Ελλάδα|19.07.2022 21:34

Φωτιά στην Πεντέλη: Δημιουργούνται διαρκώς νέες εστίες – Αγωνία για το Ντράφι - Τι δυσκολεύει τους πυροσβέστες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι στο Ντράφι και τους γύρω οικισμούς που εκτείνονται στην Πεντέλη λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Τρίτης. Η φωτιά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων ξέφυγε γρήγορα από τον έλεγχο των πυροσβεστών, παρά την τεράστια κινητοποίηση, ενώ έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι, όπως επίσης και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της πυροσβεστικής ο αέρας στο βουνό κάνει συνέχεια στροβιλισμους και γυρνάει κατευθύνσεις στην πυρκαγιά συνεχώς.

Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα

Σε ενημέρωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε πως προς ώρας δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα. Επίσης, γνωστοποίησε πως είναι συνεχείς οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Συνολικά 350 πυροσβέστες και 24 εναέρια μέσα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες. Επιχειρούν ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 60 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, 1 εκ των οποίων για εναέριο συντονισμό. Όπως δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, «παρά τις δυσμενείς συνθήκες με ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων».

Παράλληλα, έχουν εκδοθεί συνολικά 4 μηνύματα από το 112 ενώ μέχρι στιγμής, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ, δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα. Συγκεκριμένα στις 18.20 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια και για προληπτικούς λόγους στάλθηκαν μηνύματα, στις 18.45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19.50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Επί ποδός βρίσκονται και 280 αστυνομικοί, για φύλαξη σπιτιών και εκκενώσεις. Άλλοι 80 αστυνομικοί κάνουν περιπολίες για τη φύλαξη σπιτιών που έχουν εγκαταλειφθεί.  

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης της φωτιάς στην Πεντέλη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στο ethnos.gr, πως οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης με 2 ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και 2 τροχοφόρους Φορτωτές. Είναι σε 2ωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

Μεγάλες καταστροφές

Όπως μετέδωσε το OPEN στις 19:30 οι φλόγες είχαν φτάσει ήδη στα πρώτα σπίτια, στα οποία καταγράφονται μεγάλες καταστροφές ενώ Έλληνες και Ρουμάνοι πυροσβέστες επιχειρούν να σώσουν ό,τι μπορούν. Η Πυροσβεστική γνωρίζει μέχρι στιγμής ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένες ζημιές σε τουλάχιστον τέσσερα σπίτια όμως ακόμα δεν είναι σαφές το μέγεθος της καταστροφής.

Οι κάτοικοι των σπιτιών αυτών είχαν ειδοποιηθεί για να εγκαταλείψουν το σημείο μέσω του μηνύματος 112, όμως κάποιοι από αυτούς έχουν όμως παραμείνει στο σημείο προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους με κουβάδες και λάστιχα. Από την Πυροσβεστική εκτιμούν ότι οι υλικές ζημιές στην περιοχή είναι πολύ περισσότερες.

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Λαγού, που βρίσκεται στο σημείο με το συνεργείο του OPEN, το μέτωπο έχει ξεφύγει λόγο των ανέμων, ενώ οι φλόγες είναι μία ανάσα από τις κατοικίες. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μίλησε για την οδό Αχαιών η οποία αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα για τα πυροσβεστικά οχήματα πριν η φωτιά φτάσει στα σπίτια. Δείτε live εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς όπως το μεταδίδει το OPEN TV.

Διακοπή κυκλοφορίας

Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας σε μερικούς δρόμους της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, η διακοπή κυκλοφορίας λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη αφορά τους παρακάτω δρόμους:

  • ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ– ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 414 ΣΝΕΝ ΕΩΣ ΘΕΣΗ ΆΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ.
  • ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΛΛΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΠΡΟΣ ΝΤΡΑΦΙ
  • .ΣTHN OΔO ΔOYKIΣΣHΣ ΠΛAKENTIAΣ KAI ΦIΛΩNOΣ ΠPOΣ NTPAΦI
  • ΣTHN OΔO ANAΠAYΣEΩΣ KAI KΛEIΣΘENOYΣ ΠPOΣ ΠENTEΛH

Μικρή εξασθένηση ανέμων τις επόμενες ώρες αλλά μετά νέα επιδείνωση

Σύμφωνα με το meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι θα κοπάσουν για λίγες ώρες ωστόσο θα ενταθούν εκ νέου, ενώ υπογραμμίζεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέο μέτωπο.

    • Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.
    • Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 - 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10%, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.
    • Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.
    • Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

«Εξαπλώνεται σα χταπόδι»

Σε πλήρη ετοιμότητα για την φιλοξενία οικογενειών που τυχόν χρειαστούν στέγαση μετά τις εκκενώσεις των κατοικιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το απόγευμα στο Ντράφι, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.

Αναφορικά με τις εκκενώσεις του πληθυσμού επισημαίνει ότι από το Ντράφι κατευθύνονται προς την Παλλήνη και από την Ανθούσα προς τον Γέρακα και ότι «προφανώς ο δήμος Ραφήνας -Πικερμίου διαθέτει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον παραστεί ανάγκη».

Αναφορικά με το μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τονίζει ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Ο δήμαρχος ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προκληθείσες καταστροφές στις περιουσίες στο περιβάλλον και την οικονομία εξέφρασε φόβους για τις διάσπαρτες κατοικίες, καθώς σε λίγο θα σταματούσαν οι εναέριες δυνάμεις και θα απέμεναν οι επίγειες μόνο για την κατάσβεση, βοηθούμενες βεβαίως από την αναμενόμενη εξασθένηση των ανέμων.

Υπενθυμίζει ότι ανάλογες καταστάσεις «ζήσαμε ξανά στο παρελθόν με δυστυχώς τραγικές συνέπειες». Συγκρίνοντας τις δύο πυρκαγιές αναγνώρισε έντονες διαφορές, καθώς τότε ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρότερος - άνω των 10-11 μποφόρ, έναντι των 7-8 μποφόρ τώρα - και η κατεύθυνση του οδηγούσε προς την θάλασσα όπου τελικά παγιδεύτηκαν οι συνάνθρωποι μας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δόθηκε προληπτική εντολή εκκένωσης από τους αρμόδιους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φωτιά τώραπυρκαγιάπυροσβεστικήΠεντέληφωτιάΝτράφιειδήσεις τώρα