ίδια τα παιδιά.

«Από τη στιγμή της ευτυχίας, στη στιγμή της δυστυχίας και του θανάτου»

Στο μοιραίο πούλμαν, ο ίδιος καθόταν λίγες θέσεις μπροστά από τον Ανέστη και τα 21 παιδιά που σκοτώθηκαν επί τόπου, όπως λέει, όταν ξαφνικά, στην κοιλάδα των Τεμπών, ο χρόνος σταμάτησε.

«Κανείς δεν περίμενε από τη μια στιγμή της ευτυχίας, σε μια στιγμή τραγική, της δυστυχίας και του θανάτου» περιγράφει.

Στο σημείο επικρατεί πανδαιμόνιο. Μαθητές της Α’ λυκείου είναι νεκροί μέσα και έξω από το λεωφορείο, εννέα έχουν τραυματιστεί και άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Ο ίδιος (σ.σ. ο λυκειάρχης) έχει χάσει τις αισθήσεις του και ξυπνάει στο νοσοκομείο. Εκεί που παρέμεινε για 10 μέρες μέχρι να πάρει εξιτήριο.

«Με το που έγινε, από εκεί και πέρα ήμασταν όλοι διαλυμένοι, χαμένοι, τραυματισμένοι και εγώ είχα χάσει τις αισθήσεις. Μετά είδα τα συντρίμμια τα οποία υπήρχαν» προσθέτει ο τότε λυκειάρχης.

«Ήταν από τα παιδιά που είχαν τραυματιστεί περισσότερο και νοσηλεύτηκε περισσότερο και το παιδί αυτό και δυστυχώς ήρθε το τραγικό τέλος» λέει για τον Ανέστη.

«Ξαναζείς αυτές τις στιγμές»

«Τέτοια τραγικά γεγονότα δεν σβήνουν από τη μνήμη, δυστυχώς. Ο χρόνος αδυνατεί να επουλώσει αυτές τις βαριές πληγές και σε κάθε στιγμή επανέρχονται εκείνες οι στιγμές και τις ξαναζείς» σημείωσε ο τότε λυκειάρχης και συνοδός των παιδιών Δημήτρης Γκέκας.

«Πολλά παιδιά βρήκαν τον δρόμο τους, όμως δεν σημαίνει ότι σβήστηκαν οι πληγές τους, αλλά βρήκαν τον δρόμο να προσπαθήσουν και να κερδίσουν τη ζωή» τόνισε ο κ. Γκέκας, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και οι γονείς που δεν μπορούν να ξεχάσουν ποτέ τα τραγικά εκείνα γεγονότα.

Μιλώντας για την προσωπική του εμπειρία και τα ζητήματα που αντιμετώπισε, ο κ. Γκέκας ανέφερε ότι είχε εφιάλτες, αλλά και στην καθημερινότητά του ξυπνούσαν μνήμες από τα γεγονότα των Τεμπών.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και στη γυναίκα, που με δύναμη ψυχής, χτυπούσε παλαμάκια έξω από το κατεστραμμένο λεωφορείο για να εμψυχώσει τα παιδιά.

Το χρονικό της τραγωδίας

Τα πάντα εκείνη τη μαύρη Κυριακή του 2003 είχαν ξεκινήσει εντελώς διαφορετικά. Τα παιδιά της Α’ Λυκείου, είχαν ολοκληρώσει την εκδρομή τους στην Αθήνα και το μεσημέρι μπήκαν στο λεωφορείο για το ταξίδι της επιστροφής.

Στην κοιλάδα των Τεμπών, στην εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης, μια νταλίκα έφυγε από το αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το λεωφορείο πλαγιομετωπικά.

Οι οδηγοί την κρίσιμη στιγμή δεν κατάφεραν να αντιδράσουν. Οι διασώστες που φτάνουν πρώτοι στο σημείο, έχουν κάνει λόγο για τις σκληρότερες σκηνές που έχουν συναντήσει.

Τα σωστικά συνεργεία που φτάνουν στο σημείο κάνουν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες. Οι φωτογραφίες και τα πλάνα από το αρχείο του Mega αποτυπώνουν το μέγεθος της τραγωδίας, με τα νοβοπάν που μετέφερε το φορτηγό να έχουν κόψει το μοιραίο πούλμαν στα δύο.

Οι ποινές στη δίκη που ακολούθησε, οι αποκαλύψεις για τα ακατάλληλα λάστιχα του φορτηγού και για το πούλμαν των μαθητών που έπρεπε να είχε αποσυρθεί λόγω παλαιότητας, είχαν μικρή σημασία.

Όλες οι ειδήσεις

Ελληνοτουρκική κόντρα και σε αμερικανικό έδαφος: Πόσο θα κρατήσει η μάχη για τα F-16 – Η θέση Μπάιντεν και τα στρατόπεδα

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, ανέμους και κίνδυνο πλημμύρας: Ποιες ημέρες να προσέξετε – Πρόγνωση Μαρουσάκη

«Ή φεύγετε ή φεύγουμε»: Οι υπουργοί στέλνουν αξιωματούχο να δώσει τελεσίγραφο παραίτησης στον Τζόνσον

Επικίνδυνο το αεροδρόμιο της Σκιάθου: Τουρίστρια εκτινάχθηκε από τουρμπίνα αεροσκάφους – Στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Τέμπηνεκροίλεωφορείοειδήσεις τώραμαθητές νεκροίτραγωδία